Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Üstü Programı

Doktora

a. Program Hakkında

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler doktora programı, öğrencilere Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarında ve bu alanların alt disiplinlerinde derinlemesine bilgi ve araştırma becerileri kazandırır. Bu amaçla tasarlanmış dersleri ve disiplindeki birikimlerini değerlendiren doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler, kendi ilgi alanlarına yönelik özgün bir araştırma yaparak doktora tezi hazırlarlar. Bu tez, öğrencilerin ilgili alana katkıda bulunacak nitelikte özgün bir çalışma ortaya koymalarını sağlar. Programın dili İngilizcedir.

b. Program Amaçları

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinin en yüksek düzeydeki diplomasına hak kazanan mezunlar:

  • Akademik kariyerlerini, araştırmacı, öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olarak, başta üniversiteler olmak üzere yüksek öğretim kurumlarında ve enstitülerde sürdürebilirler;
  • Ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında, uluslararası ve uluslarüstü örgütlerde araştırmacı, uygulayıcı ve idari görevler üstlenebilirler;
  • Elde ettikleri yetenekleri ve birikimi gerek kamu sektöründeki gerekse de özel sektördeki kariyerlerinde değerlendirebilirler.

c. Mezuniyet Gereklilikleri

Öğrenciler mezun olabilmek için tüm ders, yeterlik sınavı ve tez koşullarını azami öğrencilik süresi içinde sağlamalıdır. Mezuniyet için en az 241 AKTS’ye, asgari 3,00 genel not ortalaması ile sahip olmalıdır. 

d. Müfredat Planı

Doktora derecesi almak için gerekli olan toplam kredi sayısı: 21

Alınması gereken zorunlu dersler: 3 Ders + Seminer dersi

Alınması gereken seçmeli dersler: 4 Ders

AKTS karşılığı: 63 (7 ders için, ders başı 9 AKTS) + 8 (Seminer) + 170 (Doktora tezi) = Toplam 241

 

TEZLİ
DERS KODU DERS ADI T P K AKTS
GÜZ DÖNEMİ
SUİ 601 Nitel Araştırma Yöntemleri (Qualitative Research Methods) 3 0 3 9
SUİ 603 Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi’nin Güncel Tartışmaları (Contemporary Debates in Political Science and International Relations)  3 0 3 9
BAHAR DÖNEMİ
SUİ 602 Nicel Araştırma Yöntemleri (Quantitative Research Methods) 3 0 3 9
--  Seçmeli Ders (Elective Course) 3 0 3 9
YAZ DÖNEMİ
SUİ 690 Seminer (Seminar) 0 0 0 8
-- Seçmeli Ders (Elective Course) 3 0 3 9
GÜZ DÖNEMİ
--  Seçmeli Ders (Elective Course) 3 0 3 9
BAHAR DÖNEMİ
-- Seçmeli Ders (Elective Course) 3 0 3 9
YAZ DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
GÜZ DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
BAHAR DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
YAZ DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
GÜZ DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
BAHAR DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 0
YAZ DÖNEMİ
SUİ 699 Doktora Tezi (Dissertation)  0 0 0 170

 

SEÇMELİ DERSLER*

Dersin kodu

Dersin adı    

SUİ 611

Karşılaştırmalı Siyasal Davranış  (Comparative Political Behavior)

SUİ 612

Osmanlı Diplomasisi Üzerine İleri Düzey Okumalar

(Advanced Readings on Ottoman Diplomacy)

SUİ 613

Türk Dış Politikası Üzerine İleri Düzey Okumalar

(Advanced Readings on Turkish Foreign Policy)

SUİ 621

Nüfus, Kimlik, Toprak (Population, Identity, Territory)

SUİ 622

Deneysel Yöntem (Empirical Method)

SUİ 623

Göç Siyaseti (Politics of Migration)

SUİ 631

Sivil Güçler ve Küresel Siyaset (Civil Forces and Global Politics)

SUİ 632

Rusya’nın Bölgesel Politikaları (Regional Policies of Russia)

SUİ 633

Modern Ortadoğu’de Devlet, Toplum ve Uluslararası İlişkiler

(State, Society and International Relations in the Modern Middle East)

SUİ 634

Serbest Araştırmalar (Independent Studies)

SUİ 641

Ortadoğu’da Toplumsal Hareketler: Arap Baharı Okumaları 

(Social Movements in the Middle East: Readings on Arab Spring)

SUİ 642

Devlet, Egemenlik ve Çatışma (State, Sovereignty and Conflict)

SUİ 643

Modern İran’da Devlet Toplum ve Siyaset 

(State, Society and Politcs in Modern Iran)

SUİ 651

Küreselleşme ve Kalkınmanın Ekonomi Politiği

(Globalisation and Political Economy of Development)

SUİ 652

Gerçeğin Temsiliyeti ve Üretimi (Representation and Reproduction of Reality)

SUİ 653

Gramsci Okumaları (Readings on Gramsci)

SUİ 661

Güncel Milliyetçilik Tartışmaları (Current Debates on Nationalism)

SUİ 662

Siyaset Psikolojisi (Political Psychology)

SUİ 666

Siyaset Teorisi (Political Theory)

SUİ 671

Anket Yöntemleri ve Analizi (Survey Techniques and Analysis)

SUİ 672

Küreselleşmenin Sosyolojisi (Sociology of Globalisation)

SUİ 673

Uluslararası Güvenlik (International Security)

*Öğrenciler akademik danışmanlarının onayına binaen diğer lisansüstü programlardan veya lisans programından seçmeli ders alabilirler. Anabilim Dalı tarafından program için belirlenen seçmeli derslerin dışında bir ders tercih etmek için öğrencilerin akademik danışmanlarıyla kayıt haftası içinde görüşmesi gerekir.

DERS İÇERİKLERİ

Zorunlu Dersler

SUİ 601 – Nitel Araştırma Yöntemleri

Nitel Araştırma Yöntemleri, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplininde nedensellik (causality) ve açıklama (explanation) ile oluşturan/yapıcı (constitution) ve anlama (understanding) arasında şekillenen yöntem tartışmaları çerçevesinde tasarlanan bir derstir. Araştırma sorusu kapsamında çıkarım (inference) yapabilmek için nitel araştırma yöntemlerinin avantajları ve sınırlamalarını inceledikten sonra farklı nitel yöntemlere yer verilmiştir. Örneğin, vaka çalışması (case study), süreç takibi (process tracing), söylem analizi (discourse analysis) ve içerik analizi (content analysis) gibi nitel yöntemler ders kapsamında anlatılacaktır.

SUİ 602 – Nicel Araştırma Yöntemleri

Bu ders, Yüksek Lisans ve Doktora ögrencilerine yönelik nicel araştırma yöntemlerine giriş dersidir. Derste veri analizi ve sunumu, betimleyici istatistikler, çıkarımsal istatistik ve regresyon modelleri tartışılacaktır.

SUİ 603 – Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Biliminin Güncel Tartışmaları

Bu ders, doktora programındaki zorunlu dersler aşamasının üç ana bileşeninden biridir ve birinci sınıf doktora öğrencilerini Karşılaştırmalı Siyaset ve Uluslararası İlişkilerdeki başlıca tartışmalarla tanıştırır. Bir seminer dizisi olarak tasarlanmıştır. Her hafta bölümümüzün muhtelif öğretim üyelerinin veya diğer üniversitelerden akademisyenlerin konuk olarak, öğrencilerin disiplinimizdeki farklı kuram, tema veya yaklaşımları keşfetmelerine yardımcı oldukları kolektif bir derstir.

SUİ 690 – Seminer

Bu derste öğrencilere, kaynak toplama, literatür taraması yapma, araştırma sorusu formüle etme başta olmak üzere temel bileşenleriyle Doktora Tezi önerisinin nasıl hazırlanacağı öğretilir. Ayrıca, potansiyel doktora danışmanlarının gözetiminde öğrenciler, tezleriyle katkıda bulunmak istedikleri alanın esaslarını öğrenirler.

Bazı seçmeli dersler:

SUİ 611 - Karşılaştırmalı Siyasal Davranış

Bu ders, siyasal davranış araştırmalarının temellerini "klasiklerden” başlayıp bu alandaki çok yeni katkıları da kapsayara sunan, doktora düzeyinde bir seçmeli derstir. Siyaset bilimi buradaki disipliner ver kuramsal çekirdeği teşkil eder. Ancak ders, aralarında ekonomi, siyasal psikoloji, sosyoloji ve epistemoloji başta olmak üzere diğer disiplinlerin de bu çığ gibi büyüyen alana nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koyar.

SUİ 613 - Türk Dış Politikası Üzerine İleri Düzey Okumalar

Bu ders, Türk dış politikasını rejim türleri, ulusal güvenlik anlayışı, siyasal ekonomi ve toplumsal dinamikler bağlamında ele almaktadır. İdeolojik akımlar, kutuplaşma ve toplumsal kesimlerin dış politikaya etkisi incelenerek, güncel gelişmeler ışığında analizler yapılacaktır.

SUİ 621 - Nüfus, Kimlik, Toprak

Nüfus, kimlik ve toprak; devlet sistemlerinin (İmparatorluk veya Cumhuriyet) en belirleyici parametrelerindendir. Göç ise, bu üç parametreyi değiştiren en önemli faktördür. Tam tersi de sözkonusu olur. Bu parametrelerden biri değiştiğinde göç gerçekleşir. Bu derste, nüfus, kimlik ve toprak parametrelerini Osmanlı-Türk göç tarihine dayanarak inceleyeceğiz.

SUİ 633 - Modern Ortadoğu’de Devlet, Toplum ve Uluslararası İlişkiler

Bu ders, modern Ortadoğu'nun uluslararası ilişkilerini şekilendiren temel konu ve tartışmaları ele elmaktadır.  20. ve 21. yüzyıl boyunca değişen jeopolitik ve kapitalist süreçlere koşut şekillenen bölge devletleri ile toplumlarını merkeze alan ders kapsamında, devlet oluşumu, savaş ve çatışma, politik ekonomi, kimlik, otoriterleşme ile bölge ve bölge dışı aktörlerin dış politikalarına odaklanılacaktır.

SUİ 651 - Küreselleşme ve Kalkınmanın Ekonomi Politiği

Uluslararası Ekonomi Politik (UEP), tarihsel süreçte devlet ve piyasa aktörleri arasındaki etkileşimin uluslararası ticaret-üretim, finans yapıları doğrultusunda nasıl oluştuğunu, geliştiğini, değişimleri ve devamlılıkları araştıran, açıklayan disiplinler arası bir sosyal bilimdir. UEP, dünya siyasetinde modern devletin gelişimiyle gözlemlenen güç, zenginlik, ekonomik büyüme  (refah) ve insani kalkınma temelli ekonomi politiği sorunlarını kapitalizm ve küreselleşme sürecine odaklanarak inceler. Uluslararası Ekonomi Politik (UEP), tarihsel süreçte devlet ve piyasa aktörleri arasındaki etkileşimin uluslararası ticaret-üretim, finans yapıları doğrultusunda nasıl oluştuğunu, geliştiğini, değişimleri ve devamlılıkları araştıran, açıklayan disiplinler arası bir sosyal bilimdir. UEP, dünya siyasetinde modern devletin gelişimiyle gözlemlenen güç, zenginlik, ekonomik büyüme (refah) ve insani kalkınma temelli ekonomi politiği sorunlarını kapitalizm ve küreselleşme sürecine odaklanarak inceler. Bu çerçevede, ders dört bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümü, tarihsel süreçte kapitalizmin gelişimiyle devlet ve piyasa olgularının (kavramlarının) önemini açıklayacaktır. İkinci bölüm, UEP’nin temel kuramları ile kuramsal tartışmalar ve öne çıkan araştırma konularını ele alacaktır. Üçüncü bölümde UEP’nin temel yapıları yani üretim-ticaret ve finans, tarihsel temeller ve güncel sorunlar çerçevesinde sorgulanacaktır. Dördüncü bölümde, uluslararası ekonomi politiğin yönetişimi (governance) ve neoliberal düzende kriz, “küresel güney”/yükselen piyasalar-güçler ve yeni kalkınmacı devlet konuları gözden geçirilecektir.

SUİ 653 - Gramsci Okumaları

Bu ders, lisansüstü seviyesindeki öğrencileri Siyaset Bilimi disiplinindeki Eleştirel Teori geleneği ile Uluslararası İlişkiler disiplininde teori-yapımı ve temel teorileri arasındaki bağlantılar hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Dersin ilk üç haftasında Eleştirel Teori kavramının gelişimi hakkında tarihsel ve kuramsal temeller üzerinden gidilecek, Eleştirel Teori'nin Uluslararası İlişkiler disiplinine dahil olma süreçleri ele alınacaktır. Sonraki haftalarda ise Eleştirel Teori'nin başat konu başlıklarından sırasıyla sınıflar, siyasal katılım, iktidar, söylem ve metinsellik kavramları ve bu kavramların Uluslararası İlişkiler teori-yapımına yansımaları tartışılacaktır. Dersin temel hedefi, lisansüstü öğrencilerinin üzerinde çalıştıkları konuları teorik bir çerçeveye oturtabilmelerine ve günlük olayları eleştirel bir gözle yeniden-yorumlayabilmelerine yardımcı olmaktır.

SUİ 661 – Güncel Milliyetçilik Tartışmaları

Bu dersin amacı modern uluslararası sistemin en kuvvetli dinamiklerinden biri olan milliyetçilik kavramının doğuşu ve dünya siyasetinde oynadığı rolü tarihsel ve analitik bir çerçevede öğrencilere tanıtmaktır. Bu doğrultuda, milliyetçiliği açıklayan farklı teorik yaklaşımlar derinlemesine incelenecek, ayrıca milliyetçiliğin türleri ve diğer ideolojilerle ilişkisine bakılacaktır. Milliyetçiliğin farklı bölgelerde uygulamasını ve bunun uluslararası siyasi ve ekonomik ilişkileri nasıl etkilediği ve milliyetçiliğin ulus-devlet, dekolonizasyon, kendi kaderini tayin, insan ve azınlık hakları, soykırım, ırkçılık, ve insani müdahale gibi kavramlarla olan ilişkisi de ders kapsamında tartışılacaktır.

SUİ 673 - Uluslararası Güvenlik

Bu derste bir disiplin haline gelen Güvenlik Bilimleri konusundaki ana kavramsal tartışmalar, toplumların karşılaştığı tehditler ve bunlara karşı kurumların aldığı tedbirlerin yanı sıra, oluşmaya başlayan kuramsal tartışmaların geldiği nokta ele alınacaktır.  Bu derste geleneksel güvenlik paradigması ile yeni güvenlik yaklaşımları arasındaki ilişki karşılaştırmalı bir şekilde incelenecektir. Ders esnasında işlenen konuların kapsamı uluslararası güvenliğin temel konuları olacaktır. Dersin içeriği dinamik bir şekilde değişken olabilecektir. Dönem içerisinde ders esnasında doğan etkileşim kapsamında ders değişkenlik gösterebilir.