Araştırma Konuları
Bölge Çalışmaları
Bölge Çalışmaları, belirli bir coğrafi bölgenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel dinamiklerini derinlemesine inceleyen disiplinler arası bir alandır. Bu çalışmalar, söz konusu bölgelerin iç ve dış politikalarını tarih, sosyoloji, siyaset bilimi ve iktisat gibi farklı disiplinlerin sunduğu perspektif ve katkılardan faydalanarak analiz eder; uluslararası ilişkiler kuramlarına ve çalışmalarına katkıda bulunur.
Asya Pasifik: Bahadır Pehlivantürk
Batı Avrupa ve Britanya: İhsan Sezal
Ortadoğu: Burak Bilgehan Özpek, Gülriz Şen, Şaban Kardaş
Afganistan: Haldun Yalçınkaya
Türk Dış Politikası Çalışmaları
Türk Dış Politikası ile ilgili çeşitli araştırmalar yürütülmekte ve alanında saygın uluslararası ve ülke içindeki dergilerde bu konudaki çalışmaları yayınlanmaktadır. Ayrıca Türk dış politikası ve uluslararası ilişkilere ilişkin farklı düşünce kuruluşları ve kamu kurumları ile ortak çalıştaylar ve eğitim programları oluşturulmuştur.
- Doç. Dr. Serdar Palabıyık
- Doç. Dr. Şaban Kardaş
- Pof. Dr. Tuğrul Arat
- Öğr. Gör. Dr. Zeynep Dağı
Uluslararası Hukuk ve Çatışma Çözümleri
Bölümümüzde kapsamlı uluslararası hukuk (silahlı çatışmaların hukuken düzenlenmesi, yabancıların hukuki durumu, AB ve Hukuku), çalışmalarının yanı sıra, çatışma analizi, müzakere teknikleri, diplomasi ve insan hakları alanında araştırmalar, makaleler ve kitap çalışmaları yürütülmektedir.
Tuğrul Arat: Uluslararası Silahlı Çatışma Hukuku
Nihat Ali Özcan: Çatışma Çözümü
Haldun Yalçınkaya: Savaş, Barışı Koruma
Duygular ve Siyasal Davranış
Duyguların siyasal davranış, kararlar ve değerlendirmeler üzerindeki rolünü deneysel yöntem ve sosyal anketler aracılığıyla araştırmaktayım. Toplumlar arası karşılaştırmalı bir şekilde araştırılan bu proje duyguların vatandaşı ne derecede etkilediğini irdelemektedir.
- Siyaset Psikolojisi
- Siyasetin PsikoSosyal Temelleri
Sosyal Ağların Siyasal Davranış ve Siyasi Düşünceler Üzerindeki Etkisi
Bireyler sosyal ağları içerisindeki kişilerle iletişime geçmekte ve siyasi düşüncelerini paylaşmaktadır. Bu etkileşim siyasi düşünceler kadar siyasi tutum ve değerlendirmeleri de etkilemektedir. Bu araştırma projesi karşılaştırmalı bir şekilde toplumlar içerisinde sosyal ağların bireylerin siyasal davranışına nasıl yön verdiğini irdelemektedir.
Dış Politika Analizi
Dış Politika Analizi, devletler başta olmak üzere küresel düzlemde varlık gösteren siyasal aktörlerin dış politika kararlarını ve davranışlarını sistematik olarak mercek altına alır. Dış politika kararlarının nasıl alındığına, hangi faktörlerin bu kararları etkilediğine ve bu kararların sonuçlarına odaklanır. Uluslararası ilişkilerin karmaşık dinamiklerini anlamak, devletlerin ve diğer aktörlerin davranışlarını tahmin etmek ve uluslararası sorunlara çözüm önerileri geliştirmek bu alanın öncelikli analitik amaçlarıdır.
Amerikan Dış Politikası: Şaban Kardaş
İran Dış Politikası: Gülriz Şen
Japon Dış Politikası: Bahadır Pehlivantürk
Türk Dış Politikası: Burak Bilgehan Özpek, Haldun Yalçınkaya, Şaban Kardaş
Karşılaştırmalı Siyaset
Karşılaştırmalı Siyaset, siyaset biliminin farklı ülkelerin siyasi sistemlerini, kurumlarını ve süreçlerini sistematik olarak inceleyen alt dalıdır. Siyasi yapıların, aktörlerin ve davranışların benzerliklerini ve farklılıklarını inceleyerek genel kuramlar geliştirmeyi; siyasi ve toplumsal olayları daha iyi anlamayı amaçlar. Demokratikleşme, seçimler, siyasi partiler, devlet yapıları ve siyasi kültür gibi geniş bir yelpazedeki konuları kapsar.
Siyasal Davranış ve Kültür: Kadir Aydın Gündüz
Siyasal Sistemler, Demokratikleşme, Otoriterleşme, Kurumsal Değişim: Kadir Aydın Gündüz
Tarihsel Karşılaştırmalı Sosyoloji: İhsan Sezal
Kuramlar ve İdeolojiler
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinde, siyasal olaylar ve süreçler üzerine açıklayıcı ve eleştirel değerlendirmeler ortaya koyma çabası kuramsal bir bakışı zorunlu kılar. Siyasete ilişkin düşünme etkinliği, bilimsel çalışmalarda varsayımları, hipotezleri ve beklentileri şekillendiren kuramların inşasından ve irdelenmesinden ibaret değildir. Anlam ve değer oluşturma ve toplumu politikaya dahil etme süreçlerinde rol oynayan ideolojiler de siyasal düşünce çalışmalarının önemli unsurları arasında yer alır.
Siyasal Düşünceler: Hakan Övünç Ongur
Uluslararası İlişkiler Kuramları: Burak Bilgehan Özpek, Hakan Övünç Ongur, Şaban Kardaş
Küresel Siyaset Konuları
Uluslararası İlişkiler, çeşitli sorun alanlarına odaklı olarak derinlemesine çalışma sahalarının ve alt disiplinlerin geliştiği dinamik bir disiplindir. Bölümümüzdeki akademisyenler, küresel siyasetin farklı vechelerine odaklanarak, muhtelif araştırma alanlarında çalışmalarını sürdürürler.
Diplomasi: Zeynep Dağı
Enerji ve Enerji Politikaları: Pınar İpek
Güvenlik ve Terörizm: Nihat Ali Özcan
Toplumsal Cinsiyet: Gülriz Şen
Uluslararası Güvenlik: Haldun Yalçınkaya, Nihat Ali Özcan
Uluslararası Hukuk ve Avrupa Birliği Hukuku: M. Tuğrul Arat
Uluslararası İlişkiler Ekonomi Politiği: Pınar İpek
Türk Siyaseti
Türk Siyaseti, Türkiye'nin siyasal sistemini, kurumlarını, aktörlerini ve süreçlerini inceleyen bir alandır. Türkiye'nin tarihsel, kültürel ve toplumsal bağlamını dikkate alarak, devlet yapısının, kamu kurumlarının ve politikalarının, Türk Dış Politikasının tarihsel gelişimini ve işleyişini irdeler. Demokratikleşme, milliyetçilik, Avrupa Birliği ile ilişkiler bu alanın önemli konuları arasında yer alır.
Dış Politika: Burak Bilgehan Özpek, Haldun Yalçınkaya, Şaban Kardaş
Nufüs Siyaseti ve Demografi, Göç ve Nüfus Hareketleri, Milliyetçilik: Fuat Dündar
Siyasi Tarih: Zeynep Dağı