Sıkça Sorulan Sorular
Kütüphane ana sayfasındaki Bütünleşik Arama kutucuğuna arama terimlerinizi giriniz ve Ara (Search) butonunu tıklayınız. Arama sonrası gelen sonuç sayfasının sol yanında bulunan filtreleme özelliği ile içeriği daraltıp, genişletebilirsiniz. Sadece kitap, dergi, DVD gibi fiziksel kaynaklarla sürekli erişim sağlanmış e-kitaplar içinde doğrudan katalogda tarama yapılabilir. Bütünleşik taramaya dahil olmayan elektronik kaynaklar ise Veritabanları sayfasından tespit edilerek ayrıca taranabilirler.
Ayırttığınız materyali 3 gün içinde almadığınız takdirde rafa kaldırılacaktır. Eğer vazgeçerseniz ilgilenen başkaları varsa yararlanabilmeleri için isteğinizi biran önce iptal etmeniz yararlı olacaktır.
Son sayıları Süreli Yayınlar Bölümünde eğik raflarda “Güzel Sanatlar”, “Sosyal Bilimler”, “Dil-Edebiyat”, “Hukuk”, “Fen-Mühendislik-Bilişim” ve “Tıp” başlıkları altında gruplandırılmış olarak sunulan dergilerin son yıla ait önceki sayıları eğik rafın altında, eğitim- araştırma programları için gerekli bulunanların geçmiş yıllara ait ciltleri ise Bölümün arka tarafında alfabetik düzende yer almaktadır. Süreli Yayınlar Koleksiyonunda yer alan dergiler fotokopi çekilmek üzere kısa süreyle kimlik karşılığında kırtasiyeye götürülebilir, ancak ödünç alınmazlar.
Kütüphanemizde Z48, 149 ve 154 numaralı odalarımızdan Üniversitemiz web sayfasındaki rezervasyon sistemi üzerinden yer ayırtarak yararlanılmaktadır. Ayırtılan odayı kullanabilmek için bankoya üniversite kimlik kartı teslim edip form imzalanmalıdır. Odayı 2 saat süreyle kullanabilir, başka talep olmazsa yeni bir grup gelene dek kullanmaya devam edebilirsiniz. Klima kumandası talebini lütfen oda anahtarını alırken belirtiniz. Kapıyı açtıktan sonra anahtarı bankoya teslim ederek odadan çıkarken kimliğinizi geri alabilirsiniz. Yeme - içme ve sesli konuşma gibi konularda Kütüphanenin genel kuralları bu odalar için de geçerli olup makul ses düzeyinde konuşulmalı ve oda bulunduğu gibi bırakılmalı, 15 dakikayı aşmayan ihtiyaç molaları dışında odada eşya bırakılarak gidilmemelidir. Görme engelli öğrenciler öncelikli olmakla birlikte boş olduğu takdirde GEBİM de grup çalışmaları için kullanılabilmektedir.
Kütüphanede, yerinde yararlanılan Referans, Süreli Yayınlar, Nadir Eserler, Tezler, TOBB Yayınları Arşivi ile ödünç alınabilen Genel, Tıp, CD/DVD gibi koleksiyonlar mevcut olup haklarında bilgi almak için tıklayınız.
Ödünç alınabilecek her bir materyalin sayısı ve süresi kullanıcı kategorilerine göre değişiklik göstermekte olup ayrıntılı bilgi için Yararlanma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Katalog ana sayfası sol menü seçenekleri arasında yer alan “Yeni Gelen Yayınlar” butonuna tıklayarak son 15 gün içinde rafa çıkarılan yayınları yer numaralarına göre sıralı olarak görebilirsiniz. Belli bir konu hakkında yeni gelenleri izlemek istiyorsanız tarama yaptıktan sonra sonuç listesi ekranının sağında varsayılan olarak görülen “İlgi sıralaması” şeklindeki sıralama tercihini “Geliş tarihi: En yeniden en eskiye” şeklinde değiştirerek yeni gelenlerin listenin üstlerinde sıralanmasını sağlayıp kayıtları inceleyebilirsiniz.
KOHA Kütüphane Otomasyon Sisteminde öğrenciler için kullanıcı adı öğrenci numarasıdır. Akademik ve idari personel için, sicil numarası harf kodu ile sayıları arasına yeterli sayıda “0” eklenerek 8 haneli kullanıcı adı oluşturulmuştur. Örn. sicil numarası X olan idari personelin kullanıcı adı P000000X, XX olan akademik personelin kullanıcı adı A00000XX'dir. Şifre ise kullanıcı adının başına ilk ad ve soyadın ilk harfleri büyük olarak eklenerek oluşturulmuştur. TOBB ve bağlı kuruluş mensupları, mezun, üniversite protokolleri kapsamında üyemiz olan akademisyenler ve diğer dışarıdan üyelerimizin kullanıcı adlarını Kütüphaneden öğrenmeleri gerekmektedir. Üyelerimizin otomatik oluşturulan şifreleri ilk fırsatta sisteme girip değiştirmeleri önem taşımaktadır.
CD/DVD’lerin kapakları Görsel İşitsel Bölümümüzde, içleri ise Okuyucu Hizmetleri Bankosunun arkasındadır. Konulu / belgesel film, müzik kaydı vb. içeren materyali kendi ortamınızda seyretmek üzere ödünç alabileceğiniz gibi kütüphanede kendi dizüstü bilgisayarınızda izlemek için kısa süreli olarak da alabilirsiniz. Kimlik karşılığında kulaklık da verilmektedir.
Materyallerin sırt etiketlerinde bulunan koleksiyon ve konu kodları ile ilgili açıklamalar için lütfen tıklayınız.
Kütüphane, 12 bin dolayında kitap içeren kuruluş koleksiyonu ile 2004-05 eğitim öğretim yılında hizmete açılmıştır. Ana binanın arka cephesinde iki kat üzerine 2000 metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir. Ayrıca kütüphanenin önündeki fuayeler 24 saat açık okuma alanı olarak kullanılmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle yaklaşık 77.490 bin cilt kitap ve 7 bin 335 ciltli dergiden oluşan basılı koleksiyon toplamda 84 bini aşmıştır. Koleksiyon, NLM kullanılan Tıp alanı dışında Kongre Kütüphanesi sistemine göre düzenlenmiş bulunmaktadır. Güncel veya arşiv mahiyetindeki koleksiyonlar üzerinden 49.000 dolayında elektronik dergiye erişim sağlanmakta, elektronik olarak sağlanamayan 64 dergi için basılı abonelik sürdürülmektedir. Erişime sunulan 107 veri tabanı, söz konusu dergilerin dışında, 400 bin dolayında elektronik kitap, bildiri, tez, rapor gibi çeşitli bilgi kaynakları ve finansal veriler içermektedir. CD ve DVD ortamında sunulan müzik eserleri ve filmler kütüphane koleksiyonunun diğer ögeleridir. GEBİM Görme Engelliler Merkezinde görme engelli öğrenciler için basılı kaynaklar ses dosyalarına veya Braille baskıya dönüştürülebilmektedir. Akademik arşiv‘de tezler ve Üniversitenin bilimsel çıktıları açık erişimli veya sadece üst veri düzeyinde sunulmakta; dijital arşiv‘de ise TOBB ETÜ e-kitapları, dijitalleştirilen kaynaklar, bazı toplantı video kayıtları, vb. yer almaktadır. Kütüphanede bulunmayan kaynaklardan araştırmalar için ihtiyaç duyulanlar belge sağlama hizmeti kapsamında temin edilmektedir.
Çalışma Saatleri |
Hafta İçi |
Cumartesi |
Pazar |
Dönem içi |
08:30 - 23:30 |
08:30 - 23.30 |
10:00 - 23:30 |
Dönem Arası |
09:00 - 17:45 |
Kapalı |
Kapalı |
Kütüphane web sayfasındaki arama kutusunda yapılan bir tarama sonucunda ulaşılan bir bibliyografik künye altında tam metin (full text) linki bulunuyorsa bu linke tıklayarak makalelerin tam metinlerine erişebilirsiniz. Açık erişimli makalelerde tam metin bağlantısı olmayabilmektedir. Makalenin adını tırnak içinde Akademik Google’da ve Türkçe makaleleri Türkiye Akademik Arşivi’nde taramakta yarar vardır. Alternatif açık erişim portalleri için eArşiv ana sayfamız altındaki bağlantılardan geçiş yapabilir veya Açık Erişim ve Dış Kaynaklar sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.
Yerleşke dışından tam metine erişmek için vekil sunucu üzerinden giriş yapmak gerekir.
Basılı ve elektronik kaynaklardan Kütüphane içerisinde yararlanabilir, materyal ödünç almak isterseniz depozito yatırarak kütüphaneye üye olabilirsiniz.
Geciktirilen ödünç alınmış materyaller için gecikme bedeli uygulanır. Hangi tür materyal için ne kadar gecikme bedeli alındığı bilgisi Yararlanma sayfasında mevcuttur. Yardımcı olmak amacıyla e-posta ve SMS iletileri gönderilmektedir. SMS almak isteyenlerin güncel cep telefon numaralarının kütüphane kayıtlarında yer aldığından emin olmaları önem taşımaktadır. Ancak mesajların herhangi bir nedenle ulaşmaması yükümlülüğü ortadan kaldırmaz. Kullanıcılar ödünç aldıkları materyalleri zamanında iade etmekle yükümlüdürler ve gecikme halinde bedelini öderler.
Başka bir okuyucu tarafından kullanılan yayınlar için yayının katalog bilgileri ekranında sağ menüdeki “Ayırma koy” seçeneği üzerinden işlem yapabilirsiniz. Saatle ödünç verilen ayrılmış ders kitapları için bu işlem geçerli değildir.
Belli bir bilgi ihtiyacının karşılanması için başvurulan ansiklopedi, sözlük vb. kaynaklara referans kitapları denir. Referans kitapları ödünç verilmemektedir; ancak kimlik karşılığında kısa süreli olarak kırtasiyeye götürmek üzere alıp gerekli sayfaların fotokopisini çektirebilirsiniz. Tüm konuları kapsayan ansiklopedi ve sözlük gibi kaynaklar Genel Referans Koleksiyonunda yer alırken konulu olanlar ilgili bölümlerin baş tarafında yer almaktadırlar.
Katalog ana sayfasında hesabınız üzerinden oturum açtığınız anda üzerinizde bulunan materyaller iade tarihleriyle birlikte listelenir. Sol menüde diğer işlem ve listeleme seçeneklerini de görebilirsiniz.
Saatle ödünç alınan ayrılmış (rezerv) ders kitapları dışında ödünç alınan tüm materyaller süresi dolmamış olmak ve bir başkası tarafından ayrılmamış olmak koşulu ile İnternet üzerinden, ilk ödünç alma süresine denk bir süre için iki kez bizzat uzatılabilir. Uzatma işlemi, sistemde oturum açıldıktan sonra ilgili kutu(lar) işaretlenip ‘Seçilenlerin süresini uzat’ seçeneği onaylanarak gerçekleştirilir. Ayrılmış ders kitaplarını uzatmak için lütfen çalışma saatlerinde 0312 292 40 33 numaralı telefonu arayınız ya da kutuphane@etu.edu.tr adresine e-posta gönderiniz.
Kütüphanede bulunmasında yarar olduğunu düşündüğünüz kaynakları katalog üzerinden kullanıcı adı ve şifrenizi girerek sistemden satın alma önerisinde bulunabilirsiniz. İstekler, istenen kaynak belli bir bilim dalı alanıyla ilgili ise Bölüm Başkanlığının görüşü alınarak, genel kültür kaynağı mahiyetindeyse yönetim tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre işleme alınır
Üniversitemize ait kurumsal e-posta adresine sahip olan kütüphane kullanıcıları webmail kullanıcı adı ve şifresi ile Veritabanları sayfasından vekil sunucuya giriş yaparak, yapısı vekil sunucu üzerinden sunuma elverişli veritabanlarındaki elektronik kaynakları yerleşke dışından kullanabilirler.