Bölüm Hakkında

Aday öğrencilerimiz için hazırlamış olduğumuz bölüm tanıtım kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz.

UGİ’li Olmak İçin 6 Neden

Instagram: @tobbetu_ugi

Twitter: @tobbetu_ugi

 

Uluslararası Girişimcilik Bölümü, 2010 yılında öğrenci almaya başlamış olup Türkiye’de uluslararası girişimcilik ve bölge çalışmaları alanındaki ilk ve tek bölümdür. Girişimcilik lisans programının amacı öncelikle girişimcilik, işletme ve iktisat temel prensiplerini kavramış,  Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu başta olmak üzere ülkemiz açısından ekonomik ve siyasi olarak stratejik öneme sahip bölgelerde dil, eğitim, kültür ve iş idaresi tecrübelerini edinmiş, uluslararası şirketlerde çalışabilecek nitelikli işgücü yetiştirmektir. Öğrencilerimiz eğitimleri süresince, İngilizcenin yanında iyi düzeyde hedef bölgenin dilini (Rusça veya Arapça) öğrenmekte ve orada yaşama tecrübesi kazanmaktadır.

Bölümün işleyişi fakültenin diğer bölümlerinden farklıdır. Bölümümüz iki hedef bölgeye odaklanmakta ve iki programa ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi Rusça konuşulan ülkeler programı diğeri de Arapça konuşulan ülkeler programıdır. Öğrencilerimiz eğitimlerinin ikinci yılında uzmanlaşacakları bölgeyi seçmektedir. Önümüzdeki dönemde Çince konuşulan ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri (Almanya, Hollanda veya İspanya) programları açılarak hedef bölgeler genişletilecektir.

Uluslararası Girişimcilik Bölümü öğrencileri öğrenimlerinin 1 yıllık kısmını seçtikleri programlardaki ülkelerde görmektedirler. Program kapsamında Rusya, Ukrayna ve Ürdün’e öğrenciler gönderilmektedir. Her iki program için de bütün detaylar (Öğrencilerin eğitim göreceği üniversitelerle anlaşmalar, öğrencilerin konaklama yerleri, cep harçlıkları, ulaşımları) bölüm tarafından organize edilmektedir. Bölüm öğrencilerimiz 2. sınıfın güz döneminde seçtikleri programa yönelik eğitimi Türkiye’de almaya başlamaktadırlar. Rusya’da ya da Ukrayna’da eğitim görmek isteyen öğrencilere Rusça okuma, yazma, dinleme, konuşma ve gramer temeli sağlanmaya başlarken, Ürdün’de eğitim görmek isteyen öğrencilere aynı dersler Arapça olarak sunulmaktadır. Öğrencilerin Türkiye’de temel eğitimleri sağlandıktan sonra ilk olarak 2. sınıf bahar döneminde seçtikleri ülkeye dil eğitimi almak için gönderilmektedirler. Orada oldukları süre zarfında sadece, Rusça programını seçenler için Rusça, Arapça programını seçenler için Arapça dil dersleri verilmektedir. Öğrenciler Türkiye’de aldıkları dil eğitimini oradaki üniversitede pekiştirme imkanı elde etmektedirler. 4. sınıfın güz döneminde ise seçtikleri hedef bölgenin ekonomisine, politikasına, coğrafyasına yönelik dersler almaktadırlar.

Öğrencilerimiz Türkiye’de oldukları dönemde bir işletmeyi yönetmek için gerekli olan becerileri alacakları işletmecilik ve girişimcilik dersleri (pazarlama, finans, muhasebe, yönetim, insan kaynakları vb.) ile kazanırken, ekonomik analizler yapmalarına olanak sağlayacak veri analizi ve programlama dersleri de almaktadır. Bunun yanında, öğrenciler, lisans eğitimleri sonunda seçtikleri hedef bölgelerin ekonomik, politik ve sosyal/kültürel yapısı üzerinde ileri düzeyde bilgiye sahip olmaktadır.

 

Öğretim Elemanları

PROF. DR.

DOÇ. DR.

DR.ÖĞR ÜYESİ

ÖĞR. GÖR.(DR)

ÖĞR. GÖR.

ARŞ. GÖR.

GENEL TOPLAM

3

1

4

2

2

1

13

Ortak Eğitim

  • 177 öğrencimizi kamu kuruluşu, kurum, oda borsa, ticari kuruluş ve üretim kuruluşları başta olmak üzere 100’ü aşkın şirket ve kurumda ortak eğitime gönderdik.
  • Öğrencilerimizin yüzde 7’si Almanya, Belçika, Hollanda, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan ve Polonya olmak üzere 7 farklı ülkede ortak eğitimini tamamladı.
  • Mezunlarımızın yüzde 4‘ü ortak eğitim yaptıkları firmalarda işe başladı.
  • Öğrencilerimiz 35 farklı sektörde ortak eğitimlerini yaptı.

  • Mezunlar

     Öğrencilerimizin Ortak Eğitim Yaptığı Sektörler

    AMBALAJ

    BANKACILIK,FİNANS VE HİZMETLER

    BASIM YAYIN

    BEYAZ EŞYA

    BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

    CAM

    DEMİR ÇELİK

    EĞİTİM

    ELEKTRİK

    ENERJİ

    E-TİCARET

    GIDA VE İÇECEK

    GİRİŞİMCİLİK

    HAYVANCILIK

    İLAÇ

    İNŞAAT

    KAMU SEKTÖRÜ

    KONFEKSİYON

    KUYUMCULUK

    MADENCİLİK

    MEDİKAL

    MESLEKİ VE SEKTÖREL KURULUŞLAR

    MİMARİ BÜRO

    MOBİLYA

    OTOMOTİV

    PERAKENDECİLİK

    PETROL

    SAVUNMA SANAYİ

    SİVİL TOPLUM KURULUŞU

    TARIM

    TEKSTİL

    TURİZM

    ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK

    ULUSLARARASI KURULUŞ

    ÜRETİM VE MAKİNA

     

    Ortak Eğitime En Çok Öğrenci Gönderdiğimiz Şirket ve Kurumlar

    ANKAPARK TURİZM İŞLETMELERİ TİC. A.Ş.

    ANKARA SANAYİ ODASI

    ANKARA TİCARET ODASI

    ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI

    ARÇELİK A.Ş. (ANKARA BULAŞIK MAK. FABRİKASI)

    ARKADAŞ YAYINCILIK VE PAZARLAMA DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.

    BENEFİTS DANŞ VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD.ŞTİ.

    BORÇELİK ÇELİK SAN.TİC.A.Ş.

    BORUSAN OTOMOTİV İTHALAT VE DAĞITIM A.Ş.

    BOZLU HOLDİNG A.Ş.

    ÇALIK PETROL ARAMA ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş.

    CANADA TRADE OFFICE

    CAT CENTRAL ASIA TRADING

    DEDEMAN BOSTANCI HOTEL VE CONVENTION CENTER

    DIGITAL MOBILE DD4 KG

    DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU(DEİK)

    ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU (EPDK)

    ERNST&YOUNG

    ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

    GAMA HOLDİNG A.Ş.

    GAZPROM NEFT ASIA

    GÜMRÜK VE TURİZM İŞLETMELERİ TİCARET A.Ş. (GTİ)

    HANN SMMM VE DENETİM A.Ş.

    HEPSİBURADA.COM

    ICC-TÜRKİYE MİLLETLERARASI TİCARET ODASI

    İKTİSADİ KALKINMA VAKFI

    LUKOIL EURASIA PETROL AŞ

    MİGROS TÜRK A.Ş.

    NAVİTAS ENERJİ DAN. TEM. MÜH.LTD. ŞTİ.

    NURUS A.Ş.

    ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

    RE-İS OTO YEDEK PARÇA SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

    RÖNESANS HOLDİNG A.Ş.

    SANDOZ İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.

    SKYLINE AIR SERVICES BC

    STUDİAFAHRTEN

    T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

    T.C. TİCARET BAKANLIĞI

    TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.

    TEPAV-TÜRKİYE EKONOMİ POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VAKFI

    TEPE SERVİS VE YÖNETİM A.Ş.

    TOBB

    TOBB ETÜ

    TÜRK AMERİKAN İŞADAMLARI DERNEĞİ-TABA AMCHAM

    TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU

    TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB)

    UBS HAVALİMANI SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

    VESTEL VENTURES ARGE A.Ş.

    YDA İNŞ.SAN.TİC. A.Ş.

    YÜKSEL PROJE ULUSLARARASI A.Ş.

Mezunlarımız nerelerde çalışıyor?

  • Mezunlarımızın yüzde 55,9’u özel sektörde çalışmakta olup, yüzde 13,7’si ise kendi işlerini kurmuşlardır. Bununla birlikte kamuda yüzde 5,0 ve üniversitede ise yüzde 1,2 mezunumuz çalışırken, yüzde 3,1’i ise lisansüstü eğitimlerine devam etmektedir

  • Mezunlarımızın en çok çalıştığı alanlara bakıldığında ilk sırayı yüzde 9,9’luk bir oranla denetim ve danışmanlık hizmetinin aldığı görülmektedir. Bunu sırasıyla eğitim, gıda, bankacılık ve finans ve reklam ve pazarlama sektörleri takip etmekte ve mezunlarımızın çok çeşitli alanlarda iş buldukları görülmektedir.

  • Mezunlarımızın en çok bulunduğu görev ve unvanlar grafikte sıralanmıştır. Mezunlarımızın önemli bir bölümü girişimcilik faaliyetlerini göstererek kendi işyerlerini kurmuşlardır.

 

  • Kendi işini kurmayan mezunlarımızın çalıştıkları başlıca yerler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
  • UGİ mezunlarımızın yüzde 57,8’i lisans, yüzde 18,0’ı yüksek lisans ve yüzde 1,9’u ise doktora derecesine sahiptir.

 

  • UGİ mezunlarımızın lisansüstü eğitim aldıkları okul ve bölümler

Mezunlarımız Hangi Ülkelerde Çalışıyor?

  • UGİ mezunlarımız Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Rusya, İtalya ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde çalışma faaliyetlerini sürdürmektedirler.

 Mezunlarımız Nerede? 

Selin Acar

Uluslararası Girişimcilik 2021 mezunlarından birisi olarak bu bölümde okuduğum için kendimi hep çok şanslı hissettim. Derslerimizin çeşitliliği sayesinde ilerlemek istediğim alanlarda kendimi geliştirme fırsatı buldum. Mezuniyetimize yakın bir dönemde medya ve dijital pazarlama alanlarına ilgi duymaya başladım. Mezuniyetimle birlikte bir reklam ajansında çalışmaya başladım, daha sonrasında kreatif-medya ve yönetsel alanlarda kazandığım tecrübeleri farklı alanlarda geliştirmek istediğim için Crs Soft Yazılım şirketinde Etkinlik Koordinatörü olarak çalışmaya başladım. 1 yılın sonunda tüm iş süreçlerinde bölümümüzün bize katmış olduğu kurumsal yönetim becerilerini çok sık kullanabilmemin etkisiyle Crs Soft Yazılım şirketinde “Satın Alma ve İdari İşler Yöneticisi”olarak görevime devam etmekteyim.

Her aşamada multidisipliner bir eğitim vermesi, sağladığı İngilizce-Rusça eğitimi ve yurtdışı tecrübesi sayesinde “Uluslararası Girişimcilik” bölümü, mezun olmadan iş hayatınızda sizi tamamlıyor ve farkını gösteriyor.

 Utkucan Kurucuoğlu

Uluslararası Girişimcilik bölümünün ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından biriyim. 2015 yılında okulda aldığım teorik bilgi ve stajda bulduğum uygulama fırsatlarından edindiğim tecrübe ile henüz mezun olmadan Garanti Bankası Teftiş Kurulu’nda Müfettiş Yardımcısı olarak çalışmaya hak kazandım. 2019 yılına kadar banka içerisinde farklı süreçlerde görev aldıktan sonra 2019 yılında halen çalışmakta olduğum RealWorks Teknoloji şirketine ortak olarak girişimcilik hayatıma başladım.

Hem bulunduğumuz coğrafyada yüksek nüfuslu bir kullanım alanı olan Rusça eğitiminin yerinde verilmesi hem de finans ve ekonomi alanlarına ek olarak girişimcilik dersleri ile vizyon katması açısından Uluslararası Girişimcilik bölümünün fark yarattığını ve mezunlarına farklı imkanlar sağladığını düşünüyorum.

Erencan Cengiz

2015 senesinde katılmış olduğum TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü’nden 2020 senesinde mezun oldum. Zaten içimde bulunan girişimcilik ruhuna, bölümümde edindiğim teorik ve pratik bilgilerin eklenmesi cesaretiyle önce bilişim alanında daha sonrasında kripto ve blokzincir teknolojileri üzerine girişimlerde bulundum.

Mezun olduğum 2020 senesinde İstanbul’a taşınarak Almanya merkezli bir sosyal medya platformunun Türkiye operasyonunu yönetmeye başladım. 2022 senesinde sosyal medya platformumuz Chattyco’ya farklı yatırımcıların ilgisinden dolayı satışının gerçekleşmesi üzerine Fas’ın Casablanca şehrine taşınarak fast-food üzerine bir restaurant açmaya karar verdim.

Verdiğim bu kararlardaki cesaretin temellerinden birinin, bölümümüzde aldığımız eğitimlerin ve 3 dönemlik Rusya tecrübesinin getirdiği birikim olduğuna inanıyorum.

Buse Özgür

2014 yılında sağladığı yurtdışı imkanı ve üçüncü bir yabancı dil sunması nedeniyle Uluslararsı girişimcilik bölümünü tercih ettim. Girişimcilik kavramı ile de tercih döneminde tanışmış oldum böylece. Hazırlık sınıfından itibaren çeşitli start-uplarda ve kurumlarda yarı zamanlı olarak çalıştım, deneyim kazandım. Bir yandan İşletme bölümündeki çift anadal programımı sürdürürken de, 2018 yılının başında henüz 3. sınıfken KOSGEB’den hibe almaya hak kazanarak kendi girişimimi kurdum. Pek çok ödül ardından geldi. Şimdi girişimcilik hayatımda 6. yılıma yaklaşırken girişimcilik ruhunun tüm aileme bulaşmasını heyecanla izliyor ve girişimimiz Ventus Karavan’da birlikte harika işlere imza atıyor, hem Türkiye pazarına hem de Avrupa’ya tam donanımlı motokaravanlar üretiyoruz.

Hep inandığım bir şey var. Mutlu çalışanlar yorulmazlar, sevdiği işi yapanlar mutlu olurlar. Uluslararası Girişimcilik bölümü bana sevdiğim işi bulabilmem konusunda gerekli temelleri sağladı, adım atabilmem için gerekli olan cesareti de eğitim ile destekledi. Hiçbir bölüm artık size direkt bir meslek vermiyor. Neler yapabileceğinizi keşfetmek, iş hayatına farklı pencerelerden bakabilmek, hem yurtdışında deneyim elde etmek hem de staj ile iş hayatına erken atılmak istiyorsanız bu bölüm size imkan sağlayacaktır, değerlendirmek sizin elinizdedir. Ben tercihimden hiç pişman olmadım.