İstiklal Marşı 101 Yaşında
2 YIL ÖNCEİstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı ve Mehmet Âkif Ersoy’u anmak üzere “Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet” başlıklı panel, okulumuz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 16 Mart günü gerçekleştirildi.
Sunucu Arş. Gör. Ömer Can Çetinkaya’nın açılış konuşması ile başlayan etkinlik, 17 Şubat 1921 yılında Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye mecmualarında yayınlanan, Hamdullah Suphi Bey’in Meclis’te okuduğu ve 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.
Tarih Bölümü öğretim üyesi ve bölüm başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Özgüldür’ün “İstiklal Marşı’nın Kabulü” başlıklı konuşmasında marşın kabulüne kadar olan tarihsel süreç ana hatlarıyla çizildi. Böylece yazılı bir metni değerlendirmek için tarihi arka planının bilinmesinin ne kadar önemli olduğu da hatırlanmış oldu.
Bu bilgiler ışığında yaptığı külliyat çalışmaları ile bir Mehmet Âkif uzmanı olan Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Necmettin Turinay “Mektuplarda Mehmet Âkif” başlığı altında sanatçının hem milli duygu ve düşüncelerini hem de edebi yönünü ele aldı. Sözü edilen mektuplar sanatçının kaleminden çıkan metinler olduğu gibi, ona yazılan ve Âkif üzerine başka sanatçıların da düşüncelerini yansıtan eserler olması bakımından şairin portresi niteliğindedir.
Etkinliğin üçüncü konuşmacısı olarak Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Saleh Sultansoy, “Fizikçi Gözüyle Âkif ve Asım’ın Nesli” isimli konuşmasıyla Türk milletine yıllarca dillerden düşmeyecek bir marş hediye eden sanatçıyı fen bilimi ışığında değerlendirdi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümünü kutlamak, müellifi Mehmet Âkif Ersoy’u, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını anmak üzere düzenlenen etkinlik, TOBB ETÜ ASAT’ın kuru ekmek ve hoşaf ikramları ile son buldu.