Osmanlı Sarayında Görevli Kadınlar ve Vakıfları Etkinliği Düzenlendi
11 AY ÖNCETOBB ETÜ Tarih ve Felsefe Topluluğu tarafından "Osmanlı Sarayında Görevli Kadınlar ve Vakıfları" isimli etkinlik düzenlendi.
Üniversitemiz öğrencileri ve akademisyenlerinin katıldığı etkinlikte Dr. Semiha Nurdan'ın sunumuyla Osmanlı'da vakıf kültürü, vakıf sistemi, vakıf belgelerinin işlevi ve kadınların kurduğu vakıflar üzerine konuşuldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu'nda çeşitli görevler yapan konuşmacı, bu kurumlarda vakıflar hakkında yapılan çalışmalardan da söz etti. Doktorasını Gazi Üniversitesi'nde etkinliğe de adını veren "Osmanlı Sarayında Görevli Kadınlar ve Vakıfları" isimli teziyle tamamlayan Dr. Semiha Nurdan, tezinde kullandığı vakıflardan örnekler vererek çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Vakıf belgelerinden ulaşılabilecek bilgiler, bu tür belgelerin çeşitleri ve bu alanda çalışmanın olası zorlukları Semiha Nurdan'ın deneyimleri ve gözlemleriyle anlatıldı. Tarih bölümü dışından da katılımcıların olduğu etkinlikte "Haremeyn'deki Fakirlere Yardım Vakfı", "Medrese Talebelerine Piknik Yaptıran Vakıf", "Gelinlik Kızlara Çeyiz Hazırlayan Vakıf" gibi örnekler üzerinden Osmanlı vakıflarından bahsedildi. Semiha Nurdan'ın cümleleriyle bu vakıflar, "Kişinin iç dünyasını yansıtan belgeler" olarak değerlendirildi.
Bir vakfın kuruluş, işleyiş ve devam süreçleri, vakfın hangi durumlarda devam edemeyeceği ve yok olacağı, vakfın gelir gider dengesi dinleyicilerin de katılımıyla tartışıldı. Sunumun sonunda soru cevap bölümü düzenlendi ve konu detaylıca incelendi.
TOBB ETÜ Tarih ve Felsefe Topluluğu'nun davetini kırmayarak etkinliğe katıldığı ve bilgilerini bizlerle paylaştığı için Sayın Dr. Semiha Nurdan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz.