Enerji Biliminin Kalbi 22-23 Ekim’de TOBB ETÜ’de Atacak
6 YIL ÖNCE“TÜBA – TOBB ETÜ 3. Enerji Konferansı 2018”e dünya çapında tanınmış 11 akademisyen ve uzman, konuşmacı olarak katılacak.
TOBB ETÜ’de 22-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek “TÜBA – TOBB ETÜ 3. Enerji Konferansı 2018” enerji bilimi ve enerji sektörünün dünyaca tanınmış akademisyenleri ve uzmanlarını bir araya getirecek. “Hocaların Hocası” olarak bilinen, ısı transferi alanındaki çalışmalarıyla Luikov Madalyası ile onurlandırılan TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık KAKAÇ’ın öncülüğünde düzenlenen “TÜBA – TOBB ETÜ 3. Enerji Konferansı 2018”de, konusunda uzman 11 isim, enerji biliminin ve enerji sektörünün güncel meseleleri hakkındaki çalışmalarını sunacak.
Konferansın açılış konuşmalarını TOBB ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven SAK, TOBB ETÜ Enerji Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. KAKAÇ ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri YURDUSEV yapacak. Açılış konuşmalarının ardından Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Kadri AKTAŞ, Makine Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Selin ARADAĞ ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Ali BOZBEY moderatörlüğündeki ilk gün oturumlarında, Brezilya’da nükleer enerji alanındaki bir çok önemli projede görev alan ve halen Rio de Janeiro Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Renato Machado COTTA sunum yapacak. Prof. Dr. COTTA, Brezilya’daki nükleer enerji çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunacak.
Belarus Ulusal Bilimler Akademisi A.V. Luikov Isı ve Kütle Transferi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Oleg PENYAZKOV ile Fransa Reims Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jacques PADET de “TÜBA – TOBB ETÜ 3. Enerji Konferansı 2018”e katılarak kendi alanlarındaki en yeni bilimsel çalışmalarını dinleyicilere aktaracak.
“TÜBA – TOBB ETÜ 3. Enerji Konferansı 2018”in ilk günündeki diğer sunumlarda; Atılım Üniversitesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde dersler vermekte olan Enerji Politikaları Uzmanı Necdet PAMİR, Türkiye’nin enerji stratejisi ve sorunları üzerinde dururken; Morgan Energy Investment Holding Genel Müdürü Ali KARADUMAN Türkiye’de jeotermal ve rüzgar enerjisinin bugünü ve geleceği hakkında yaptığı çalışmayı anlatacak. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ontario Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim DİNÇER de yenilikçi enerji çözümleri konusundaki çalışmasını konferans katılımcıları ile paylaşacak.
Konferansın ikinci gününde ise Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat ALANYALI’nın açılış konuşmasının ardından; ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nilay SEZER UZOL moderatörlüğünde TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet SANKIR, Doç. Dr. Nurdan DEMİRCİ SANKIR hidrojen enerjisi üzerine yürüttükleri çalışmaları anlatacaklar. İkinci gün öğleden sonraki oturumda ise Doç. Dr. Nurdan DEMİRCİ SANKIR moderatörlüğünde TOBB ETÜ Hidro Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi’ni temsilen Prof. Dr. Selin ARADAĞ hidroelektrik enerji, ODTÜ RÜZGEM’i temsilen Prof. Dr. Oğuz UZOL ve Doç. Dr. Nilay Sezer UZOL rüzgar enerjisi konularındaki bilimsel çalışmalarının sonuçlarını dinleyicilerle paylaşacaklar.
Sunumların ardından TOBB ETÜ Su Türbini Tasarım ve Test Merkezine (TOBB ETÜ Hidro) bir gezi düzenlenerek, merkez, MİLHES projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Selin ARADAĞ ve koordinatörü Dr. Kutay ÇELEBİOĞLU tarafından tanıtılacak. TOBB ETÜ Hidro’da Türkiye’nin tamamen yerli ilk hidrolik türbin tasarımı, model üretim ve testleri başarıyla gerçekleştirilmiş; bu modelden üretilen türbinin, MİLHES Projesi kapsamında Antalya’daki Kepez-1 santraline takılma çalışmaları yürütülmektedir. TOBB ETÜ Hidro, 2 MW’lık test kapasitesi ile dünyanın en büyük su türbini tasarım ve test merkezi olma özelliğini taşıyor.
Ayrıntılı programa buradan ulaşabilirsiniz.
Konuşmacılar Hakkında
Prof. Renato Machado COTTA
Prof. Dr. Renato Machado Cotta lisans eğitimini 1981 yılında Rio de Janerio Federal Üniversitesi Makine ve Nükleer Enerji Bölümlerinde, doktora eğitimini ise 1985 yılında North Carolina Devlet Üniversitesinde Makine ve Havacılık Bölümlerinde tamamlamıştır. Akabinde 1987 yılında Rio de Janerio Federal Üniversitesine katılarak 1997 yılında Profesör ünvanı almıştır. Yaklaşık olarak 500 teknik makalenin , 9 adet kitabın yazarıdır ve 92 adet doktora ve yüksek lisans danışmanlığı bulunmaktadır. Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Dergisi, Uluslararası Isıl Bilimler Dergisi, Uluslararası Isı ve Akış Sayısal Yöntemler Dergisi ve Uluslararası Hesaplamalı Isıl Bilimler Dergisi gibi bir çok derginin onursal yayın editörüdür. Yüksek sıcaklık-Yüksek basınç dergilerinin bölgesel editörlüğü ve Brezilya Bilimler Akademisinin yardımcı editörlüğünü yapmaktadır.
- 2000-2001 yılları arasında Brezilya Mekanik Bilimler derneğinin başkanlığını yapmıştır.
- 1993’den beri Isı ve Kütle Transferi Uluslararası Merkezi bilim kurulu ve 2006’dan bu yana orada yönetim kurulu üyesidir ve şu anda seçim kurulu başkanlğı yapmaktadır.
- 2012’den bu yana Uluslararası Teorik ve Uygulamalı Mekanik Bilimi Federasyonunun kongre üyesidir ve 2012-2015 yılları arasında Brezilya Bilimler Akademisinin Yöneticiliğini yapmıştır.
- 2009 ve 2015 Isı ve Kütle Transferi Uluslararası Merkezi Hartnett-Irvine Ödüllerinin sahibidir.
- 2009 Brezilya Ulusal Bilimsel Liyakat Birliğinin, 2018 Brezilya Ulusal Bahri Liyakat Birliğinin, 2009 Brezilya Bilimler Akademisinin, 2011 Brezilya Ulusal Mühendislik Akademisinin ve 2011 Dünya Bilimler Akademisinin seçilmiş üyesidir.
- 1993-2005 yılları arasında ABD Miami Üniversitesinde yardımcı profesörlük yapmış ve 2019 de Reims Üniversitesinden fahri doktora almıştır.
- 2015-2017 yılları arasında Brezilya Ulusal Nükleer Enerji Komisyonun başkanlığını yapmıştır.
- 2017 yılından beri Brezilya bahriyesinin nükleer ve teknolojik gelişme genel müdürlüğüne kıdemli danışmanlık yapmaktadır.
Şu anda, Londra Üniversitesi Akademisinde (UCL) misafir profesör olarak görev yapmakdır.
Prof. Oleg PENYAZKOV
Prof. Oleg Penyazkov 3 Ocak 1961 yılında Belarus Cumhuriyeti'nin başkenti Minsk şehrinde doğmuştur. Yüksek lisans eğitimini 1987 yılında Belarus Devlet Üniversitesinde, doktora eğitimini ise Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Isı ve Kütle Transferi Enstitüsünde tamamlamıştır. Belarus Ulusal Bilimler Akademisi A.V. Luikov Isı ve Kütle Transferi Enstitüsü Direktörü ve dengedışı Ortam Fiziği ve Kimyası Bölümü Bölüm Başkanı olmakla birlikte; 2009’dan itibaren Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Değerlendirme Üyesi, 2012’den itibaren Uluslarası Isı Transferi Araştırmaları Dergisi Baş Editörü, 2014’den itibaren Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Faal Üyesi ve 2016’dan itibaren Uluslararası Mühendislik Fiziği ve Termofiziği Dergisi Baş Editörüdür. Araştırma alanları Isı ve Moleküler Fizik, Yüksek Sıcaklık Gaz Dinamiği, Kimya Fiziği, Yanma ve Patlama, Şok ve İnfilak Dalgaları Fiziği, Optik Gaz Akışı Tanılama alanları üzerinedir.
Ödüller
- 2009, Koptyug akademisyen madalyası ve medal and Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi ödülü
- 2012, A.V. Luikov madalyası ve Belarus Ulusal Bilimler Akademisi ödülü
- 2016 Tsuyoshi Asanuma Ödülü, Japonya Görselleştirme Derneği
Prof. Jacques PADET
Prof. Jacques Padet 10 Haziran 1941 yılında doğmuştur. 1964 yılında lisans eğitimini, 1967 yılında ise doktora eğitimini Fransa'nın Poiters şehrinde, Ulusal Mekanik ve Aeroteknoloji Üniversitesinde tamamlamıştır.
- 1976-2006 : Direktör, Termomekanik Laboratuvarı, (UTAP, Bilim Fakültesi, Reims)
- 1977-1983 : Direktör, İnşaat Mühendisliği Bölümü, IUT, Reims
- 1983-1989 : Haznedar, Üniversite Termal Grubu, Fransa
- 1988-2000 : Kürsü Başkanı, Fransız Termal Topluluğu Taşınım Bölümü
- 1997-2003 : Direktör, Isı Transferi Üniversite Enstitüsü, Reims
- 2000-2001 : Başkan, Reims Rotary Klübü
- 2002-2005 : Direktör, Termal ve Fiziksel Analiz Birimi, Reims Üniversitesi
- 2009-2010 : Yönetim Kurulu Başkanı, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi 2014-2018: Başkan Yardımcısı, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi
Türkiye’deki Aktiviteler
- 1996 : Kürsü başkanı, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi (ICHMT) Zamana Bağlı Taşınımlı Isı Transferi Sempozyumu, Çeşme
- 2003: Kürsü başkanı, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi (ICHMT) Tek ve Çift Fazlı Akışta Zamana Bağlı Taşınımlı Isı Transferi Sempozyumu, Çeşme
- 2010 : Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Davetli Konuşmacı, TOBB Ekonomi ve Tekoloji Üniversitesi (Ankara), Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
- 2014 : Konuşmacı, Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi (ICHMT) CONV-14 Taşınımlı Isı ve Kütle Transferi Sempozyumu, Kuşadası
Güncel Pozisyonlar
- Reims Universitesi, Fransa: Emeritus (Onursal/Fahri) Profesör
- Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezi: Başkan Yardımcısı
Başarılar
- Fahri Doktora, Gheorge Asachi Teknik Üniversitesi, IASI, Romania, 2006
- Mükemmellik Diploması, Mekanik Fakültesi, IASI , Romania, 2010
- ICHMT Dernek Üyeliği, 2011
- Palmes Akademisi Görevlisi, Fransa
- Fransa Fotoğraf Cemiyeti Federasyonu Onur Diploması
Şu anda, Reims Üniversitesinde Onursal/Fahri Profesörü ve Uluslararası Isı ve Kütle Transferi Merkezinde Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.