HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy’a, 5. Dünya Türk Forumu kapsamında “Bilim” dalında “Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülü” verildi. Prof. Dr. Sultansoy, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından; bilimsel çalışmaları ile Türk Dünyasını çağın gereklerine hazırladığı ve uzak görüşlü atılımlar yapılarak vizyon oluşturulmasına katkı sağladığı için ödüllendirildi.  

Prof. Dr. Sultansoy; Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve Kazakistan Devlet Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bürkit Ayagan ile paylaştığı ödülünü 2 Haziran 2016 tarihinde İstanbul’daki 5. Dünya Türk Forumu sırasında düzenlenen törenle aldı. Bu yıl 3’üncü defa verilen ödülü daha önce Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Toktogul Kitabı Ortak Çalışmasını Gerçekleştiren Bilimsel Ekip, Prof. Dr. Turan Yazgan, Prof. Dr. Viktor Butanayev kazanmıştı. 

‘Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri’ nedir?

Dünya Türk Forumu, TASAM öncülüğünde Türk Devletlerinin temsilcileri ile dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk diasporalarının düşünce ve kanaat önderlerini, düşünce kuruluşlarını ve STK’ları çok boyutlu konular çerçevesinde bir araya getirerek ortak gündem ve sosyo-ekonomik entegrasyonun derinleşmesine stratejik katkı sağlayan küresel bir organizasyon. Nisan-2013’te İstanbul’da düzenlenen 2. Dünya Türk Forumu sonuç bildirgesinde; Forum bünyesinde bir “Türk Dünyası Ödülü” ihdas edilmesi benimsenmişti. Türk dünyasının vizyon ve derinliğini güçlendiren başarılı kişiler ile kurumları onurlandırmak ve teşvik etmek amacı ile devlet, diplomasi, iş, bilim, kültür, sanat, teknoloji, strateji, spor ve kamu diplomasisi dallarında 2014 yılından itibaren düzenli olarak ‘Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri’ veriliyor. 

‘Kızıl Elma’ ne anlama gelmektedir?

‘Kızıl Elma’ Türk mitolojisinde; üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifade olarak tanımlanıyor. Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri ise hayatın her alanında “bulduğunu” ya da “bulunması mümkün olmayanı”, “mükemmeli” aramayı temsil ediyor.

Prof. Dr. Sultansoy’un özgeçmişi

1952 yılında Bakü’de doğan Prof. Dr. Sultansoy; Yüksek Enerji Fiziği konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır ve bu alanda 700'den fazla bilimsel makalesi vardır. Türk Dünyasında temel parçacık fiziğinin ve hızlandırıcı teknolojilerinin (21. yüzyılın stratejik teknolojileri listesinin ön sıralarında yer alırlar) gelişmesi için her türlü çabayı sarf etmektedir. Google Scholar veri tabanına göre Azerbaycan'da en çok yayın ve atıf sayılarına sahiptir. Webometrics veri tabanına göre Türkiye'de 4'üncü sıradadır. Bununla birlikte Türk gençliğini ilim-irfana yöneltmek için "Türkler ve Bilim: Dün, Bugün, Yarın" ve benzeri konularda çok sayıda konferans düzenlemiştir.

2007 yılından itibaren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Sultansoy, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) Higgs bozonunu keşfeden (2012) ATLAS Kollaborasyonunun 1997 yılından itibaren üyesidir. Prof. Dr. Sultansoy, 2003 yılından itibaren CLIC, 2009 yılından itibaren LHeC, 2014 yılından itibaren FCC hızlandırıcı projelerinde yer almaktadır. Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın CERN çalışmalarına aktif olarak katılması için çaba gösteren Prof. Dr. Sultansoy, Türk Hızlandırıcı Kompleksi (Turkic Accelerator Complex - TAC) projesinin fikir babasıdır. Prof. Dr. Sultansoy, 1993-1994 yıllarında Ankara ve Gazi üniversitelerinde çalışan 15 bilim insanı ile birlikte gelişmiş ülkelerin AR-GE altyapılarını inceleyerek ilk Türk Bilim Kenti (Turkic Science City) projesini hazırlamıştır.

Prof. Dr. Sultansoy, 1969-1974 yıllarında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Fizik Bölümü'nde okumuştur. 1972-1973 yıllarında fakülte öğrenci bilimsel topluluk başkanı olmuştur. 1974 yılından itibaren Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası Fizik Enstitüsü'nde çalışmaya başlamıştır. Fizik doktora derecesini 1985 yılında Yüksek Enerjiler Fiziği Enstitüsü'nden (Serpukhov, Moskova vilayeti) almıştır. 1989 yılında Büyük Elmi İşçi (senior scientist), 1993 yılında Aparıcı Elmi İşçi (leading scientist) görevine atanmıştır. Nasa Fizik Enstitüsü'nde çalışmakla birlikte:

 

1979-1989 yıllarında Yüksek Enerjiler Fiziği Enstitüsü'nde (Serpukhov, Moskova vilayeti),
1993-1999 yıllarında Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü'nde davetli profesör olarak,
1999-2000 yıllarında Desy Araştırma Merkezi'nde (Hamburg Almanya) davetli profesör olarak,
2001-2006 yıllarında Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde davetli profesör olarak çalışmıştır.