HABERİ PAYLAŞIN

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Demirci Sankır’ın yürütücülüğünde hazırlanan “PECZIB - Photo-Electrochemical Hydrogen Generation Integrated with Photo-Chargeable Zinc Ion Battery” başlıklı proje, Avrupa Birliği Horizon Europe kapsamında desteklenen uluslararası

M-ERA.NET programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı.

Projede, foto-şarj edilebilir çinko iyon pillerle (photo-ZIB) bütünleştirilmiş yeni heteroeklem ince film elektrot tabanlı fotoelektrokimyasal (PEC) su ayrıştırma cihazları geliştirilecektir. Üretilecek sistemin ihtiyaç duyduğu besleme potansiyeli, doğrudan güneş ışığıyla şarj edilebilen photo-ZIB tarafından karşılanacaktır. Bu nedenle, maliyet ve verimlilik açısından klasik olarak kullanılan fotovoltaik güneş hücresi-elektrolizör sistemlerine alternatif olabilecek yenilikçi bir cihaz tasarımı gerçekleştirilecektir.

Proje, TOBB ETÜ’den Prof. Dr. Nurdan Demirci Sankır’ın koordinasyonunda yürütülecek olup, üniversitemizden bir diğer akademisyen Prof. Dr. Mehmet Sankır da araştırmacı olarak katkı sunacaktır. Konsorsiyumda ayrıca Sabancı Üniversitesi EFSUN Direktörü Prof. Dr. Emre Erdem de araştırmacı olarak yer almaktadır.

Uluslararası konsorsiyumun diğer ortakları arasında Polonya’dan Adam Mickiewicz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Igor Iatsunskyi ve Dr. Mykola Pavlenko ile Romanya’dan National Institute for R&D of Isotopic and Molecular Technologies kurumundan Dr. Arpad Rostas ve Dr. Maria Mihet bulunmaktadır.

M-ERA.NET, Avrupa araştırma programlarının ve malzeme bilimi ve mühendisliği alanındaki ilgili koordinasyonunu desteklemek ve bunları güçlendirme amacıyla kurulmuş, AB tarafından finanse edilen bir ağdır.  M-ERA.NET konsorsiyumu, Avrupa Araştırma Alanının (ERA) yeniden yapılandırılmasına sağlayacak ortaklı projelerden oluşmaktadır.