Nesnelerin İnterneti Projesi ARÇELİK A.Ş. İşbirliği ile Tamamlandı
8 YIL ÖNCEARÇELİK AŞ & TOBB ETÜ TASARIM’DA BULUŞTU
Üniversitemiz Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. Sınıf öğrencileri, Endüstri Ürünleri Tasarımı Stüdyosu– IV dersi kapsamında, ARÇELİK A.Ş. Endüstriyel Tasarım Merkezi işbirliği ile "Evde Sağlık/Bakım konu başlığında “Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT)” ürün ailesi tasarladı. 8 hafta süren projede öğrencilerimiz 11 grup olarak, ankastre meyve saklama ve sıkma dolabından, kullanıcıya bitki çayı karışımı önerip hazır hale getiren akıllı çay makinesine kadar farklı alanlarda yenilikçi projeler geliştirdi.
1 Kasım 2016 Salı günü ARÇELİK A.Ş.’nin tanıtım sunumu ile başlayan proje süreci 15 Aralık 2016 Perşembe günü TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Desen Lab’da yapılan jüri değerlendirmesi ve çalışmaların sergilenmesi ile tamamlandı.
Ara jürilerde Arçelik A.Ş. Ar-Ge Yöneticisi Burak DEMİRTAŞ öğrencilerimize projeleri ile ilgili kritikler vererek yön verdi. Jüriler arasında yer alan, Arçelik A.Ş. Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı Yöneticisi Özgür Mutlu ÖZ öğrencilerimizle tasarım süreçleri ve projeleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.
Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmaya ilişkin olarak Arçelik A.Ş. Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı Yöneticisi Özgür Mutlu ÖZ ve Ar-Ge Yöneticisi Burak DEMİRTAŞ şunları kaydettiler; “Yaşantımız her geçen gün, teknolojinin ilerlemesi ve yaşam ortamlarımızın farklılaşması gibi sebeplerden dolayı değişmekte, bu ise hayatımızı kolaylaştıran ürünlerden beklentilerimizi etkilemektedir. IoT ürünü olarak sağlık ve bakım ürünleri de bu anlamda kullanıcılara farklı deneyimler yaşatmakta ve faydalar sağlayabilmektedir. Her kullanıcıdan elde edilen bilgilerin analiz edilerek farklı cihazlarda kullanılması, kişiye özel hizmetler sunulması ve kullanıcının ihtiyaç duyduğunda bu bilgilere ulaşabilmesi deneyimi farklı tarifleme olanakları vermektedir. Bu çalışmadaki amacımız, genç tasarımcı arkadaşlarımızın sağlık ve bakım ürünleri ile ilgili fikir üretmeleri ve bu öngörülerini ürün tasarımı ve senaryoları şeklinde tanımlamalarıydı.
TOBB ETÜ TTO ve TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü ile ilk toplantımız çalışmanın heyecan verici olacağının işaretleri ile doluydu ve nitekim öyle geçen süreç başarı ile tamaalandı. Süreç içerisinde fikirlerin canlı ve yaratıcı olması için özellikle Endüstriyel Tasarım bölümü akademisyenlerinin büyük gayreti bizleri de zorlayan ve daha keyifli sonuçların çıkmasına imkan sağlayan bir ortam yarattı. Ara jürilerde ekiplerle tanıştığımızda gördük ki onların da yeni bir şey yaratma heyecanı en üst seviyedeydi. Sürecin tamamında etkileşim ve fikir alışverişinin herkesçe benimsenmesi sonuçların da güzel olmasını sağladı. Bütün paydaşlara emekleri ve destekleri için çok teşekkür ederiz. Üniversite-Sanayi çalışmalarına çok önem veriyor ve ileride de benzer projeler yürütmek için işbirliği fırsatlarını kovalıyor olacağız”