Öğrencilerimizin Yer Aldığı Geogra Adlı Geliştirici Ekibi 2021 Call for Code Global Challenge Yarışında Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Finalisti Oldu
3 YIL ÖNCEGeogra’nın Yapay Zeka destekli akıllı tarım sistemi, IBM’in iklim değişikliğiyle ilgili iyilik teknolojisi yarışında Orta Doğu ve Afrika’daki en iyi sunumlardan biri olarak seçildi
Geogra geliştirici ekibi bu yılki Call for Code Global Challenge yarışında Orta Doğu ve Afrika bölgesi finalistlerinden biri olarak seçildi. 2021 Call for Code Global Challenge girişimi, dünyanın her yerinden yazılım geliştiricileri ve inovasyon öncülerini, iklim değişikliğine, açık kaynak kodlu teknolojiyle çözüm getirmek üzere bir araya gelmeye davet ediyor. TOBB ETÜ Makine Mühendisliği öğrencileri Mert Ünver, İsmail Baran, TOBB ETÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Doğukan Yılmaz ve ODTÜ İşletme öğrencisi Almira Mesci’den oluşan Geogra ekibi ise, tarımsal alana yerleştirilen vericileri sayesinde bölgeden aldığı anlık verileri bulut sistemine göndererek yapay zeka ile analiz gerçekleştirmeyi tasarlayan bir çözüm geliştirdi.
Kendi içerisinde programlanabilir bir ara yüze sahip olan bu sistem, kullanıcının belirlediği herhangi bir acil durumda, kullanıcıyı arayarak veya SMS atarak kullanıcıya ulaşmayı amaçlıyor. Aynı zamanda bölgesel açıdan başka kullanıcılarında verilerini inceleyerek mevcut kullanıcı için analizler yapıyor.
Call for Code girişiminin 2018 yılında David Clark Cause ve IBM tarafından Linux Foundation ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları’nın desteğiyle başlatılmasından bu yana 180 ulustan 500.000’in üzerinde geliştirici ve sorun çözücü bu harekete katılarak doğal afetler, COVID-19, ırk adaletsizliği ve iklim değişikliği gibi dünyanın en acil sorunlarından bazılarına çözüm getirmek için 20.000 uygulama geliştirdi. Bu uygulamalar Red Hat OpenShift, IBM Cloud, IBM Watson, IBM Blockchain gibi açık kaynak kodlu yazılımlar ve IBM’in The Weather Company şirketinden alınan veriler kullanılarak oluşturuldu. Bugüne kadar dört Call for Code projesi Linux Foundation tarafından açık yönetişime dahil edildi.
Call for Code, diğer yardım girişimlerinden farklı olarak maddi kaynak sağlanmasıyla sona ermiyor. IBM ve IBM’in ekosistem ortakları teknolojilerini daha da geliştirerek, kodlarını açık kaynakta kullanılmak üzere herkesin erişimine açıyor. Bu sayede çözümlerin dünyanın dört bir yanındaki topluluklarda devreye alınmasına yardımcı olabiliyorlar ve çözümlerini hayata geçirmek için ise her yıl en başarılı ekiplerle iş birliği yapılıyor.
İş dünyası, akademi çevreleri, kamu ve sivil toplum örgütlerinden gelen yerel liderler heyeti, Geogra ve diğer finalistler arasından Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki kazanan ekibi belirleyecek. Call for Code Global ve University Challenge yarışmasının kazananları da bu bölgenin kazananları arasından ayrıca seçilecek. Kazananlar Global and University Challenge yarışmasının kazananları ile birlikte 16 Kasım’da 2021 Call for Code Ödülleri’nde açıklanacak ve 5.000 ABD doları kazanacak olan ekipler ayrıca IBM ile Call for Code Topluluğu’ndaki danışmanlardan tavsiye almaya devam edebilecek.
Konu ile ilgili açıklamalar yapan IBM Call for Code Direktörü Ruth Davis şunları söyledi: “Katılımcılarımızın hepsini iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda gösterdikleri kararlılık ve becerileri için tebrik ediyoruz. Geogra ekibindeki geliştiriciler ve sorun çözücüler açık kaynak topluluğunun sunabileceği değerin göstergesi. Bu ekip bizlere ayrıca teknolojinin iklim değişikliğiyle mücadelede ve geleceğin şekillendirilmesinde sağlayabileceği katkı konusunda iyimserlik aşılamaya devam ediyor. Geogra ekibinin fark yaratma konusunda sağlayacağı katkıyı görmek için sabırsızlanıyoruz.”
TOBB ETÜ; Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV) tarafından, Türk iş dünyasının çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle Ankara'da kuruldu ve 2004 yılında eğitim-öğretim hayatına başladı.
Nitelikli insan gücü gereksinimini karşılamak üzere, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda kurulan TOBB ETÜ; teorik bilginin yanı sıra uygulama yönü güçlü, en az iki yabancı dile hakim, iş deneyimine sahip mezunlar yetiştiriyor.
TOBB ETÜ öğrencileri, Türkiye’de ilk kez TOBB ETÜ tarafından hayata geçirilen ortak eğitim programı ile yaklaşık 1 yıllık bir iş deneyimi ile mezun oluyor ve kariyerlerine bir adım önde başlıyor.
Türkiye’de Yapay Zeka Mühendisliği lisans programının açıldığı ilk üniversitelerden biri olan TOBB ETÜ, yenilikçi ve fark yaratan bir eğitim ve araştırma merkezi olma özelliğini sürdürüyor.