Elektrik-Elektronik Bölümü Doktora Mezunumuz TED Üniversitesinde Öğretim Üyesi Oldu
9 YIL ÖNCETOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki (TOBB ETÜ) doktora programlarının üçüncü ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktora Programının ilk mezunu Yrd. Doç. Dr. Mirbek Turduev, TED Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. TOBB ETÜ’den yaz aylarında mezun olan Yrd. Doç. Dr. Turduev, TED Üniversitesindeki görevine bu ay başladı.
TOBB ETÜ’deki doktora eğitimi boyunca yaptığı bilimsel çalışmaları sonucu saygın dergilerde yayımlanmış toplam 16 adet bilimsel makalesi mevcut olan Yrd. Doç. Dr. Turduev’in, yayımlanmak üzere hakem değerlendirilmesinde olan 3 adet makalesi bulunuyor. Yrd. Doç. Dr. Turduev'in uluslararası konferanslarda sunduğu toplam 30 adet bildirisi var.
Yrd. Doç. Dr. Turduev lisans derecesini Kırgız Devlet Teknik Üniversitesi Kontrol Mühendisliği Bölümü’nden 2006 yılında aldı. Yüksek lisansını ise TOBB ETÜ’de Prof. Dr. Veysel Gazi yönetimi altında “Biyolojik Tabanlı Eniyileme Yöntemleri Kullanılarak Çoklu Robotlar ile Bilinmeyen Bir Ortamın Gerçek Zamanlı Kimyasal Gaz Yoğunluğu Haritalanması” başlıklı teziyle 2010 yılında tamamladı. Aynı bölümde, doktora çalışmasını Doç. Dr. Hamza Kurt’un Nanofotonik Araştırma Grubunda devam eden Yrd. Doç. Dr. Turduev, “Fotonik Kristal Mühendisliği ile Işığın Kontrolü: Düşük Simetri, Derecelendirilmiş Kırılma İndisi ve Parite Zaman Simetrisi” başlıklı doktora teziyle 2015 yılında Doktor unvanına hak kazandı.
Yüksek lisansını tamamladıktan sonra 21. yüzyılın en ilgi çeken bilimsel alanlarının biri olan fotonik ve opto-elektronik konularında doktorasını yapmaya karar veren Yrd. Doç. Dr. Turduev, doktora süresinde Ağustos 2011–Ağustos 2014 arası Doç. Dr. Hamza Kurt yönetmenliği altında TÜBİTAK destekli “Derecelendirilmiş Kırılma İndisine Sahip Dielektrik Yapıların Tasarımı ve Fotonik Uygulamaları” adlı projede aktif olarak çalıştı.
Yrd. Doç. Dr. Turduev doktora tez çalışmasında iki ve üç boyutlu fotonik kristaller olarak bilinen periyodik yapılarla elekromanyetik dalganın (ışığın) etkileşimin zaman ve frekans düzleminde incelemesini yaptı. Özellikle fotonik kristallerin birim hücresindeki dönme ve ayna simetrisinin bozulması neticesinde eğilmiş öz-kolimasyon ve dalga boyuna göre ayırıcı gibi özellikleri barındıran opto-fotonik yapıların tasarımlarını geliştirdi.
Bunun dışında derecelendirilmiş kırılma indisli fotonik yapılar tasarlayarak optik kuplör, odaklayıcı lens ve mod mertebesi değiştirici gibi fotonik entegre devre parçaları oluşturdu ve analitik/numerik çözümlerini yaptı. Yrd. Doç. Dr. Turduev tez çalışmasında iki boyutlu aksikon şeklindeki halka tipi fotonik yapısı kullanarak ışık dağılımına alternatif çözüm sundu. Geleneksel fotonik dielektrik yapılarına ek olarak, kırılma indisi kazanç-kayıplı olacak şekilde modüle edilen Parite-Zaman simetrisine sahip iki boyutlu fotonik yapıları da ayrıca tezinin diğer bir bölümüdür.
TOBB ETÜ ailesi olarak, Dr. Mirbek Turduev'i kutluyor, yeni iş yerinde ve kariyerinde doktora sırasında gösterdiği yüksek başarıyı sürdürmesini diliyoruz.