Stüdyo 5
STV
Yürütücüler | Nesli Naz Aksu, Ömer Özgenç
STV mimarlığı oluşturan yapılı ve doğal çevre elemanlarının ilişkilerini incelemeyi ve bunun üzerinden güncel bir tartışma ortamı yaratmayı hedefler. Doğal çevre ve yapılı çevre arasındaki ilişkiyi anlamak için seçili çerçevenin, değişen ölçeklerin ve doğal kuvvetlerin bağlantılarını ve katkılarını ortaya çıkarmayı amaçlar. Ölçekler arası geçişi sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel katmanların oluşturduğu çerçevede incelemeyi dert edinir. Mimarlığın bir imge-yapı üretimi değil tasarım sürecinin kendisi olduğu bilinciyle çalışır. Bu süreçte güncel olgular üzerinden mimarlık tartışmalarına olanak sağlayacak interaktif bir stüdyo ortamı kurgulamak niyetindedir. Çeşitli mimari ve grafik sunum teknikleriyle bu sürecin arşivlenmesi ve bu doğrultuda bir belleğin yaratılması stüdyonun en önemsediği çıktısıdır.
Yerin Hafızası
2019-2020 Bahar Dönemi
Aleyna Yalçınkaya, Aysu Haşimoğlu, Başak Elçin, Betül Çakır, Doğukan Güngör, Emre Öztürk,
İrem Kekilli, Kübra Özden Yalnızgül, Şeyma Şanlıbaba, Zeynep Coşkuner
Güncel olgulara paralel olarak kurgulanan STV İstanbul Anadolu Hisarı Mahallesindeki Göksu Deresi ve çevresini çalışma alanı olarak belirledi. Anadolu Hisarı’nın tarihi ve bu bağlamda oluşan kültürel ve sosyal katmanlarının günümüz dinamikleri üzerinden tartışılması sonucu alana dair bütüncül öneriler geliştirilmesi hedeflendi. Bu önerilerin oluşturduğu katmanlar üzerinden kurgulanan projeler alanın dönüşümünü kolektif çalışmalar yoluyla tasarladı.
Yerin Altı | Üstü
2019-2020 Güz Dönemi
Yürütücüler | Nesli Naz Aksu, Burçin Yılmaz, Ömer Özgenç
Asena Janset Odacı, Berce Naz Atasever, S.Pınar Yorulmaz, Merve Uğurlu, Naz Su Zeyneloğlu, E.Rüveyda Türkoğlu, Nursena Patlar, Beste Uçan, Püren Bahçıvan, Begüm Yeniay, Ş.Ceren Yılmaz, S.Tugay Sayınoğlu, Kerem Berkay Taş, Çiçek Su Yavuz, Bekir Pakır, Halit Tutar
Güncel olgulara paralel olarak kurgulanan STV Ankara Mamak bölgesindeki Bayındır Barajı ve çevre yerleşkesinde bulunan kireç taşı ocaklarını çalışma alanı olarak belirledi. Yeryüzü üzerine çalışırken yerin üstündeki/altındaki doğal ve yapılı çevre bir bütün olarak ele alındı. Kullanım süresi tamamlanmış taş ocaklarının kent ve kentliyle olan ilişkisinin rehabilitasyonunun nasıl kurulacağı üzerinden tartışılması önemsendi.