Topluluk Röportajları: Model Birleşmiş Milletler Topluluğu
7 YIL ÖNCETopluluğunuzu tanıtır mısınız?
Model Birleşmiş Milletler (Model United Nations) uluslararası akademik münazara kulübüdür. Neredeyse tüm dünyada önemli yer etmiş okullarda MUN kulübü vardır ve organizasyon düzenlerler. Bu organizasyonlarda gerçek Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, Güvenlik Konseyi, ECOSOC gibi komitelerde her öğrenci bir ülke delegesiymiş gibi güncel dünya sorunlarını münazara ve Birleşmiş Milletler etik kuralları ve hitap tekniği ile çözerler. Dört gün süren bu etkinliğin sonunda dünya krizinin çözüm raporu Birleşmiş Milletlere katılan ve çözmede katkıda bulunan kişilerin imzası ile öneri niteliğinde gönderilir. Etkinlik %100 İngilizce olup çok yönlüdür. Delege yani ülke temsilcisi değil aynı zamanda gazeteci, fotoğrafçı, komite direktörü ve organizasyon kollarında yer alabilirsiniz.
Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Kulübümüz okulun kuruluşundan beri aktif olarak çalışmaktadır. İlk önce EuroAsia MUN'e ev sahipliği yapan kulübümüz bu yıla kadar yurtiçi ve yurtdışı önemli organizasyonlara delege, chair, academic assistant ve under secretary general olarak katılmış ve ödüller kazanmıştır.
Ekipte aktif olarak kaç üyeniz var? Üyeleriniz hangi bölümlerden? Ekibinizin üye yapısından bahseder misiniz?
Şu an grubumuzun üyesi olan 50 kişi ile birlikte, hazırladığımız konferans üzerinde çalışan 16 üye var. Üyelerimiz Uluslararası İlişkiler, İşletme, Hukuk, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Tıp bölümlerinden. Ayrıca Koç Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesinde okuyan kulübümüze üye öğrenciler de bulunmaktadır. Ekibimizin üye yapısı Organizasyon ve Akademi olarak ayrılmakta. Konferansların lojistik, insan kaynakları ve finans gibi önemli konuları ile ilgilenen grubumuz Organizasyon ekibi içinde. Konferansların Akademi grubu ise bir konferansta tartışılacak konuları, protokolü ve araştırmaları hazırlayan kişileri içeriyor.
Yeni katılacak aday üyelere neler söylemek istersiniz? Ekibe katılmak için herhangi bir şartınız var mı?
Organizasyon akademik İngilizce olduğu için özellikle hazırlık öğrencilerinde büyük bir çekimserlik gözlemliyoruz. Ama bu etkinlikler özellikle speaking alanında kendinizi geliştirmeniz için önemli bir fırsat. Münazara boyunca her seviyeden İngilizceye sahip kişiler bir arada tartışıyor bu da sizin kendi seviyenizi ölçmenize ve geliştirmenize yardımcı oluyor. Konferans boyunca önemli olan İngilizce seviyesi değil kriz çözümü fikriniz, bu fikre de daha önceden size verilecek olan kriz hakkında bizim yazdığımız makaleler ile hazırlanıp katılmak fikrinizi ima etmenizi kolaylaştıracaktır. Ekibe katılmak için tek şartımız; kendine güvenmektir.
Topluluk hedefleriniz neler? Ne gibi faaliyetler yapmak istiyorsunuz?
Topluluk olarak; üyelerimizin Birleşmiş Milletler, diplomatik seviyede münazara ve çözüm geliştirme konuları hakkında bilgilerini geliştirmek ve konferanslar düzenleyerek bu aktiviteleri düzenli hale getirmek istiyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız bir konferans var, okulumuzun ilk kendi adıyla yapacağı MUN olacak, üyelerimiz üstünde hiç durmadan çalışıyorlar. Konferansımızı ETUMUN'i önümüzdeki yıllarda da tekrarlayarak bir gelenek haline gelmesini umut ediyoruz.
Topluluk çalışmalarınız lisans eğitiminizi ya da kariyer hedeflerinizi nasıl etkiliyor?
Model United Nations birçok yerli yabancı üniversite ve şirketler tarafından bilinen ve önemli bir kişisel eğitim sağlayan organizasyondur. Her alanda kendinizi geliştirebileceğiniz bu organizasyonda deneyime ve sertifikaya sahip, İngilizcesi yüksek, genel kültürü geniş, işbirlikçi, kriz çözümü sağlayabilen, dünya problemlerine duyarlı, hitabet gücü yüksek, empati kurabilen, uluslararası bireyler olduğunuz şirketler ve okullar tarafından anlaşılmaktadır. Özellikle Uluslararası İlişkiler, Hukuk, Siyaset Bilimi, alanlarında yüksek lisans ya da akademik alanda ilerleyecek olan arkadaşlar için iyi bir referanstır. Diğer bölümler liderlik, girişimcilik ve yabancı dil sosyal kriz çözümü gibi yetenekler kazanıp ayrıca konferans organizasyonunda yer alarak birçok alanda kendilerine geliştirebilirler . Ve tabii, güzel sanatlar bölümleri ve edebiyat okuyan öğrenciler için organizasyon tasarımlarında yer almak ve organizasyon boyunca çıkan gazetelerde röportaj yapıp rapor hazırlamak kendilerini geliştirmeleri açısından büyük bir şanstır.