17 Temmuz 2024 tarihinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü tarafından “Ekonominin Perde Arkası: Film Gösterimi” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, 2008 mali krizine yol açan konut balonunu konu alan “The Big Short” filmi izlendi.

Öğrencilere çeşitli ekonomik ve finansal kavramlar üzerine derinlemesine düşünme fırsatı sağlayan etkinlik sonrasındaki değerlendirme bölümünde, katılımcılar aşağıdaki konular üzerinde tartıştılar:

• Ahlaki tehlike (moral hazard) sorunu, finansal krizler sırasında ahlaki tehlikenin nasıl ortaya çıktığı ve bunun etkileri.
  • Subprime Mortgage kredileri, bu tür kredilerin verilmesinin ekonomik ve sosyal sonuçları.
  • CDO, CDS, MBS gibi gelişmiş finansal araçlar ve bunların yatırımcılar için taşıdığı riskler.

Film etkinliği sonucunda finansal sistemin karmaşıklığını ve krizlerin nedenlerini daha iyi anlama fırsatı bulduklarını söyleyen öğrenciler, tartışma bölümündeki değerlendirmelerin de filmde işlenen konuları analiz etmelerini sağladığını ve çeşitli finansal araçlar hakkında eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiğini belirttiler.

Etkinliğimize katılan tüm öğrencilere teşekkür ederiz.