TOBB ETÜ İktisat Bölümü öğrencilerimiz, Ortak Eğitimde edindikleri iş deneyimlerini paylaşmak üzere 30 Mayıs 2024 Perşembe günü bir araya geldi. Tüm öğrencilerin katılımına açık olarak düzenlenen etkinlikte, öğrencilerimiz savunma sanayinden turizm ve konaklama sektörüne, otomotiv sanayinden denetim ve danışmanlık sektörüne kadar birçok farklı alanda Türkiye’nin önde gelen firmalarında edindikleri Ortak Eğitim tecrübelerini paylaştılar. Firmalarda kazandıkları deneyimleri, bu deneyimlerin kendilerine kattığı değerleri ve çeşitli network kurma imkânlarını arkadaşlarına aktarma fırsatı bulan öğrenciler; ayrıca firmaların çalışma alanları, vizyon ve misyonları ile fiziksel olanakları ve çalışma ortamları hakkındaki genel izlenimlerini de paylaştılar. Katılımcıların sorularıyla devam eden etkinlikte, birinci elden paylaşılan tecrübeler tüm öğrencilerimizin kariyer yollarını çizmelerine yardımcı oldu.

Öğrencilerimizin Ortak Eğitim Yaptığı Firmalar ve Edindikleri Deneyimler

PwC (PricewaterhouseCoopers): Dünyanın en büyük dört denetim ve danışmanlık firmalarından biri olan PwC, denetim, vergi danışmanlığı ve yönetim danışmanlığı alanlarında global hizmetler sunmaktadır. Bu firmada tecrübe kazanan öğrencimiz, ortak eğitim uygulamasının kariyer planı yapmadaki önemini vurguladı ve denetim süreçlerinin detaylarına hâkim oldu.

Ziraat Bankası: Türkiye'nin en köklü ve büyük bankalarından biri olan Ziraat Bankası, geniş hizmet ağı ve çeşitli bankacılık ürünleri ile müşterilerine finansal çözümler sunmaktadır. Genel Müdürlükte görev alan öğrencimiz, bankacılık sektörü hakkında kıyaslamalı çıkarımlar yaparak sektörel bilgilerini genişletti.

Arçelik: Türkiye'nin lider beyaz eşya ve elektronik cihaz üreticisi Arçelik, yenilikçi ürünleri ve teknolojik çözümleri ile sektörde öncü bir rol oynamaktadır. Mali işler departmanında deneyim kazanan öğrencilerimiz, finansal analiz, bütçe yönetimi, raporlama ve maliyet kontrolü konularında değerli beceriler edindiler.

Roketsan: Türkiye'nin roket ve füze sistemleri alanında faaliyet gösteren öncü savunma sanayi kuruluşudur. İleri teknolojiler geliştirerek ülkenin savunma kapasitesine katkı sağlamaktadır. Roketsan’da deneyim kazanan öğrencilerimiz, savunma sanayinin dinamiklerini öğrenerek, takım çalışmasının önemini bir kez daha anladılar.

TürkTraktör: Türkiye'nin lider traktör ve tarım ekipmanları üreticisi olan TürkTraktör, geniş ürün yelpazesi ve inovatif çözümleri ile tarım sektörüne katkıda bulunmaktadır. Pazarlama ve tedarikçi geliştirme bölümlerinde deneyim kazanan öğrencilerimiz, sorumluluk alma, karar verme, birimler arası iletişim ve koordinasyon sağlama ve takım çalışması kabiliyetlerini geliştirme fırsatı buldular.

Gama Enerji: Enerji sektöründe faaliyet gösteren Gama Enerji, enerji üretimi ve dağıtımı alanında hizmet vermektedir. Yenilenebilir enerji projeleri ve enerji verimliliği üzerine çalışmalar yapmaktadır. Burada görev alan öğrencilerimiz, enerji sektörü hakkında derinlemesine bilgi edinerek finansal işlemleri pratikte görme şansı elde ettiler.

TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı): Araştırma ve politika geliştirme konularında faaliyet gösteren TEPAV, ekonomik ve sosyal konular üzerinde analizler yaparak raporlar yayımlar. Öğrencilerimiz, burada raporlama, veri analizi ve veri görselleştirme alanlarında paha biçilemez kazanımlar elde ettiler.

STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.): Savunma sanayinde mühendislik ve teknoloji çözümleri sunan STM, projeleri ile Türkiye'nin savunma gücünü artırmaktadır. STM’de görev alan öğrencilerimiz, mühendis yoğunluklu bir çalışma yerinde sosyal bilimci olmanın avantaj ve dezavantajlarını anlatarak, iletişim ve koordinasyon becerilerinin önemini vurguladılar.

Ankara HiltonSA: Turizm ve konaklama sektörünün öncü firmalarından biridir. Modern olanaklara sahip olan otel, misafirlerine konforlu ve lüks bir konaklama deneyimi sunmaktadır. Bu firmada çalışan öğrencilerimiz, finans departmanında finansal tabloların hazırlanması ve yorumlanması, fatura kesme ve mutabakat bağlama gibi muhasebe işlemlerini deneyimleyerek teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı buldular.

Xtinge Teknoloji: Yazılım geliştirme sektöründe faaliyet gösteren Xtinge Teknoloji, çeşitli sektörlere yönelik yazılım çözümleri sunmakta ve teknolojik inovasyonlarla öne çıkmaktadır. Burada tecrübelerini anlatan öğrencimiz, bir iktisat öğrencisi için farklı sektörler ve alanlar hakkında bilgi sahibi olmanın, mümkün olduğunca geniş bir perspektiften bakmanın doğuracağı iş imkanlarından bahsetti.

ICE (International Consulting Expertise): Uluslararası danışmanlık ve proje yönetimi hizmetleri sunan ICE, çeşitli sektörlerde projeler yürütmektedir. Bu kurumda çalışan öğrencilerimiz, geniş bir perspektiften bakmayı öğrenerek, analiz ve raporlama becerilerini geliştirdiler.

SPM (Sosyal Politika Merkezi): Sosyal politika ve sosyal bilimler alanında araştırmalar yaparak toplumsal sorunlara çözümler üreten bir araştırma merkezidir. SPM'de görev alan öğrencilerimiz, sosyal politikalar üzerine derinlemesine çalışmalar yaparak veri analizi yeteneklerini geliştirdiler.