Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunlarından Seçmeler: Kariyerlerini Yurt Dışında Sürdürenler
7 YIL ÖNCEMeltem Özsoy: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '08 / Intel'de Araştırma Mühendisi
"2004 yılında TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği bölümünde %100 Burslu olarak öğrenimime başladım. Üniversitede yaklaşık 350 öğrenci olduğumuz ve hala inşaat halindeki spor salonu ve yurtları iyi hatırlıyorum. Herşeyi ilk deneyimleyen grup olarak ortak eğitimi de ilk deneyen gruptaydım, ilk ortak eğitimimi Nabay Tekstil'de, ikinci ortak eğitimimi Havelsan'da ve sonuncusunu da UPA Makine'de gerçekleştirdim. Bu stajlar bana bir bilgisayar mühendisi olarak ne kadar geniş bir yelpazade çalışabileceğimi gösterdi. Yalnızca kendim değil, diğer arkadaslarımın da gittikleri yerlerde ne kadar basarılı işler çıkardıklarını ve sanayideki profesyonellerin onlarla tekrar calışmak için heveslendiklerine şahit oldum.
Kasırga Mikroişlemciler Araştırma Laboratuvarı'nda bilgisayar mimarisi üzerine çalışmalarına henüz üçüncü sınıf öğrencisiyken başladım. Dördüncü sınıf mühendislik tasarım projesi kapsamında Kasırga 1-2-3 işlemcilerinin tasarımını yapan takımda yer aldım ve hemen ardından Vivante için yapılan grafik işlemcisinin benek hesaplayıcısı (rasterizer) donanımının tasarımına yardımcı oldum.
Lisans mezuniyetimin ardından TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans programına TÜBİTAK destekli işlemcilerdeki güç tüketimini azaltmayı hedefleyen proje kapsamında araştırma asistanı olarak devam ettim. Yüksek lisans derecesini yalnızca 1 yılda aldım.
TOBB ETÜ'deki eşi bulunmaz hocalarımız her zaman bizleri ciddiye alarak ve güvenerek benzersiz bir deneyim yaşamamızı sağladılar. Ben de kendi danışmanım olan Doç. Dr. Oğuz Ergin'den ilham alarak, onun referansıyla 2009 yılında State University of New York, Binghamton'da güvenli bigisayar mimarisi üzerine doktora programına başladım. Doktora sırasında ilk birkaç yıl AirForce'dan burs aldım ve son birkaç dönemimde derslere asistan olarak girdim. Mikroişlemcilerde bilgi güvenliği yöntemleri geliştirerek doktora derecemi aldıktan sonra Intel'in mikroişlemcilerde güvenlik önlemleri üzerinde çalışan araştırma laboratuvarında araştırma mühendisi olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 2,5 senedir Intel Labs'da araştırmacı olarak yine güvenlik alanında "Software Guard Extensions" projesinde çalışmalarımı sürdürüyorum.
TOBB ETÜ'de ilk defa hocamın odasına girip, mimari üzerine çalışmak istediğimi anlattığımda, doktora yaptıktan sonra Intel'e girebileceğimi soylediğinde, kendi kendime gulümsemiş, bu hayali çok uzak bulmuştum. Şimdi buradan dönüp baktığımda gerçekleştiğini görmek TOBB ETÜ'ye ve kendime olan inancımı arttırıyor."
Mehmet Kayaalp: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '08 / IBM'de Araştırmacı
2004 yılında TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği bölümünde Tam Burslu olarak öğrenimine başlayan Mehmet Kayaalp, Kasırga 1-2-3 işlemcilerini tasarlayan takımda yazılım geliştirici olarak çalıştı. Kasırga işlemcileri için çevirici ve derleyici programlarını yazan Mehmet daha sonra Vivante için tasarlanan grafik işlemcisinin sürücüsü ve kullanıcı arayüzünün tasarımı çalışmalarına katkıda bulundu. Mezuniyetinin ardından yüksek lisansa TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği bölümünde devam eden Mehmet, yüksek lisans çalışmaları sırasında mikroişlemcilerdeki geçici hataların belirlenmesi ve düzeltilmesi konularında çalıştığı gibi, yeni güç tasarrufu yöntemlerinin bulunması konusunda da araştırmalar yaptı. Yüksek lisans programından mezuniyetinin ardından ABD'deki Binghamton University'de doktora programına kabul edilen Mehmet, doktora derecesini aldıktan sonra ABD'de iki ayrı üniversiteden öğretim üyeliği teklifi aldı, ancak tercihini IBM'in New York'taki araştırma merkezinde doktora sonrası araştırmacı olmaktan yana kullandı. Halen IBM'de araştırmacı olarak çalışmakta.
Cansu Kaynak: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '09 / Oracle'da Araştırmacı
2005 yılında TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği bölümünde Tam Burslu olarak öğrenimine başlayan Cansu Kaynak, üniversitenin en yüksek not ortalamasını yakalayıp 2009 yılında üniversite birincisi olarak mezun oldu. Mezuniyetinden hemen önce dördüncü sınıfta bitirme tasarım projesi kapsamında mikroişlemcilerdeki güç tüketimini azaltma yöntemleri üzerinde çalışan Cansu, bu çalışmasını uluslararası bir dergide yayınladı. Mezuniyetinin ardından Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden İsviçre'deki EPFL'de doktora programına kabul edilen Cansu, doktora çalışmaları sırasında işlemci önbelleklerinin daha verimli kullanılması ve başarımın artırılması üzerinde çalıştı. Başarılı doktora çalışmaları nedeniyle IBM'den ve Google'dan başarı bursu (fellowship) kazanan Cansu, mezuniyetinin ardından Oracle'ın İsviçre - Zürih'teki araştırma laboratuvarında doktoralı araştırmacı olarak çalışmaya başladı.
İrem Nizamoğlu: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '10 / Facebook'ta Veri Analisti
"2006 senesinde Ted Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisans eğitimime başladım. 2010 senesinde de mezun oldum. Ardından 2013 senesinde Koç Üniversitesi’nden, 2014 senesinde Northeastern Üniversite’nden yüksek lisans derecelerimi aldım.
TOBB ETÜ'deki eğitim hayatım boyunca en çok Ortak Eğitim sistemini faydalı buldum. Özellikle son senemde ODTÜ Teknokent'te bulunan Nanobiz'de yaptığım ortak eğitim kariyerim açısından çok büyük önem taşır. Bu deneyime kadar bölümümden memnun değildim ve açıkçası orta seviyede bir öğrenci olmaktan öteye geçememiştim. Sanıyorum herkesin farklı öğrenme teknikleri var, benim açımdan da son ortak eğitimim bunu görmemde çok faydalı oldu. Burada ASP .NET C# ile yazılım geliştirmeyi öğrenmeye başladım. 4 aylık ortak eğitim deneyiminin daha sonra ABD'de bu kadar çok işime yarayacağını hiç düşünmemiştim.
Şu anda San Francisco, ABD'de yer alan Facebook’ta Pazarlama departmanı altındaki Partner Program Management takımında Data Analisti olarak çalışıyorum. Facebook kullanırken karsınıza çıkan reklamların büyük çoğunluğu Facebook pazarlama işbirlikçileri tarafından yaratılıyor. İşbirlikçiler, reklam ajansları ya da direkt kendileri ile çalışan reklam verenler vasıtası ile kampanyalar yürütüyorlar. Facebook’un önemli gelir kaynaklarından biri de bu, o yüzden içeride her türlü data büyük bir titizlikle saklanıyor, bir de tabi işbirlikçilerin kendi taraflarından topladıkları data da var. Benim görevim bütün datayı inceleyerek anlamlandırmak."
İlker Yaz: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '10 / Microsoft'ta Yazılım Geliştirme Mühendisi
"2005 yılında TOBB ETÜ Bilgisayar Muhendisligi bölümünde eğitimime başladım, 2010’da mezun oldum. Bilkent Üniversitesi’nde yükseklisans yaptım, oradan da 2012 yılında mezun oldum. Google Summer of Code’a katıldım, yükseklisans bittikten sonra orda (Summer of Code) calıştığım açık kaynak projenin destekleyici şirketinde birkaç ay uzaktan çalıştım.
TOBB ETÜ'yü gerçekten severdim, hele ki başka bir üniversiteyi de gördükten sonra bizim üniversitemizin özellikle hocalarımızın (zaten üniversite ~= hocadır benim gözümde en azından) değerini iyice anlamış oldum. Ortak eğitim deneyimimden de gayet memnundum, 'Aa ilerde böyle olacakmış’ dedirtiyor insana, ona göre düşünebiliyorsun. Malum üniversite zamanları insanın çok ciddi olduğu zamanlar değil, ortak eğitim biraz kendine getiriyor insanı.
Redmond, ABD'de yer alan Microsoft'ta Yazılım Geliştirme Mühendisi olarak çalışıyorum."
Merve Selçuk Şimşek: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '12 / University of Manchester'da Araştırmacı
"TOBB ETÜ'de ki eğitim hayatıma 2007 yılında bilgisayar mühendisliği bölümünde başladım. 2010-2011 seneleri arasında dönemimde ilk üçe girerek ve not ortalamamı 3.5'in üzerine çıkararak ustun basari bursu aldım, böylece burslu statüye geçme hakkına sahip oldum. Aynı sene Erasmus programı ile ortak eğitimimi Almanya'da tamamladım. 2012'de onur derecesiyle mezun olduğum TOBB ETÜ’de geçen 5 yılımı her daim gülümseyerek anarım.
TOBB ETÜ'nün eğitim programının öğrenciyi zorladığını duyabilirsiniz, üç donem olması sebebiyle "Tatilimiz yok" şikâyetleri de sık işitilenlerdendir. Özellikle profesyonel hayata atıldıktan sonra, bizi sıkı çalışmaya sevk ederek ne kadar iyi yaptıklarını ve diğer okullardaki denklerimizden bölümsel olarak pek çok konuda daha ileride olduğumuzu gördüm.
Ortak eğitim programı, okuduğum üniversiteyi tercih etme nedenlerimdendi ve mezun olurken ise benim için büyük bir "iyi ki" halini aldı. Stajımı yaptığım her yerden öğrendiklerimi uygulayarak, üzerine daha fazlasını koyarak ve is teklifi alarak ayrıldım. Son ortak eğitimimi, aynı zamanda stajyer olmaksızın ilk iş tecrübemi, ilk ortak eğitim firmam olarak benim için yeri ayrı olan DataSEL Bilgi Sistemleri'nde gerçekleştirdim. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisansıma ve bir yandan da TÜBİTAK’ta araştırmacı olarak çalışmaya başladım. Yavaşça yöneldiğim akademik kulvarda ilerleme kararı alarak yüksek lisansımın bitişi sonrası University of Manchester, İngiltere’de tam burslu olarak, yine kendi alanımda doktora programına başladım. Şimdilerde doktora öğrencisi olmanın yani sıra Avrupa çapında çok partnerli bir projede Research Associate olarak görev yapıyorum."
Utku Güleviz: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '15 / Ford'da Yazılım Mühendisi
"2010 yılının Eylül ayında %50 burslu olarak TOBB ETÜ'de öğrenim hayatıma adım attım. 1 sene hazırlık okuduktan sonra lisans eğitimime başladım. Bundan önce bilgisayar yazılımı veya donanımı hakkında hiçbir bilgim yoktu. Alışma evresini atlattıktan sonra son senemde ortalamamın iyi olması sebebiyle başarı bursu kazandım ve %100 burslu okudum.
Ortak eğitimlerimin ilkini Aydın Yazılım'da yaptım ve savunma sanayini görme şansım oldu. İkinci ortak eğitimimin hikayesi ise enteresan. Mobil cihazlara yazılım yapmaya ilgi duyuyordum ancak daha önce mobil yazılım dersi almamıştım. O ortak eğitim döneminde INNOVA'ya gittim ve mobil yazılım takımında staja başladım. İlk 2 haftalık süreçte kendi çabalarımla ve şirketten aldığım dökümanlar ve videolar yardımıyla şirketin android-ios projelerini kabaca öğrendim ve android yazılımın temellerini keşfetmeye başladım. Bana verilen mini bir android projesini kendi başıma bitirmem istendi ve 1.5 aylik süre verilmişti. Ben bu projeyi verilen süreden önce tamamladım, bu sayede mobil takımıyla ortak çalışmaya 2 hafta önceden başlayabildim ve çok güzel bir deneyim kazandım. Ortak eğitimim sonunda INNOVA'dan iş teklifi aldım. (Şu anda Ford'da Android Software Engineer olarak çalışmamın temelini burada attığımı söyleyebilirim). Bu ortak eğitim döneminden sonra okulda mobil yazılım dersini aldım ve teorik bilgimi güçlendirdim.
Üçüncü ve son ortak eğitim dönemimi Aydın Yazılım'da tamamladım. Nisan 2015'te TOBB ETÜ bilgisayar muhendisliginden 3.39 GPA ile mezun oldum ve 1 Haziran 2015 tarihinde ODTÜ Teknokent'te yer alan Alyo (Anvato, Silikon Vadisi, California) firmasında Android Developer olarak işe başladım. Amerika Silikon Vadisi merkezli olan şirkette, uluslararası yayın yapan TV kuruluşlarının (NBC, Fox Sports, Univision) farklı platformlarda (mobil - web) video publishing, encoding, dynamic reklam ekleme ve monetization işlerini takip ettim. Alyo'da çalışma serüvenim Amerika'ya gelene kadar sürdu. 1 Ağustos 2016'da oradaki işimden ayrıldım ve Iowa'da yer alan Maharishi University of Management'ta master eğitimimi almak üzere ABD'ye taşındım. Mastera devam ederken Michigan, ABD'de yer alan FORD'da işe girdim ve Android Software Engineer olarak görevimi sürdürüyorum."
Davut Deniz Yavuz: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '15 / University of Southern California
"TOBB Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne 2011 yılında başladım. Bölümde okuduğum ilk senenin ardından başarı bursu almaya hak kazandım. Sonraki dönemlerde de başarı bursumu devam ettirerek bölümümden mezun oldum.
Okuduğum süreçte yaptığım 3 ayrı ortak eğitimle okulda öğrendiğim bilgiler, çalışma ortamında pratik uygulamalara dönüşerek, daha kalıcı oldu. Şirketlerde öğrendiğim bir çok güncel teknolojiyi okuldaki projelerde de kullanma fırsatı buldum. İlk staj yerim olan Deloitte’ta uluslararası kurumsal şirket yapısını ve kurumsal şirketlerde nasıl yazılım geliştirildiğini erkenden deneyimleme fırsatım oldu.
4 sene boyunca dersler yanında farklı konular üzerinde hocalarım ile birlikte çalıştım. Bu konular arasında bilgisayar güvenliği, veri madenciliği ve bilgisayar mimarisi gibi konular da vardı. Hocalarımın da yardımıyla çeşitli konferanslarda yayınlanan makaleler yazdım. Aldığım seçmeli dersler ve hocalar ile farklı konular üzerinde çalışmam daha mezun olmadan ileride nasıl bir kariyer çizmek istediğimi belirlememde çok yardımcı oldu. Bu konular arasında bilgisayar güvenliği ilgimi çekti ve bitirme projemi bulut güvenliği üzerine yaptım. Bu süreçte yazdığımız makaleyi Philadelphia/ABD’de IEEE CNS 2016 konferansında sundum.
Hocalarımın referansları ve destekleri ile beraber bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı için ABD'de üniversitelere başvurdum ve University of Southern California (USC)’dan kabul aldım. Yüksek lisansımın ilk senesinden sonra USC’de ki araştırma laboratuvarlarından biri olan STEEL Security Research Lab’da calışmaya başladım. Şu an STEEL guvenlik grubunda çeşitli araştırma projelerinde çalışıyorum. Bu projeler arasında günümüzde sıkça duyduğumuz DDos saldırılarını internet servis sağlayacı (ISP) seviyesinde yakalama, ve kullanıcıları standart şifreler yerine önceden tanıdıkları kişilerin resimleri ve kullanıcıların bu resimlere bakarken ki göz hareketlerini kullanarak doğrulama yer almakta."
Volkan Keleş: TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği '16 / Apple'da AR-GE Mühendisi
Bilgisayar mühendisliği bölümü %50 Burslu öğrencilerimizden Volkan Keleş 2015 yılının bahar döneminde ikinci ortak eğitim dönemini tamamlamak üzere ABD'deki Apple şirketinde işe başladı.
İlk ortak eğitimini TOBB ETÜ Kasırga Mikroişlemciler Laboratuvarında ASELSAN tarafından desteklenen "OpenCL Uyumlu Çok çekirdekli Yüksek Başarımlı Hızlandırıcı Donanım Tasarımı" projesinde yapan Volkan, burada kazandığı donanım üzerine yazılım geliştirme tecrübesi sayesinde özellikle derleyiciler konusunda bilgi sahibi oldu. Bu proje sırasında Internet üzerindeki forumlarda teknik tartışmalara katıldı ve Apple'daki derleyici takımı Volkan'ın staj için kendi gruplarına başvurmasını önerdi.
2015 yılı Nisan ayında ortak eğitimine Silikon Vaidisindeki Apple tesislerinde başlayan Volkan, stajı boyunca Geliştirme Teknolojileri bölümünde "GPU Compiler" takımı ile birlikte çalıştı. Volkan Apple'ın her yıl yazılım geliştiriciler için düzenlediği World Wide Developer Conference (WWDC) etklinliğine Apple mühendisi olarak katıldı ve katılımcılara teknik destek veren takımda yer aldı. Silikon vadisi'nde 2 ortak eğitim dönemini üst üste tamamlayan Volkan 8 aylık Apple deneyimiyle Türkiye'ye döndükten sonra Apple'dan, henüz TOBB ETÜ'den mezun olmadan, iş teklifi aldı. 2016 yılı Nisan ayı sonunda mezun olan Volkan, 2016 yılı Temmuz ayı sonunda Apple'ın Londra araştırma geliştirme ofisinde mühendis olarak çalışmaya başladı.