İş dünyası küreselleşmeye devam ederken, İngilizce iletişim becerileri kritik bir öneme sahip olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 24 Haziran - 19 Temmuz 2024 tarihleri arasında School for International Training (SIT) TESOL Sertifika Programının ev sahipliği yaparak İngilizce öğretmenlerine eşsiz bir platform sundu. Bu programın Ankara’daki yetkili eğitim merkezi olan TOBB ETÜ’de ilki 2023 yılında tamamlanan ve uluslararası alanda tanınan 180 saatlik bu öğretim sertifikası, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan öğretmenlerin becerilerini geliştirmelerine, deneyimlerini paylaşmalarına ve mesleki gelişim sağlamalarına olanak tanıdı.

Farklı Bir Katılımcı Profili

Programa lisans eğitimlerine devam eden öğretmen adayları, yeni mezunlar ve deneyimli öğretmenler de dahil olmak üzere 12 kişilik bir öğretmen grubu katıldı. Bu katılımcılar arasında yer alan 5 Amerikalı öğretmen, İngilizce’yi yabancı dil olarak öğretme deneyimi kazanmak için Türkiye’ye geldi. Türk öğrencilerle çalışmanın her iki taraf için de zenginleştirici bir deneyim olduğunu belirten Amerikalı öğretmenler, Türk toplumunun kendilerine gösterdiği sıcak ilgiden memnun olduklarını ve ileride Türkiye’de çalışmak ve yaşamak isteyebileceklerini ifade ettiler.

7 Türk katılımcı için ise bu program, öğretim becerilerini geliştirmekten öte, uluslararası işbirliğinin güzel bir örneği oldu. ABD Büyükelçiliği’nin Regional English Language Office (RELO) Türkiye ofisi tarafından sağlanan destek sayesinde bu öğretmenlerin kurs ücreti karşılandı.

Gerçek Sınıflarda Deneyim Kazandıran Eğitim

SIT TESOL Sertifika Programı’nın en önemli özelliklerinden biri, deneyimsel öğrenmeye ve yansıtlamlı uygulamaya verdiği önemdir. Bu seneki programda da, katılımcılar yalnızca teorileri öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda öğrendiklerini gerçek sınıf ortamlarında uygulayarak kazandıkları bilgileri pekiştirdiler. Bu öğretim uygulamaları, TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi ve kurs katılımcıları, kursun uygulama boyutunda üniversite personeli, öğretim üyeleri ve onların yakınlarıyla birlikte çalışma fırsatı buldu. Bu deneyim, öğretmenlerin kendilerine olan güvenini artırarak, ders planlama ve öğrenci ihtiyaçlarını karşılama konusundaki becerilerini geliştirdi.

Hem Yeni Hem de Deneyimli Öğretmenlere Yönelik Eğitim

Kurs katılımcıları kariyerine yeni başlayan öğretmenlerden, uzun yıllardır meslekte deneyim sahibi öğretmenlere kadar farklı eğitim geçmişlerine ve deneyime sahip öğretmenlerden oluşuyordu. Program, bu çeşitliliği göz önünde bulundurarak her seviyeye hitap edecek şekilde tasarlandı. Yeni başlayan öğretmenler için sınıf yönetimi, öğrenme teorileri ve etkili ders planlama konularında temel eğitimler sağlandı. Deneyimli öğretmenler ise öğrenci merkezli öğretim yöntemlerine odaklanarak, mevcut öğretim uygulamalarını yeniden gözden geçirme ve güncelleme fırsatı buldular.

Programın yansıtıcı düşünme odaklı yaklaşımı, katılımcıların kendi öğretim uygulamalarını değerlendirmelerine ve daha etkili ve çekici öğrenme ortamları oluşturmak için sürekli kendilerini geliştirmelerine olanak tanıdı. Bu sürekli gelişim süreci, eğitimdeki değişken ortamlarda esnekliğin ve uyum sağlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Olumlu Geri Bildirimler

Programın yoğunluğu katılımcılar için zorlu olsa da, kursun sonunda büyük bir başarı hissi yaşadılar. Katılımcılar, edindikleri öğretim deneyimi ve eğitmenler Dr. Hakan Tarhan, Melis Akdoğan Gündoğdu ve Burak Aydın tarafından sağlanan desteği özellikle öne çıkardılar.

Program sonunda, katılımcılar yalnızca prestijli bir öğretim sertifikası kazanmakla kalmadı, aynı zamanda daha geniş bir perspektif ve öğrencilerini anlamada daha derin bir kavrayışla ayrıldılar. Birçoğu, öğrendiklerini kendi topluluklarındaki İngilizce dil eğitiminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla kullanmak istediklerini ifade etti.