Birleşmiş Milletler’de Ortak Eğitime Gidecek İki Öğrencimizden Mektup Var!
5 YIL ÖNCEMerhaba,
Biz İrem Nihal Harmancık ve Ekrem Kesen. TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü dördüncü sınıf öğrencileriyiz. Diplomasi ve dünyaya duyduğumuz merakı giderebileceğimiz bir bölüm olan Uluslararası İlişkileri TOBB ETÜ’de okumayı tercih etmemizin en büyük nedeni Ortak Eğitim Programı oldu. Bölümümüzde aldığımız eğitim, uluslararası sistem ve uluslararası örgütler hakkında kapsamlı bilgi edinmemizi sağlarken Ortak Eğitim Programı’nın da bizi hem mezuniyet sonrası karşılaşacağımız iş dünyasına hazırladığını hem de çalışmak istediğimiz konuları ve yapmaktan zevk alacağımız işleri saptamamızda yardımcı olduğunu düşünüyoruz. Farklı kurumlarda gerçekleştirdiğimiz iki ortak eğitim tecrübemizin ardından, üçüncü ve son ortak eğitimimizi Cenevre’de Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi (UNOG) nezdinde tamamlamak için 2018-2019 Akademik Yılı Yaz Döneminde İsviçre’ye gidip yaklaşık üç buçuk ay orada bulunacağız.
Size UNOG’a başvuru ve kabul sürecimizin nasıl gerçekleştiğinden bahsetmek isteriz. Ortak eğitimimizi gerçekleştirmek için sosyal medya ve internet üzerinden araştırmalar yaparak birçok staj ve iş olanağı olduğunu gördük. Uluslararası örgütlerin ve uluslararası şirketlerin sosyal medya hesaplarını sürekli takip ederek sunulan fırsatlara başvurmaya başladık. Uluslararası örgütlerin, özellikle Birleşmiş Milletler’in, dünyanın her yanındaki merkez ve operasyonlarında birçok çalışana ihtiyacı olduğunu fark edince bu olanakları değerlendirmeye karar verdik. Birleşmiş Milletler, Uluslararası İlişkiler disiplini için de çok önemli bir yere sahip olduğundan buranın sunduğu fırsatlara odaklandık.
Araştırmalarımız üzerine BM’nin, mezuniyetine bir yıl kalmış ya da yeni mezun öğrenciler için staj ilanları sunduğu insan kaynakları sitesinden (inspira.un.org) bölümümüzle alakalı ilanları seçtik. İlanların tamamı BM’nin resmi dillerinden en az birinin akıcı seviyede konuşulmasını başvuruların dikkate alınması için şart koşmuştu. Bunun dışında hakim olunan başka yabancı dillerin ise başvuru yapan diğer kişiler arasında size avantaj sağlayacağı belirtilmişti. Koşullarını sağladığınız ilanlara üstüne çalıştığınız konuları, hedefleri, daha önceki deneyimlerinizi, özel ilgi alanlarınızı ve çalışmalarınızı kısaca anlattığınız bir ön yazıyı göndermenizle birlikte başvurunuzu tamamlamış oluyordunuz. Biz de bu şekilde birçok ilana başvurduk ve geri dönüş yapmaları için beklemeye başladık. Başvuruların çok yoğun olması sebebiyle bu başvuruların hiçbirine dönüş yapmayacaklarını düşünürken departmanlarımız başvurularımıza cevap vererek bir görüşme yapacaklarını bildirdiler. Eğitimimiz sırasında edindiğimiz birçok becerimiz hakkında sorular sordular ve bizi değerlendirme sürecine aldılar.
Birleşmiş Milletler gibi bir uluslararası organizasyonda çalışmak öğrencilik hayatımızda ulaşabileceğimiz en yüksek hedeflerden biriydi. Bu sebeple kabul edildiğimizi öğrendiğimizde çok sevindik ve yeterli zamanı ve emeği harcadığımızda hedeflerimize ulaşmak için ilerleyebildiğimizi görmüş olduk. Mezun olmadan önce ortak eğitimlerimizden birini Birleşmiş Milletler’de tamamlamanın, gelecekte ulaşmak istediğimiz hedefler için çok değerli fırsatlar sağlayacağına ve böyle bir çalışma ortamına girmenin bize farklı bir bakış açısı kazandıracağına inanıyoruz.
Mektubumuzu bitirirken, bölüm arkadaşlarımızı da benzer başvurular yapmaları için yüreklendirmek isteriz. İngilizce seviyesinin önemi aşikâr olsa da bu tarz imkanlara başvuru yapan birçok bölüm öğrencisinin kabul edilebileceğini düşünüyoruz. Bütün bölüm arkadaşlarımıza ortak eğitimleri için her zaman arayış içinde olmalarını; ortak eğitimlerini uluslararası örgütler bünyesinde gerçekleştirebileceklere bu imkanları değerlendirmelerini ve Ortak Eğitim Programı’nı böyle bir deneyim yaşayarak tamamlamalarını tavsiye ediyoruz.
Cenevre’de geçireceğimiz ortak eğitim dönemi sonrası tecrübe ve kazanımlarımızı da sizlerle paylaşmak dileğiyle…
İrem Nihal Harmancık - Ekrem Kesen