HABERİ PAYLAŞIN

Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği, Eko Avrasya Vakfı, Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği ile ortaklaşa düzenlenen ‘’Bağımsızlığının 33. Yılında Türkmenistan- Türkiye İlişkileri’’ başlıklı panel TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi TEPAV toplantı salonunda icra edildi.

Açılış konuşmaları esnasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu , Türkiye’nin Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsüne verdiği desteği dile getirerek, iki ülke arasındaki iş birliğinin Bir Millet, İki Devlet” anlayışı çerçevesinde ilerlediğini söyledi. Her alanda karşılıklı saygı ve iş birliği ile ilişkilerimizi güçlendireceğiz diye aktardı.

Büyükelçi Mekan İşanguliyev tarafından Türkiye’nin Türkmenistan’ı ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke olduğu hatırlatılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğinin Türkmenistan’ın tarafsız hukuk statüsünün uluslararası alanda tanınmasının tüm aşamalarında çok önemli olduğu vurgulanmıştır.

Sn. Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Sarınay konuşmalarında ‘’Tarihin derinliklerinden süzülüp gelen ortak kültüre sahip İpek Yolu üzerindeki iki kardeş ülkeyiz. Bu iki ülkenin gerek ekonomik gerekse politik olarak potansiyeli çok büyüktür. Bugün bağımsızlığının 33. Yılını kutlayan kardeş Türkmenistan’ın, bağımsızlık gününü en içten duygularımla kutluyorum.” ifadelerine yer vermiştir.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde Türkmenistan'ın son yıllarda gerçekleştirdiği reformlar, Türkmenistan’ın mevcut ekonomik, sosyal ve siyasi potansiyeli ile Türkiye-Türkmenistan ilişkileri ve iş birliği imkânları ele alındı. Türkmenistan'ın bağımsızlığının 33'üncü yılında Türkmenistan-Türkiye İlişkileri paneli yoğun katılımcı ve ilgi ile gerçekleştirildi.