HABERİ PAYLAŞIN

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrencileri Ahmet Tanrıkulu ve Emir Arıkan, Yapay Zekâ Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrencisi Serin Evcim ve Bilgisayar Mühendisliği bölümü 2. sınıf öğrencisi Yusuf Mirza Çoban’dan oluşan Lügatittürk ekibi, TEKNOFEST 2024 kapsamında Bilişim Vadisi iş birliğiyle düzenlenen Türkçe Doğal Dil İşleme yarışmasında Türkiye ikinciliğini kazandı. Yarışama, senaryolu ve serbest kategori olmak üzere iki ana kategoriden oluşuyordu. Lügatittürk ekibi, kendi geliştirdiği fikir ve veri seti ile serbest kategoride yarışarak bu başarıyı elde etti.

313 takım ve 888 kişinin katıldığı yarışmada, 14 Haziran’da başvurular tamamlandı. 5 Temmuz’da ise 163 takım ve 513 finalist arasına giren Lügatittürk ekibi, 8 Temmuz- 9 Ağustos tarihleri arasında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdü. Gebze’deki Bilişim Vadisi ofislerinde gerçekleştirilen hackathon ile yarışmanın son aşamasına katılan ekip, 17 Ağustos’ta açıklanan sonuçlarla Türkiye ikinciliğini elde etti.

Yaptıkları çalışma, sosyal medya platformlarında, özellikle Twitter'da, kullanıcıların toplumsal olaylara katılımına neden olan ve yönlendiren içeriklerin tespitine yönelik bir yapay zekâ modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal medya, kullanıcılar arasında hızlı bilgi akışını sağlayarak toplumsal hareketlerin oluşumuna katkıda bulunabilmektedir. Bu bağlamda, model, çeşitli faktörler doğrultusunda kullanıcıları belirli aksiyonlar almaya yönlendiren tweetleri sınıflandırmayı hedeflemektedir. Bu sınıflandırma, sosyal medya platformlarındaki içeriklerin daha iyi anlaşılmasına ve bu içeriklerin toplumsal dinamiklere etkisinin analiz edilmesine katkı sağlayacaktır.

Lügati-t Türk’ün 950. yılına denk gelen bu özel yılda, Lügatittürk ekibi Türkçemizi ve kültürümüzü en son teknolojilerle buluşturma yolunda önemli bir adım attı. Ekiplerini büyüterek uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi ve TOBB ETÜ’yü temsil etmeye devam etmeyi ve daha büyük başarılara imza atmayı planlamaktalar.