Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Şule Atahan Evrenk’in Projesi TÜBİTAK 1001 2019 Yılı 2. Dönem Çağrısı Kapsamında Desteklenmeye Hak Kazandı
4 YIL ÖNCETÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2019 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığına önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
2019 yılı 2. döneminde 1001 programı kapsamında sunulan 1983 proje önerisinden 1596’sı bilimsel değerlendirmeye alınmış ve 6’lı puanlama sistemi kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda 186 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi.
Fakültemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Şule Atahan Evrenk “Biyomimetik Çinko-Klorin Nanoyapılarda Yük İletiminin Teorik Karakterizasyonu” projesi ile destek almaya hak kazandı.
Öğretim üyemizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Biyomimetik Çinko-Klorin Nanoyapılarda Yük İletiminin Teorik Karakterizasyonu
Fotosentez yapan bazı bakterilerde klorozom adı verilen, ışığı çok yüksek verimle yakalayan nano boyutta antenler bulunur. Bu sayede bakteriler ışığın çok az olduğu sularda, mesela Karadeniz'de 145 m derinliklerde, fotosentez yapabilmektedirler. Bu proje kapsamında klorozomlardan esinlenmiş biyomimetik çinko-porfirin supramoleküler yapılar atomistik simülasyonlarla incelenecek, yük iletim özellikleri kuantum kimyasal hesaplarla araştırılacaktır. Bu çalışmalarla, yapı-işlev ilişkilerinin anlaşılması ve böylece yeni, yeşil ve sürdürülebilir güneş enerjisi sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunulması hedeflenmiştir.