HABERİ PAYLAŞIN

 

            Okulumuzun Tarih bölümü öğrencileri, 26 Temmuz 2024 tarihinde Türk Tarih Kurumu’na düzenlenen geziye katılmışlardır. Türk Tarih Kurumu’nun kuruluşundan bu yana benimsediği rolün önemi ve kurum çalışanlarının görevleri hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştır.

Türk Tarih Kurumu’na girdikten sonra öğrencilerimizin ilk durağı okuyucu salonu olmuştur. Kütüphaneyi andıran bu salonda binlerce kitap, harita ve bunlardan daha fazlasına erişebileceğiniz bilgisayarlar bulunmaktadır. Burada öğrencilerimize bilgisayarlar aracılığıyla Türk Tarih Kurumu’nun veri tabanı hakkında ve internet üzerinden bu veri tabanında bulunan kitap ve haritalara nasıl erişebilecekleri hakkında bilgiler verilmiştir.

Daha sonra personelin çalışma alanlarını da görme fırsatı olan öğrencilerimiz kurumun çalışma ortamı hakkında da fikir sahibi olmuşlardır. Ardından Türk Tarih Kurumu’nun kitap satış bölümüne uğrayan tarih bölümü öğrencilerimiz ilgilendikleri kitapları kurumdan hediye olarak almışlardır.

Türk Tarih Kurumu binasının belki de en önemli bölümü olan arşivine gelen öğrencilerimize burada eserlerin nasıl muhafaza edildiği, sınıflandırıldığı ve gerektiğinde hangi işlemlerden geçtiği hakkında bilgi verildi. Burada Enver Paşa koleksiyonuna da bakma şansı bulan öğrencilerimiz koleksiyona büyük ilgi göstermişlerdir.

Bu gezi sırasında Tarih bölümü öğrencilerimiz Türk Tarih Kurumu’nda çalışan personellerin görevleri, görev ortamları, kuruma gelerek veya internet üzerinden erişebilecekleri eserler, kurumun mağazasında satılan kitaplar, arşiv kısmında eserlerin nasıl muhafaza edildiği ve daha birçok konuda bilgi sahibi olmuşlardır.

Son olarak Türk Tarih Kurumu başkanı sayın Prof. Dr. Yüksel Özgen ile konuşma fırsatı bulan öğrencilerimiz bizzat kendisi tarafından odasında ağırlanmıştır. Öğrencilerimiz kendisiyle uzun bir sohbet şansı bulmuşlardır. Tarih bölümü öğrencilerimiz gezinin sonunda Türk Tarih Kurumu binasının önünde fotoğraf çektiren öğrencilerimiz oradan memnun şekilde ayrılmışlardır.     

Türk Tarih Kurumu, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir parçası olmakla birlikte geçmişimizi araştırma konusunda da kuruluşundan bu yana büyük çaba sarf etmektedir. Artık dijitalleşen dünyada buna adapte olarak ellerindeki eserleri dijitale aktararak internet üzerinden herkesin ulaşımına sunan Türk Tarih Kurumu’nu gezmek öğrencilerimiz için büyük bir ayrıcalık ve tecrübe olmuştur. Bunun için kurumun değerli personellerine ve bu gezi fırsatı için  ‘Arşiv ve Tarih’ dersimizin öğretim görevlisi saygıdeğer Prof. Dr. Hatice Oruç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.