HABERİ PAYLAŞIN

 

Okulumuzun Tarih bölümü öğrencileri, 5 Temmuz 2024 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne düzenlenen geziye katılmışlardır. Bu gezi ile tarih yazımının önemli yapı taşları olan; vakfiyeler, tapular, kadastrolar, mufassal ve icmal defterlerinin tarihimizdeki öneminin anlaşılması amaçlanmıştır.

Öncelikle öğrencilerimiz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müzesine girerek buradaki belgeleri görme ve bizzat çalışanlar tarafından arşivde ne tür belgelerin bulunduğunu ve bu belgelerin genel mahiyeti hakkında bilgi edinme şansını elde etmişlerdir. Burada, az önce bahsettiğimiz belge türleriyle beraber bu belgelerin nasıl muhafaza edildiği ve nasıl tasnif edildiklerine dair bilgi edinmişlerdir. Bu müze restorasyon kalitesi ve zengin içeriği ile tarihçilik açısından büyük bir değerdir.

Gezimiz, Halil İnalcık Araştırma Salonu’nda kısa bir ziyaretin ardından son buldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirdiğimiz gezi sayesinde tarih yazımında birçok belge türünün önemini ve gerçeğini görmemiz sağlanmıştır. Bu tecrübe için ‘Arşiv ve Tarih’ dersimizin değerli öğretim görevlisi Prof. Dr. Hatice Oruç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.