HABERİ PAYLAŞIN

Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Teyfik Demir’in buluşu Amerikan Patent ve Marka Ofisi tarafından patentlendi.

Klinik Biyomekanik alanında çalışan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Teyfik Demir, omurga cerrahisinde sıklıkla kullanılan bir implant türü için yeni bir cerrahi teknik ve implant yerleştirme sistemini de içeren genişleyebilir özellikte omurlar arası füzyon implantı tasarladı. Bahse konu implant ileri seviyedeki disk dejenerasyonlarında omurlar arası mesafeyi korumak için kullanılıyor.

 Cerrahi işlem sırasında önemli sorunlardan biri standart boylarda üretilen implantlardan hangisinin disk mesafesine konulması gerektiği ile ilgili yaşanıyor. Seçilen standart boy implant eğer disk mesafesinden daha düşük yükseklikteyse yerinden çıkma riski ile karşılaşılıyor. Eğer ilgili disk mesafesine fazla gelirse komşu segmentlerde soruna sebep oluyor. Bu bakımdan genişleyebilir implantlar iyi birer alternatif oluşturuyor. Prof. Dr. Demir’in buluşu ise genleşme mekanizmasının bir kifoplasti balonu ile gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Bu patent, dünyada benzer bir implant bulunmaması ve Üniversitemizin sahip olduğu ilk Amerikan patenti olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Patentin lisanslanması için yerli ve yabancı üreticilerle lisanslama görüşmelerine başlanmıştır.

 

Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.