HABERİ PAYLAŞIN

Ücretsiz ulaşılabilen açık kaynak Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yazılımı OpenFOAM programını geliştiren iki araştırmacı ve akademisyenden biri olan Prof. Dr. Hrvoje Jasak, TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümünde ders verdi.

 

 

Halen Hırvatistan Teknik Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Jasak TOBB ETÜ’deki iki dersinde; hem OpenFOAM hakkında genel bilgiler, hem yazılıma yeni eklenen iki önemli özellik ve kendi araştırmaları hakkında ayrıntılar paylaşarak soruları cevapladı.

Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sıtkı Uslu’nun dersine katılan Prof. Dr. Jasak; birinci derste, ‘eş zamanlı’ (coupled solution) denilebilen çözüm algoritmaları hakkında bilgiler verirken; eş zamanlı algoritmaların çözüm yakınsama hızını bazı iç ve dış akış problemlerinde 10 kat düşürdüğünü örneklerle gösterdi.

İkinci derste ise daha çok hareketli sayısal ağ kullanımının OpenFOAM içindeki uygulaması üzerinde duran Prof. Dr. Jasak, yine örneklerle hem hareketli sayısal ağ hem de çözüm bazlı Uyarlamalı Sayısal Ağ İnceltmesi (Adaptive Mesh Refinement, AMR) konularına değindi. Prof. Dr. Jasak yazılıma yeni eklenen iki önemli yeni özellik olan Coupled Flow Solution Algorithms in OpenFOAM ile Past and Present Dynamic Mesh in OpenFOAM hakkında da bilgi paylaştı.

 

 

Prof. Dr. Hrvoje Jasak kimdir?

Hrvoje Jasak, Hırvatistan Zagrep Üniversitesinde turbomakinalar alanında araştırmacı profesör olarak ders vermekte ve çalışmaktadır. Prof. Dr. Jasak aynı zamanda HAD alanında projeler ve danışmanlık hizmeti veren Wikki Ltd. şirketinin direktörlüğünü yapmaktadır. Araştırma alanları arasında turbomakinalar, hidrodinamik, lineer olmayan katı mekaniği, diferansiyel denklemlerin sonlu hacimler yöntemi ile ayrıştırılması, Sayısal Benzeşim ve Yüksek Performanslı Hesaplama (HPC) yöntemleri bulunmaktadır. Jasak; lisans derecesini 1992’de Zagreb Üniversitesi Makine Mühendisliğinden aldı. Doktorasını 1996’da Imperial College Londra’da Prof. Dr. Gosman’ın HAD grubu içinde yaptı. Prof. Dr. Jasak, şu anda hem Zagrep Üniversitesi Makine Mühendisliğinde Profesör olarak çalışmakta hem de Londra’da bulunan Wikki Ltd. direktörlüğünü yapmaktadır.

 

Prof. Dr. Jasak’ın ders notlarına buradan ulaşabilirsiniz: 

Birinci Ders:  Coupled Flow Solution Algorithms in OpenFOAM

İkinci Ders: Dancing Meshes: Past and Present Dynamic Mesh Support in OpenFOAM