TOBB ETÜ’de Mezuniyet ve Açılış Heyecanı Yaşandı
5 YIL ÖNCE2004 yılında öğrenci kabulüne başlayan ve ilk mezununu 2008 yılında veren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (TOBB ETÜ), bir kez daha mezuniyet heyecanı yaşandı. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet ve 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni 17 Kasım 2018 Cumartesi günü, TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven Sak’ın ev sahipliğinde; mezun öğrenciler, aileleri, öğrenciler, protokol üyeleri, davetliler, akademik ve idari personelin katılımıyla TOBB ETÜ Spor Salonunda gerçekleştirildi.
Törenin açılışında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu, en çok övündüğü projesinin böyle bir eğitim yuvasını Türkiye’ye kazandırmak olduğunu ifade ederek “Zira eğitime yatırım, ülkeye yapılan en büyük hizmettir. Çok beğendiğim bir Uzakdoğu atasözü var: ‘Eğer 1 yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insanını eğit’. İşte biz TOBB ETÜ’de bunu hedefledik. Fikri, vicdanı ve irfanı hür gençler yetişsin istedik. Ezberleyen değil, araştıran, teknoloji üreten, icat çıkaran, yeni bir nesli ülkemize kazandırmayı amaçladık” dedi.
Dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasına girdik
Mezunlara seslenen Hisarcıklıoğlu, “Sizi bugünlere getiren sihirli kelime, hedeftir. Hedefsiz insan, gövdeden kopan yaprak gibidir. Yönünü talih belirler. Bugün hepiniz, ilk hedeflerinize ulaştınız. Önünüzde daha nicesi var. Hepinizin anlınızdan öpüyorum. Sizlerle gurur duyuyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Aileleriniz büyük fedakarlıklar yaptı. Sizi bugünlere getirdi. Yemediler, yedirdiler. Bir dediğinizi, iki etmediler” şeklinde konuştu. TOBB ETÜ olarak büyük bir aile olduklarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Çok şükür, bugün dünyanın en iyi, genç üniversiteleri arasına girmiş durumdayız. Times Higher Education’ın verilerine göre, dünyada 2000 yılından sonra kurulan Milenyum Üniversitelerinin arasına Türkiye’den girmeyi başaran tek üniversiteyiz. Her gün TOBB ETÜ’lü öğrencilerimizin, mezunlarımızın, hocalarımızın başarılarıyla göğsüm kabarıyor. Hem ulusal, hem uluslararası arenada, bizi en iyi şekilde temsil ediyorlar. Madalyalarımız, lisansüstü sınavlardaki başarımız, Apple, Google gibi dünya lideri firmalarda çalışan, dünyanın en iyi üniversitelerinde doktora derecesi alan mezunlarımız, dünyanın en prestijli akademik platformlarında bizi temsil eden akademisyenlerimiz var. İşte daha geçtiğimiz günlerde, Biyomedikal Mühendisliği Bölümümüzden Dr. Ersin Emre Ören’in, Amerika’da iki üniversiteyle birlikte yaptığı çalışma, Nature Nanotechnology Dergisi’nde yayınlandı. Hocamın ekibiyle birlikte icat ettiği nano ölçekli biyo-dedektör, insan DNA’sından elektrik akımı geçirerek, kanseri daha erken tespit edebilmenin önünü açacak. Gördüğünüz gibi attığımız tohum tuttu. TOBB ETÜ, dünyaya teknoloji ihraç eden bir üniversite haline geldi.”
Girişimci yetiştiren üniversitemizden 454 mezun 644 şirket kurdu
Hisarcıklıoğlu başarının anahtarını “durağan olanı kabul etmemek, değişime açık olmak” şeklinde açıklayarak mezunlardan, mezuniyet sonrası girişimci ruhu asla kaybetmemelerini istedi. Girişimci ruhun, eski köye yeni adet getirmek olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “TOBB ETÜ mezunları olarak, sizi diğerlerinden ayıran en temel özellik budur. Bunun sayesinde, bugüne kadar, 454 mezunumuz 644 şirket kurdu ya da ortağı oldu. İşte TOBB ETÜ, bu yüzden yenilikçi ve girişimci bir üniversite. Sizler bugün, ülkemizde artık model eğitim sistemi olarak konuşulan, ‘ortak eğitim’in mezunlarısınız. Üniversite eğitiminiz boyunca, hem sınıfta hem sahada oldunuz. Hem teoriyi, hem pratiği öğrendiniz. İş dünyasını, daha da önemlisi kendinizi tanıdınız. Şu anda yaklaşık 3.000 firma bu sisteme dahil. Bu firmalar, bu arkadaşlarımın hepsini tanıyor, biliyor. Bizim mezunlarımız, 1 yıllık iş tecrübesiyle iş hayatına başlıyor. Rakiplerinin bir adım önünde oluyor” dedi.
Bu yeni eğitim sisteminin meyvelerini almaya başladıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bizim mezunlarımızın yüzde 46’sı ilk 1 ay içinde iş buluyor. Tekrar ediyorum, neredeyse her 2 mezunumuzdan biri, hemen ilk ay içinde iş buluyor. Mezunlarımızın yüzde 85’i de, 1 yıl içinde iş buluyor. Bu bir rekordur. İşte TOBB ETÜ’lü gençleri, istihdam şampiyonu yapan, okurken çalışmalarıdır. Ortak eğitim programı öğrencilerimize dünyanın da kapılarını açıyor. Sadece Türkiye’de değil Amerika’da, Norveç’te, Ukrayna’da birçok firma, TOBB ETÜ’lü gençleri tercih ediyor. Mesela bu yıl bir öğrencimiz, ortak eğitimini ICC’de (International Criminal Court – Uluslararası Ceza Mahkemesinde) tamamlayacak. Bu sizlerin başarısıdır” şeklinde konuştu.
TOBB ETÜ’ye yeni katılan öğrencilere de seslenen Hisarcıklıoğlu, “Yoğun ve yorucu bir sürecin ardından YKS’de başarılı oldunuz ve TOBB ETÜ’lü oldunuz. Açık söylüyorum, TOBB ETÜ’deki eğitiminiz boyunca daha çok çalışacaksınız, daha çok yorulacaksınız. Arkadaşlarınız tatildeyken, siz sınavlara gireceksiniz. Bugün mezun olan büyükleriniz gibi, tüm bunların mükafatını, zamanı gelince siz de alacaksınız. O gün geldiğinde diyeceksiniz ki iyi ki zamanında TOBB ETÜ’yü tercih etmişim. TOBB ETÜ Ailesine hoş geldiniz” dedi.
İş Dünyası Burs Programımızdan 134 öğrenci yararlandı
Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ olarak bu yıl yeni ve hayırlı bir işe daha başladıklarını, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencileri, TOBB ETÜ’lü yapmak için ellerini taşın altına koyduklarını ve bu amaçla TOBB ETÜ İş Dünyası Burs Programını hayata geçirdiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu “Bu programla bu yıl, Türkiye’nin dört bir yanından gelen tam 134 öğrencimiz TOBB ETÜ’lü oldu. TOBB ETÜ İş Dünyası Burs Programına, burs vererek destek olan şirketlerimize, girişimcilerimize ve Oda-Borsalarımıza yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bernard Shaw’ın ‘Kendi dilini bilmeyenler başka dili öğrenemez’ sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu salondaki kardeşlerim Türkçe eğitim alırken, TOEFL belgelerini de çoktan aldılar. Ama bunun peşini bırakmayın. Yeni bir dil demek, yeni bir dünya daha demek. Sizler diksiyon, girişimcilik, liderlik dersleri de aldınız. Zira bu devirde, kendi hikâyesini anlatamayan başarılı olamaz. İş hayatında görüyorum. İşe yeni girenler, kendini ifade edemiyor. Liderlik yapamıyor, başarısız oluyorlar. İşte bu salondaki kardeşlerim, iş dünyasının beklentilerine göre bütün bu eğitimleri aldılar. Mezunlarımız, üniversitemizin değerini, asıl şimdi anlayacaklar” dedi.
Tavsiyelerde de bulunan Hisarcıklıoğlu, “En başta dürüst olun. İşin hilesi dürüstlüktür. İnisiyatif almaktan asla kaçmayın. Hayal kurun, hedef koyun ve çok çalışın. Başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayın. Çalışma arkadaşlarıma söylediğim bir şey var: İş olan yerde hata olur. Bu zamanda beşeriyet çok hızlı akıyor. Duran geriye düşüyor. Başarının yolu sürekli öğrenmekten geçiyor. Bu devirde ben oldum dersen yanılırsın” dedi.
Hisarcıklıoğlu, mezunların TOBB ETÜ ile bağlarını koparmamasını isteyerek şöyle devam etti:
“Sizlere kapımız her zaman açık. Unutmayın, sizler artık, 1,5 milyonluk Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ailesinin bir parçasısınız. Türkiye’de, gittiğiniz her şehirde, çalacak bir kapınız var. Bunu avantaja çevirmek sizlerin elinde. Bizi, üniversitenizi her zaman yakından takip edin. Mezunlar Derneğine üye olun ve faaliyetlerine katılın. TOBB ETÜ ruhunu hayat boyu yaşatın. Zira artık devir, “know-how” devri değil, “know-who” devri. ‘Ben’ demeden, kimseyi ötekileştirmeden, ülkemiz ve milletimiz için çok çalışın. Mustafa Kemal Atatürk der ki; “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri, başarılı gençlerin yardımıyla meydana gelir”. İşte onlar sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz”.
Prof. Dr. Sak: İş dünyasının ihtiyaçlarına göre öğrenci yetiştiriyoruz
TOBB ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven Sak da üniversitenin her yıl daha fazla mezun vermeye başladığını ifade ederek “Bu yıl 900’ün üzerinde mezunumuz var. Toplam mezun sayısı da 6 bine yaklaştı. Artık salonlara sığamıyoruz” diye konuştu. TOBB ETÜ’nün tüccar, sanayici ve iş dünyasının eğitime verdiği önem ve desteğin vücut bulmuş hali olduğunu kaydederek, iş dünyasının ihtiyaçlarını ve küresel rekabet koşullarını dikkate alarak lider, girişimci ve yenilikçi öğrenciler yetiştirdiklerini söyledi.
Törende Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü 4 üzerinden 4.00 ortalamayla tamamlayarak Üniversite birinciliğini hak eden Simla Burcu Harma yaş kütüğüne plaket çaktı. Diplomaların dağıtılmasının ardından, öğrenciler mezuniyetlerini havaya keplerini fırlatarak kutladılar. Törene Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Üyesi ve TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Üyesi Faik Yavuz ve diğer protokol üyeleri de katıldı.
Törenle ilgili fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.