HABERİ PAYLAŞIN

 

SENA DEMİR – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2024 MEZUNU

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin bir mezunu olarak, bizler, üniversitemizin eğitim sistemi içerisinde önemli bir yer tutan “ortak eğitim modeli” sayesinde mesleğimizin yürütüldüğü ortamları yakından inceleyip kendimizi iş hayatına hazırlıyor, iş dünyasının dinamikleriyle erkenden tanışıyoruz.

Bu kapsamda ben de ilk ortak eğitimimi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hukuk Müşavirliği’nde gerçekleştirdim. Burada gerçekleştirdiğim ortak eğitimde hem özel sektörün hem de kamu sektörünün işleyiş ve uygulamalarını yakından takip ederek “kurum avukatlığı” hakkında detaylı bilgiler edindim. Ayrıca dava takip süreçlerine, protokollerin, sözleşmelerin hazırlanma süreçlerine aktif olarak katkıda bulundum, genel kurul süreçlerine katıldım, resmi kurumlardaki iç ve dış yazışma usullerini öğrendim.  Bu sayede iş hayatının kendine özgü bir dinamiği ve disiplini olduğunu gördüm.

İkinci ortak eğitimimi hukuk bürolarının işleyişini görmek ve öğrendiğimiz teorik bilgileri pratikle birleştirebilmek adına Erikel&Partners Hukuk Bürosu’nda gerçekleştirdim. Buradaki ortak eğitim sürecinde haftada bir kez tüm avukatların toplanarak ellerindeki yeni işleri ve yeni mevzuat düzenlemelerini tartıştıkları ofis toplantılarına katıldım. Avukatlarla birebir çalışarak derdest dava dosyalarını inceleme, ihtarname yazma, dosya takip etme, arabuluculuk görüşmelerine katılma, dilekçe taslakları hazırlama ve UYAP kullanma şansım oldu. Ayrıca hukuk fakültesindeki eğitimimizin ilk yıllarından itibaren öğrendiğimiz maddi hukuk kurallarının ve usul kurallarının uygulamadaki yerini de detaylı bir şekilde görmüş oldum.

Son ortak eğitimimi ise Yargıtay Başkanlığı’nda, 7 hafta 9. Ceza Dairesi’nde, 7 hafta ise 4. Hukuk Dairesi’nde gerçekleştirdim.

Yüksek mahkemede gerçekleştirdiğim bu ortak eğitim sayesinde tetkik hakimleri ile birebir iletişime geçerek onlardan hakimlik mesleği hakkında daha yakından bilgi edindim. Buna ek olarak fakülte sıralarında tartıştığımız Yargıtay kararlarının oluşum sürecini, Yargıtay üyelerimizin hukuk kurallarını somut olaya uygularken uyguladıkları metodolojik yöntemleri, müzakerelere katılmak suretiyle daha yakından görmüş oldum. Ayrıca Yargıtay’da gerçekleşen duruşmalara katılarak iddia ve savunma makamlarının yargılama sürecindeki rollerini ve teorik birçok konunun uygulamadaki karşılığını görerek öğrendiğim bilgileri de somutlaştırma imkânını elde ettim.

Bizlere bu imkânları sağlayan, sayısız tecrübe edinmemize imkân veren üniversitemize ve fakültemize büyük bir teşekkür borçluyuz.

 

 

SELMA AŞGIN – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2024 MEZUNU

Merhabalar ben Selma Aşgın. 2019 yılında birincilikle girdiğim TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nden, 2024 yılında İşletme çift anadal diplomasıyla mezun oldum. Üniversitemizin ortak eğitim programı sayesinde, pandemiye denk geldiği icin online yürütmek durumunda kalmama rağmen avukatlık mesleğinin icra edilişine ilişkin çok değerli katkıları olan ilk stajımı, yine TOBB ETÜ mezunu avukatlar tarafından kurulmuş olan ABT Hukuk & Danışmanlık bünyesinde tamamladım. Burada hem mesleğe ilişkin pratik temel edinmeye başladım hem de birbirinden değerli avukatlarla tanıştım. İkinci stajımı okulumuzla anlaşmalı olan Bolonya/İtalya'daki Studio Legale de Capoa'da geçirdim. Bu staj sayesinde avukatlık mesleğinin Türkiye dışında ne şekilde icra edildiğine ilişkin bir fikir sahibi olmanın yanı sıra, yine Üniversitemizin ikinci yabancı dil dersleri sayesinde temelini attığım İtalyanca'nın pratiğini yapabildim. Yine bu sürede birbirinden değerli, hala da iletişim içinde olduğum insanlarla tanıştım. Son stajımı çift anadal programı kapsamında ikinci anadalım olan İşletme bölümü bünyesinde, KPMG Türkiye'nin Ankara şubesinde gerçekleştirdim. Bu son stajım Big Four adı altında, sektörünün en iyileri olarak bilinen yeminli mali müşavirlik şirketlerinden birinin işleyişini bizzat görme, böylece kariyer planımı daha sağlıklı yapma fırsatı sağladı. Şu an ise mezun olduktan hemen sonra başladığım ABD merkezli Oğuz Law hukuk bürosunda çalışmaya devam ediyorum. Ayrıca yine üniversitede başladığım İtalyanca eğitimi ve İşletme bölümü hocalarımın desteği sayesinde burslu kabul aldığım Milano'daki Bocconi Üniversitesi'nde Uluslararası İşletme - Spor Yönetimi alanında yüksek lisans eğitimime başlayacağım.

 

 

BATUHAN PEKER – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2023 MEZUNU

Ben, 2018 yılında üniversite hayatına TOBB ETÜ Hukuk Fakültesinde başlamış ve 2023 yılında mezun olmuş Ahmet Batuhan Peker.  TOBB ETÜ’de geçirdiğim süre boyunca biri Belçika Gent’te diğeri ise İstanbul’da olmak üzere iki adet ortak eğitim tecrübesi edindim. İlk ortak eğitimimi yurtdışında yaparak yurtdışındaki iş hayatını deneyimleme fırsatına sahip oldum. Belçika’daki ortak eğitimimde resmi evrakların tercüme edilmesi, Türkiye’deki resmi makamlara yapılacak başvuru evraklarının hazırlanması gibi ofis işlerinde yer aldım. Belçika’da bir yandan yurtdışındaki hayatı tecrübe ederken bir yandan da iş hayatına dair ilk fikirlerimi edindiğim güzel bir üç ay geçirdim. İstanbul’daki ortak eğitimimi ise Akıncı Hukuk Bürosunda yaptım. Akıncı’daki ortak eğitimim boyunca farklı uyuşmazlık türlerine ilişkin birçok hukuki belgenin hazırlık aşamasında çalıştım. Akıncı’daki ortak eğitimim süresince tahkim alanına dair fikirler edindim ve ICSID tahkimi de dâhil olmak üzere farklı tahkim projelerinde yer aldım. Avukatlık mesleğinin içinde olan bu işlerin yanında Uluslararası Barolar Birliğine (IBA) gönderilecek bir makalenin yazımında da görev aldım. Akıncı’daki ortak eğitimim süresince bir hukuk bürosunda bağlı avukat olarak nasıl çalışıldığına ve Türkiye’deki kurumsal avukatlık bürolarının nasıl işlediğine dair fikir edindim. İki ortak eğitim tecrübemin sonucunda, kurumsal bir avukatlık bürosunda devam etmek istediğime karar vererek mezun olmadan önce iş teklifi aldığım Hergüner Bilgen Üçer Avukatlık Ortaklığında iş hayatıma başladım.

 

 

İMRAN SUDE ÇANKAYA  – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2023 MEZUNU

Ben İmran Sude, 2023 yılında TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nden birincilikle mezun oldum ve şu anda Milano Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum. TOBB ETÜ’yü tercih etmemin ana nedenlerinden biri, mezun olduğumda özgeçmişimde toplamda 1 yıllık iş deneyiminin bulunacağıydı.    

İlk ortak eğitimimi Erasmus+ kapsamında İtalya’nın Bologna şehrinde yer alan ve okulumuzun anlaşmalı olduğu De Capoa Hukuk Bürosu’nda gerçekleştirdim. Burada özel hukuk alanında edindiğim deneyimler kariyerim açısından paha biçilmez oldu. İkinci ortak eğitimimi Ankara Ticaret Odası’nda yaptım ve şirketler hukuku çalışmak isteyen biri olarak bu deneyim benim için çok değerliydi. Son ortak eğitimimi ise yine Erasmus+ kapsamında Milano’da bir hukuk bürosunda tamamladım.

Günümüzde birçok üniversite öğrencisi, okulda aldığı teorik bilgileri pratiğe dökme olanağını ancak mezun olduktan sonra bulabiliyor. Bu da hem edinilen bilgilerin unutulmasına hem de tecrübe eksikliği nedeniyle iş bulma şansının azalmasına yol açıyor. TOBB ETÜ bu açıdan bana benzersiz bir fırsat sundu ve derslerde edindiğim bilgileri nasıl pratiğe dökeceğimi ortak eğitimlerimde öğrendim. Ortak eğitim dönemi sonrası üniversiteye döndüğümde de derslerde öğretilenlere karşı daha derin bir bakış açısı kazandığım için, derslerde nelere dikkat etmem gerektiğini daha iyi kavradım ve bu sayede de ortalamamı yüksek tutabildim.

Belki de ortak eğitimin bana en büyük katkısı, mezun olmadan önce hangi alanda çalışmak istediğim ve istemediğim konusunda net bir fikir sahibi olmamı sağlamasıydı. Diğer okullardaki pek çok öğrenci kafasında sayısız soru işaretiyle mezun olurken, ben kariyerimi bilinçli bir şekilde planladım. Yüksek lisans başvurularımda da özgeçmişime eklediğim 3 farklı iş deneyimi beni dikkat çekici bir aday haline getirdi. TOBB ETÜ’de eğitimin %30 İngilizce olması ve pek çok hukuk fakültesinde okutulmayan ancak oldukça önemli konuları kapsayan derslerin bulunması, beni uluslararası hukuk alanında da oldukça yetkin kıldı.

TOBB ETÜ her ne kadar programının yoğunluğu ile anılsa da, bunun sebebinin öğrencilerini en iyi şekilde iş hayatına hazırlamak olduğunu mezun olduktan sonra anladım. Başka hiçbir üniversitenin sağlamadığı olanaklardan TOBB ETÜ’de faydalandığım ve buradan mezun olduğum için çok mutluyum.

 

 

SENA BARAN KAYA – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2021 MEZUNU

TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nde bulunduğum sürece elimden geldiği kadarıyla fakültemizin ve üniversitemizin imkânlarından yararlanmaya çalıştım. Bunlar arasında en değerli olanlar ise Erasmus+ kapsamında ortak eğitim yapma şansıydı. İkinci ortak eğitimimi İtalya’da yaptıktan sonar tekrardan yurtdışında staj yapmak istediğimden emindim çünkü bu tecrübenin bana çok faydası olmuştu. Bu nedenle son ortak eğitimimi Lizbon’da Carlos Pinto de Abreu e Associados adlı hukuk bürosunda gerçekleştirdim.

Staj yaptığım büro insan hakları, temel haklar, ceza hukuku, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku gibi alanlarda uzmanlaşıyordu ve zaten insan hakları ve ceza hukukuna yoğunlaşmak istediğim için bu alanlarda kendimi geliştirmem için benim adıma çok faydalı bir olanaktı. Staj yaptığım süre boyunca beraber çalıştığım Vania Costa Ramos’un ceza hukuku ve insan hakları tecrübesi sayesinde Avrupa Birliği ceza hukuku üzerine bilgi sahibi olma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlama ve uluslararası ceza hukuku üzerine araştırma yapma ve yazılar yazma şansım oldu. 

Lizbon’daki staj tecrübem sayesinde mezun olmadan önceki son dönemimde 4 sene boyunca fakültede öğrenmiş olduğum bilgileri pekiştirme ve pratiğe dökme imkânım oldu. Çalışmak istediğim uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku gibi alanları sadece teoride değil pratikte de tecrübe etmiş oldum. Mezun olduktan sonra Oslo Üniversitesi’nde “İnsan Haklarının Teorisi ve Pratiği” adlı yüksek lisans programıma başlarken Lizbon’da edindiğim birikimim büyük bir faydasını gördüm çünkü sınıf arkadaşlarımdan farklı olarak insan haklarının pratikte ve hukuki alanda ne şekilde işlediğine dair çoktan bir farkındalığım oluşmuştu. Aynı zamanda Lizbon’da edindiğim network’ü Oslo’ya taşıma ve henüz Norveç’e gelmeden orada da bağlantılar elde etme imkânım oldu.

Lizbon’da geçirdiğim 3 ay kariyerim adına TOBB ETÜ’nün bana kattığı en değerli tecrübelerden biri oldu. Bu imkânları sağlayan fakültemize ve üniversitemize çok teşekkür ederim.

 

 

BÜŞRA NAZ DAŞKAPAN – TOBB ETÜ HUKUK FAKÜLTESİ 2021 MEZUNU

Ben Büşra Naz Daşkapan, 2021 yılında TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nden birincilikle mezun oldum. TOBB ETÜ’nün ortak eğitim programı sayesinde sırasıyla Bolonya/İtalya’da Studio Legale de Capoa isimli hukuk bürosunda, İstanbul’da Gün Partners Avukatlık Bürosu’nda, Ankara’da STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi’nde staj yaparak gerek yurtiçinde gerek yurtdışında hem avukatlık bürosunda hem şirkette mesleğimin nasıl icra edildiğini henüz öğrenciyken deneyimleme şansım oldu. TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nin güçlü akademik kadrosundan aldığım hukuk eğitiminin kalitesi çalışma hayatına kolayca atılmamı sağladı ve mezun olduktan hemen sonra yasal stajımda ve avukatlığımın ilk yılında İstanbul’da Yalçın Kemahlı Avukatlık Ortaklığı’nda çalıştım. Şimdi ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Hukuk Müşavirliği’nde avukat olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Bunlara ek olarak, okulumun bana kazandırdığı yabancı dil ve hukuk temelinin yanı sıra mezun olduktan sonra bile desteğini ve yönlendirmesini eksik etmeyen hocalarımın katkısıyla, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için Jean Monnet bursunu kazandım. Eylül 2024 itibariyle hayalimdeki gibi Leiden/Hollanda’da Leiden Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimime başlayarak akademik hayatıma devam edeceğim.