HABERİ PAYLAŞIN

 

HAKLAR KURULTAYI II

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Atılım Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve TED Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği “Haklar Kurultayı II”, 12 Mart 2025 tarihinde TOBB ETÜ Sosyal Tesisler’de gerçekleştirilmiştir

Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın açılış konuşmasının ardından Onursal Konuşmacı Prof. Dr. Serpil Sancar, “Kadınlar İçin Eşit Siyasal Hakların Önemi" başlıklı tebliği ile Kurultay’ın açılış tebliğini sunmuştur.

Üç oturumdan oluşan Haklar Kurultayının “Dünden Bugüne Kadın Hakları” başlıklı Birinci Oturumunda, Av. Sema Kendirci “Dünden Bugüne Hukukta Mücadeleler ve Başarılar”; Dr. Zülfiye Yılmaz “Kemer Sıkma Politikaları ve Ekonomik Şiddet Olarak Kadın Yoksulluğu” ve Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sanem Baykal “Kadın Hakları Alanında Bölgesel ve Kültürel Aktör Olarak AB: Politika Hedefleri, Araçları ve Kısıtları Perspektifinden Bir İnceleme” başlıklı tebliğlerini sunmuştur.  

Prof. Dr. Fahri Bakırcı’nın moderatörlüğündeki “Aile Hukukunda Gelişmeler ve Problemler” başlıklı İkinci Oturumda Prof. Dr. Nevin Ünal, “Osmanlı Aile Hukukunda Kadın”; Prof. Dr. Çiğdem Kırca, “Hukuk Metodolojisi Açısından Boşanma Sonrası Ortak Velayet”; Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal “Soybağının Reddi Davasında Davacılar-Güncel Gelişmeler” ve Dr. Olcay Karacan “Makbulleştirme ve Marjinalleştirme Kıskacında Yargı Kararlarında Annelik ve Velayet İlişkisi” başlıklı konuşmasını yapmıştır.

Üçüncü Oturumda ise Doç. Dr. Çiğdem Sever’in “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede İdari Pasiflik: Danıştay Kararları Üzerinden Bir Değerlendirme”; Dr. Yaprak Öntanın “Kadına Karşı Şiddet Bağlamında Hürriyete Karşı Suçlar” ve Dr. Volkan Deli’nin “Ulusal ve Uluslararası Hukuk İnsan Ticaretiyle Mücadelede Kadınlar ve Çocuklar" konulu tebliğlerine yer verilmiştir.

Kadın haklarının ve çocuklarının korunmasının toplumsal boyutuna dair önemli değerlendirmeler yapılan, mevcut sorunlara dair çözüm önerileri sunulan Haklar Kurultay’ının ikincisinde yalnızca akademik bir tartışma ortamı sunulmayıp kadın hakları adına önemli bir etkileşim ve farkındalık platformu oluşturulmaya çalışılmıştır.