Araştırma Konuları
Tarih Yazımı ve Metodolojisi
Tarih Yazımı ve Metodolojisi Tarihin tanımını, önemini, diğer bilim dallarıyla ilişkisini ve tarihi olay ve kaynakları değerlendirme yöntemlerini inceleyen bu alan, bilimsel bir tarih eserinin hazırlanma, araştırma ve yazma sürecini ele alır.
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
- TAR 141: Tarih Metodolojisi
- TAR 148: Tarih Felsefesi
- TAR 361-362: Tarih Semineri I-II
- TAR 450: Müzecilik ve Tarih
- TAR 460: Tarihi Metin Yazarlığı
- TAR 466: Tarih Terimleri Semineri
Türk Siyasi ve Fikir Hayatı
Bu alan, son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yaşanan siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel değişimi ve bu değişime bağlı olarak ortaya çıkan fikir akımları ile bu akımları temsil eden kişileri inceler.
- Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Özgüldür
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
- TAR 326: 19.YY’da Osmanlı Fikir Hareketleri
- TAR 328: Türk Modernleşme Tarihi
- TAR 413: Çağdaş Türkiye Tarihi I
- TAR 414: Çağdaş Türkiye Tarihi II
Ermeni Sorunu
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
Karşılaştırmalı Kadın Tarihi
Kadınları hem bir birey hem de bir sınıf olarak tarih yazımına dahil etmeyi amaçlayan bu alan, kadınların farklı bölgelerde tarih boyunca siyasete, topluma, ekonomiye ve kültüre yaptıkları katkıları karşılaştırmalı olarak inceler.
Modern Ortadoğu
I. Dünya savaşı sonrası bölgede ortaya çıkan ulus devletlerin tarihini, birbirleriyle ve Batı ülkeleriyle olan ilişkilerini ve yaşadıkları siyasi, sosyal ve ekonomik değişimleri inceleyen bu alan siyonizm, emperyalizm, milliyetçilik, pan-Arabizm, laiklik ve siyasal İslam gibi konular ile bu ideolojilerin şekillendirdiği politikaları ve neden olduğu olayları ele alır
- TAR 452: Ortadoğu Tarihi
Arşivcilik
Tarihçinin ana kaynaklarından olan arşivleri kullanma usullerini inceleyen bu alan, Türkiye’de ve bilhassa Türk tarihi bakımından önem arz eden İngiltere, Fransa, Venedik, Hollanda, Avusturya ve Rusya arşivlerinde yer alan değişik fonları ve bunların kullanılma şartlarını inceler.
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
- TAR 441: Arşiv ve Tarih
Selçuklu ve Osmanlı Siyasi, Sosyal ve Kültürel Tarihi
Bu alan, Selçuklu ve Osmanlı siyasi ve toplumsal hayatını Türk İslam tasavvufu, fütüvvet ve ahilik, Alevi-Bektaşi kültürü, göçebelik, yazılı ve sözlü kültür ve heterodoksi gibi konular ekseninde ele alır.
- Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak
- TAR 233: Osmanlı Tarihi I
- TAR 234: Osmanlı Tarihi II
- TAR 324: Osmanlı Sosyo-Ekonomik Tarihi
- TAR 348: Türk Kültürü ve Medeniyeti Tarihi
- TAR 350: Türkiye Selçukluları Tarihi
- TAR 352: Osmanlı Toplum Yapısı
- TAR 393: Bizans Tarihi
- TAR 455: Osmanlı Diplomasisi
İslam Tasavvufu ve Medeniyeti
Bu alan, İslam toplumunun düşünsel ve dinsel gelişimini ve edebiyat, sanat ve bilim alanlarındaki faaliyetlerini idari, toplumsal ve ekonomik yapı çerçevesinde inceleyerek İslâm medeniyetinin diğer medeniyetlerle ilişkilerini ve geçirdiği değişim ve dönüşümleri ele alır.
- Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak
- TAR 223: İslam Tarihi ve Medeniyeti - I
- TAR 224: İslam Tarihi ve Medeniyeti-II
- TAR 351: Türkler ve İslamiyet
Balkanlar ve Göçler
Bu alanda, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşından bu yana yoğun bir şekilde Balkanlardan Anadolu’ya yapılan göçler, bu göçlerin siyasal, sosyal ve kültürel sonuçları arşiv belgeleri ve saha çalışmaları ışığında incelenir.
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
- TAR 423: Balkan Tarihi
Avrasya Çalışmaları
Türk Dış Politikası
Üç kıtanın kesişme noktasında çok önemli bir jeopolitik konuma sahip ülkemizin bugüne kadar izlediği politikalar ve sorun alanları; dış politika karar vericilerinin bakış açıları; mevcut ve çıkabilecek dış politik krizlere yönelik ön hazırlıklar bu alanın temel çalışma konularıdır.
- Prof. Dr. Yusuf Sarınay
Avrupa Tarihi
İlkçağ’dan günümüze Avrupa coğrafyasında oluşan toplum ve devletler; gelişen dini ve siyasi akımlar, uluslararası ilişkiler, Avrupa’nın ekonomik ve askeri güce dayalı dünya hakimiyeti politikası bu alanın temel konularıdır.
- Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Özgüldür
- TAR 313: Avrupa Tarihi
- TAR 314: Avrupa Tarihi II