HABERİ PAYLAŞIN

Öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Birsen Can Demirdöğen’in ABD Florida’da bulunan Mayo Clinic Neuroscience Bölümü’nde görev yaptığı sırada katkıda bulunduğu “Gliovascular transcriptional perturbations in Alzheimer’s disease reveal molecular mechanisms of blood brain barrier dysfunction” başlıklı çalışma Nature Communications (5 yıllık etki değeri 16.1) dergisinde yayımlandı.

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Can Demirdöğen çalışmayı şöyle özetledi:

Alzheimer hastalığı demansın en yaygın şekli olan, ilerleyici ve nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Hafıza kaybı, düşünme ve davranış problemleri ile karakterizedir ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebilir.

Alzheimer hastalığında kan-beyin bariyeri bozulmaktadır. Bu çalışmada, Alzheimer hastalığında kan damarlarının büyümesini uyaran VEGFA ve dış çevreye hücresel tepkilerde anahtar rol oynayan SMAD3'ün aracılık ettiği değişmiş iletişimin önemli rol oynadığı belirlendi.

Alzheimer hastalarında kan-beyin bariyerinin bozulmasında ve diğer olası damarsal değişikliklerde rol oynayan spesifik mekanizmaları daha iyi anlamamıza yardımcı olan bu çalışma, hastalığın ilerlemesini etkileyen biyolojik temellerin anlaşılması ve hastalığı erken aşamalarında iken tespit etmek için yeni araçlar ve yeni tedaviler geliştirmek için bilgiler ortaya çıkarması açısından son derece önemlidir.