TOGG CEO’su Gürcan Karakaş TOBB ETÜ’de Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerle Buluştu
4 YIL ÖNCETürkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, TOBB ETÜ’de Rektör Prof. Dr. Güven Sak, Mühendislik ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerle buluştu. Aynı zamanda TOGG Yönetim Kurulu Başkanı olan TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte TOBB ETÜ’ye gelen Karakaş, öğretim üyelerine ‘Yeniliğe Yolculuk’ konulu bir sunum yaptı.
Sunumun başlangıcında konuşan TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘Türkiye’nin Otomobili’nin seri üretimine 2022 yılında başlayabilmek için çalıştıklarını ifade ederek, TOBB ETÜ öğretim üyeleri ile fikir alışverişinde bulunmak ve yapılabilecekleri ele almak istediklerini söyledi.
TOGG CEO’su Karakaş sunumunda; Türkiye’nin geç kalmadığını ve elektrikli otomobil yapmak için fırsatının bulunduğunu ifade ederek, seri üretime geçiş için belirlenen 2022 yılında fırsat penceresinin önemli bir piyasa oyuncusu olmak için hala açık olacağını söyledi. TOGG’un daha doğuştan elektrikli otomobil üreten bir firma olacağını anımsatan Karakaş, şöyle konuştu:
“Bu otomobilin bütün sınai mülkiyet hakları, hukuki hakları tamamen Türkiye’ye ait olacak ki bu bize büyük bir rahatlık sağlayacak. Ayrıca projemiz bize bir otomobilden fazlasını yani bir mobilite eko-sistemi oluşturmaya imkan verecek. Bu mobilite eko-sistemi sayesinde otomobilimiz, her türlü akıllı sistemi kullanabilecek ve kendisi dışındaki akıllı nesnelerle bağlantı kurabilecek.”
Otomobilin üretim sürecinde ortaklıklara açık olduklarını, elektrikli otomobil üretiminin zaten bu tip ortaklıkları gerektirdiğini anlatan Karakaş, bu aşamada TOBB ETÜ ile de işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Özellikle yenilikçi sistemler konusunda start-up firmalarla çalışmak istediklerini anlatan Karakaş, Gebze’deki Bilişim Vadisinde bulunmalarının bir tesadüf olmadığını söyledi. Türkiye’nin Otomobilinin kapsayıcılığı itibarıyla Türkiye markasına ciddi bir katkı yapmasını beklediklerini vurgulayan Karakaş, bu sebeple içinde bulundukları sürecin de özgün, güçlü ve samimi bir marka yaratmaya hizmet etmesi gerektiğini aktardı.
TOGG’un 15 yıllık çalışma sonunda 20 bin kişilik istihdam, cari açığa 7,5 milyar dolar iyileştirici katkı, milli geliri de 50 milyar dolar artırmasının hedeflediğini vurgulayan Karakaş şöyle konuştu:
“Ortaklarımız 15 yıl boyunca kendilerine bir gelir aktarmamızı beklemiyorlar. Şirket, kazandığı parayı yeni teknolojilere yatıracak. 5 modelle tüketiciye ulaşacağız. 2022’de SUV model üreterek piyasa gireceğiz ve 18 ay sonra sedan modelimiz piyasada olacak. Diğer modeller de peyderpey piyasaya sunulacak. Nihai hedefimiz yıllık 175 bin adet üretimdir. Bu otomobillerin hepsi aynı platformda üretilebilecek ki bu bize önemli bir imkan ve güç sağlayacak. Yüzde 51 yerlilik oranı ile başlayacağız ama 2025 yılında bunu yüzde 68’e çıkarmayı planlıyoruz. İşte burada da üniversitelerimizden, TOBB ETÜ’den katkı bekliyoruz. Sonuçta; bu otomobil ve kuracağımız mobilite eko-sistemi, bizi dünya yenilik ligine yani şampiyonlar ligine dahil edecek ve önemli bir oyuncu haline getirecektir.”
Daha sonra toplantıya katılan öğretim üyeleri ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri; Hisarcıklıoğlu ve Karakaş’a Türkiye’nin Otomobili üretim, tasarım ve yenilikçiliği süreçlerine hangi katkıları sağlayabileceklerini aktardılar. Toplantının sonunda Hisarcıklıoğlu ve Karakaş; öğretim üyeleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.