Bilgisayar Mühendisliği 2022-2023 Yaz Dönemi Öne Çıkan Ortak Eğitim Deneyimleri
10 AY ÖNCEAhmet Atilla AK |PICUS BİLİŞİM GÜVENLİK
İlk Ortak Eğitim dönemimi 2022-2023 Yaz döneminde PICUS BİLİŞİM GÜVENLİK şirketinin güvenlik araştırma biriminde geçirdim. Bu süreçte PICUS'un müşterilerine siber tehdit istihbaratı sağlayabileceği bir sistem geliştirme işinde çalıştık. Siber Tehdit İstihbaratı, dünyada yaygın siber tehditlerin bilgisini organize şekilde toplayıp anlamlı istatistikler sunmaya yarıyor. Biz de bu alanda açık kaynak bir proje olan OpenCTI'ı PICUS'un ihtiyaçlarına uyarlayıp pek çok yeni özellik geliştirdik. Bu projede yine okulumuzdan son ortak eğitim döneminde olan Barış Utku Mutan ile beraber çalıştık.
Ortak eğitim sürecim boyunca daha önce tecrübem olmayan yapay zeka, yazılım uygulaması geliştirme ve bakımı, siber güvenlik, siber güvenlik istihbaratı gibi pek çok farklı alanda yeteneklerimi geliştirdim ve tecrübe kazandım. Özellikle siber güvenlik istihbaratında farklı tehdit gruplarını ve ilk bakışta bağımsız gibi görünen saldırıların birbirleriyle ilgisini öğrenmek oldukça ilginçti. Bütün bunların yanında farklı birimlerle beraber çalışarak zaman yönetimi ve ekip çalışmalarının nasıl yürütüldüğü hakkında da bilgi sahibi oldum. Ortak eğitim döneminde edindiğim bu beceri ve bilgilerin gelecek ortak eğitim dönemleri ve çalışma hayatımda pek çok alanda bana kolaylık sağlayacağına eminim.
Ortak Eğitim dönemim boyunca yönlendirmeleriyle gelişimime büyük katkısı olan Dr. Süleyman Özarslan hocama, beraber çalışması büyük bir keyif olan Barış'a ve bana bu Ortak Eğitim imkanını sağlayan PICUS Security ve okuluma teşekkür ediyorum.
Cemil Sedat ATMACA| ROKETSAN
2022-23 yaz döneminde gerçekleştirdiğim ortak eğitimimde, ROKETSAN şirketinin Balistik Sistemler Komuta Kontrol Yazılımları Birimde görev aldım. Bu süreçte haberleşme protokolleri hakkında literatür araştırmalarında ve bu protokollerin programlama aracılığıyla nasıl kullanıldığına dair çalışmalarda bulundum. Bu çalışmalar sonucunda fırlatma araçlarının seri üretim hattındaki sensör konfigürasyonu sürecini hızlandırıp daha güvenilir hale getirecek bir uygulama geliştirdim.
Sensör konfigürasyonu, fırlatma araçlarında mesafe, eğim ve basınç gibi çeşitli verileri sağlayan sensörlerin, bulundukları hat üzerinde sergilemesini istediğimiz davranışların araçlara yerleştirilmeden önce ayarlanması şeklinde özetlenebilir. Bu ayarlamalar sensörün tek giriş-çıkış kaynağı olan CAN hattı üzerinden CANOpen protokolü aracılığıyla gerçekleştirilir. Normalde manuel olarak tek tek gönderilen mesajların hata kontrollerinin gerçekleştirilmesiyle beraber otomatize edilerek toplu halde ve tek seferde iletimini sağlamak amacıyla C# programlama dili ile uygulama geliştirdim.
Bu uygulama; yeni mesaj yapılarının oluşturulabilmesi, daha önce oluşturulmuş mesajların tekrar yüklenerek kullanılabilmesi ve iletim süreci aşamalarının kullanıcı tarafından takip edilebilmesi gibi özellikleri sağlayan bir kullanıcı arayüzüne sahip. Bununla beraber eş zamanlı olarak sensörün gönderdiği verilerin takibini ve değerlendirmesini yapan, kullanıcının oluşturduğu mesaj yapılarını uygun bir hale getirip iletimini sağlayan ve bu iletimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğinden emin olan bir arka yüze sahip.
Ortak eğitim süresince geliştirmiş olduğum bu proje sayesinde sensör gibi harici bir birimle hangi yollarla iletişim kurulabileceğini, bu yolların ne gibi avantajlara ve dezavantajlara sahip olduğunu, programlama aracılığıyla bu yolların nasıl kullanılıp yönetilebileceğini öğrendim. Ayrıca geliştirmiş olduğum yazılımı entegrasyon atölyesinde doğrudan fırlatma araçları üzerinde test etme şansı buldum. Bana bu imkanları sağlayan okuluma, ROKETSAN’a ve gelişim sürecime çok büyük katkıları olan amirim Emre Özçelik Bey’e teşekkür ederim.
Ebrar ÖZTÜRK | ROKETSAN
2022-2023 Yaz Dönemi Ortak Eğitim Programımı Roketsan A.Ş.’nin yapay zeka bölümünde tamamladım. Kuruma göre nispeten yeni olan bu bölümdeki çalışanlar genç ve dinamik bir ekipti. Bu ekiple birlikte haftalık toplantılara katılarak, ilk iş deneyemimde büyük projelerin nasıl yürütüldüğünü deneyimlemiş oldum.
Staj süresince ilk önce Matlab için alternatif olarak yazılmış olan bir programın, farklı platformlara kurulumunu sağlayacak olan bir yazılım geliştirdim. Docker, yaml, Cmake gibi araçları kullanmayı öğrenip kurulumu, güncellemeleri optimize ettim.
Daha sonra bir silah tasarımında kullanılacak olan yapay zeka modelinin, vurulacak hedefi diğer nesnelerden ayırt edebilmesi için ihtiyaç duyulan verilerin üretilmesine katkı sağladım. Bu çalışmada Unreal Engine oyun motoru üzerinden farklı senaryolar üreterek bu senaryoları, işlenmeye hazır veriler haline getiren bir programın gelişimine katkıda bulundum.
Bu süreçte tanıştığım insanlar bana her zaman ilgili ve yardımsever davranarak ilk stajımı, çalışma hayatına hevesli bir şekilde bitirmemi sağladılar. Bu fırsatı bana sundukları için okulumuza ve Roketsan’a teşekkürlerimi sunarım.
Yiğitali SÖNMEZ | STM
2022-2023 Yaz döneminde yaptığım ilk ortak eğitim sürecini STM’de tamamlamış bulunmaktayım. Bu süreçte Bulut ve Web Teknolojileri üzerine çalışan bir ekipte sıfırdan bir proje geliştirme fırsatı buldum.
Stajım boyunca mentörüm ile üzerinde çalıştığımız proje, hata log’lamayı ve takibini sağlayan bir proje oldu. Bu projeyi bir plan üzerine Geliştirme, Modernize ve Test olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirdik. Bu minvalde, veri-tabanları, API’ler, bulut teknolojileri ve Testing gibi kavramlarla sık sık uğraşırken aynı zamanda .NET, MongoDB, Redis, AWS, Docker ve Kubernetes gibi teknolojilerle çalışma fırsatı bularak kendimi geliştirdim.
STM’deki staj deneyimim, beni çok yönlü bir şekilde geliştirdi. Sadece okulda öğrenemediğim teknik bilgileri öğretmekle kalmadı, aynı zamanda kavrayamadığım konuları anlamama da yardımcı oldu. Aynı zamanda bu süreç, yeni ve farklı bakış açılarına sahip insanlarla tanışma fırsatı verdi. En önemlisi, gerçek dünya deneyimi kazanma ve profesyonel bir ortamda çalışmanın getirdiği tecrübeyi yaşama imkânı sağladı. Bu fırsatı bana sağlayan okuluma, STM’ye, mentörüme ve ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.