Bilgisayar Mühendisliği 2020-2021 Yaz Dönemi Öne Çıkan Ortak Eğitim Deneyimleri
2 YIL ÖNCEMehmet Can Şakiroğlu | Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.
2020 - 2021 yaz dönemindeki ilk ortak eğitim uygulamamı yüz yüze çalışarak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ)’ın Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Departmanında gerçekleştirdim. Bu süreçte Pekiştirmeli Öğrenme (Reinforcement Learning) ve Bilgisayarla Görü (Computer Vision) alanlarında tecrübe edinme şansı yakaladım. Bu iki alanın her ikisinin de detaylı, aktif ve senkronize bir şekilde kullanıldığı kapsamlı bir proje üzerinde çalışmam dolayısıyla bu alanlar hakkında kendimi gerek teorik gerekse pratik açıdan geliştirme fırsatı buldum. Literatür araştırmalarımda öğrendiğim bilgilerin, amirlerimden ve aynı birimde beraber çalışmış bulunduğum ekip üyelerinden öğrendiklerimin ve kendi aklıma gelen birtakım fikirlerin hepsini bu proje kapsamında deneme ve pratik olarak gözlemleme fırsatım oldu.
Ortak eğitimim sırasında üzerinde çalıştığım projedeki amaç yüzeysel bir biçimde özet olarak; başlangıçta iniş yapılabilir bir pisti görüş alanı içerisinde bulunduran bir uçağın, simülasyondaki deneme-yanılmalarıyla kendi kendine öğrendiği bir modeli kullanarak iniş işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmesi üzerineydi. Bu amaç doğrultusunda modeli geliştirmek için kullandığımız pekiştirmeli öğrenme algoritmasının ihtiyaç duyduğu anlık veriyi pistin simülasyondaki görüntüsünden çeşitli bilgisayarla görü ve görüntü işleme teknikleriyle elde ettik, sonrasında ise bu ve bileşiğindeki başka verilerle uçağın inişini sağlayan modeli yine çeşitli pekiştirmeli öğrenme algoritmalarını inceleyerek ve uygulayarak eğittik.
Bu ortak eğitimim sırasında yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında genel olarak kullanılan ve geliştirilen çeşitli teknolojileri deneyimleme, öğrenme ve kullanma fırsatım oldu. Ortak eğitimim süresince edindiğim deneyimlerin bana gerek kısa vadede gerekse uzun vadede ve mesleki hayatımda oldukça faydalı olduğu ve olacağı kanısındayım. Bu süreçte bana her konuda yardımcı olan amirlerime ve ekip arkadaşlarıma, aynı zamanda bana bu ortak eğitimi gerçekleştirme fırsatını tanıyan okuluma teşekkür ederim.
Emir Türkmen | MilSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş
2020-2021 Yaz döneminde ilk ortak eğitimimi MilSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş’de yer alan siber güvenlik bölümünde yaptım. Bu bölümde kapalı ağlar arasındaki bağlantı üzerine çalışan bir projede yer aldım. Bu süreçte çok farklı konularda çok önemli bilgiler edindim.
Kapalı ağlar arası güvenlik konusunda çalıştığım ortak eğitim sürecimde DNS, Guacamole gibi protokoller üzerinde araştırma yaptım ve bunlarla ilgili Python ve Java dillerinde analiz programları yazdım. Ayrıca uzak masaüstü bağlantısı ve sandbox teknolojileriyle ilgili birçok araştırma yapıp buradaki tercih edilebilecek uygulamaların artı ve eksilerini raporladım. Bunlara ek olarak projenin içinde hazırda backend kodu bulunan bir güvenlik uygulamasına Java ile bir GUI hazırlayıp bunun backend ile bağlamasını yaptım ve test sürecinde yer aldım. Bu süreçte amirim ve ekip arkadaşlarım bana çok yardımcı oldu ve hızlıca iş hayatına alışmamı sağladılar. Ayrıca büyük bir projenin nasıl planlanıp nasıl sürdürüldüğünü de bizzat deneyimlemiş oldum.
Okulda öğrendiklerimin iş hayatında uygulamasını yapmış olmak benim için çok değerli bir deneyim oldu. Bu ortak eğitim sürecimde bana bu imkanı sağlayan okuluma ve çalışma ekibime teşekkür ediyorum.
İpek Özyönüm | Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2020-2021 Yaz Dönemi ortak eğitimimi Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının Ar-Ge tesisinde Veri tabanı Yönetimi ve Yazılım Geliştirme Müdürlüğü'nde tamamladım. Ortak eğitim sürecinde bana verilen görev halihazırda web üzerinde çalışan ve tüm Karel envanter bilgilerinin tutulduğu ve zimmet işlemlerinin yapıldığı bir uygulamanın mobil platform için geliştirilmesiydi. Bu süreçte birçok fonksiyonu bulunan bir mobil uygulamanın hem client-side hem de server-side programlamasını yaparak bütünüyle geliştirme imkâni buldum. Daha önce tecrübemin olmadığı React Native frameworkünü ve web servis geliştirmeyi öğrendim. Bana verilen projeyi React, JSX, Javascript, Java, SQL ve PL/SQL programlama dillerini kullanarak tamamladım.
Bir projenin tek başına sorumluluğunu almak, planlama aşamasından canlı ortama geçirilene dek üzerinde çalışmak hem beni onurlandırdı hem de mesleğime olan şevkimi arttırdı. Daha önce hiçbir tecrübemin olmadığı bir konu olan cross platform uygulama geliştirmeyi öğrenerek ileride meslek hayatım için büyük bir kazanım elde ettim. Bunların yanında kurumsal bir firmada çalışırken geliştirilen uygulamaların canlı ortama alınmadan önce ne tür testlerden geçtiğini gözlemledim. Yazılım geliştirme sürecinde, düzenli aralıklarla yapılan toplantılara katılarak iş hayatına dair sosyal tecrübelerim arttı. Birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarım, son güne kadar tecrübelerini bana aktardı ve bu sayede kendimi geliştirmemde büyük katkı sağladılar. Bu imkânı sağlayan okuluma, Karel’e ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.