Bilgisayar Mühendisliği 2020-2021 Bahar Dönemi Öne Çıkan Ortak Eğitim Deneyimleri
3 YIL ÖNCEÖzgün Kültekin- STM
2020-2021 Bahar Döneminde ikinci ortak eğitimimi STM Siber Güvenlik Departmanında yer alan IoT-Guard ekibinde uzaktan çalışarak gerçekleştirdim. Oldukça verimli geçen bu dönemde siber güvenliğin farklı alanlarında çalışma ve tecrübe edinme fırsatı yakaladım.
Kablosuz ağların güvenliği üzerinde çalıştığım bu süre boyunca hem ekip arkadaşlarım hem de amirlerim benden desteklerini esirgemediler. Daha önceki ortak eğitimimde de aynı ekiple başka bir IoT projesinde yer almış olduğum için çalışma ortamına kolayca uyum sağladım. Wi-Fi, Bluetooth, BLE ve Zigbee gibi kablosuz ağ protokolleri üzerinde araştırmalar yaptığım, özellikle Python ve Go dillerinde çeşitli güvenlik araçları geliştirdiğim bu ortak eğitimimde STM tarafından gönderilen donanımların çok faydasını gördüm. Bu donanımlar sayesinde BLE ile çalışan akıllı lambaların, oksimetrelerin ve RF ile çalışmakta olan araba anahtarlarının ve garaj kapılarının güvenliğini test etme şansı yakaladım.
Şu anda da aynı birimde ve aynı ekiple yarı zamanlı olarak Aday Mühendis statüsünde çalışmaya devam ediyorum. Yaptığım ortak eğitim sonucunda bana bu imkânı sağlayan TOBB ETÜ’ye ve STM’de yer alan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Ömer Faruk Polat - Siemens
İlk ortak eğitimimi Siemens Ankara ODTÜ Teknokent Ofisinde Güç Sistemleri Simülasyonları üzerine çalışan ekipte gerçekleştirdim. Ortak eğitimde geçirdiğim süre boyunca çok farklı alanlarda çok değerli bilgiler edindim.
Ekibim Agile metodolojisiyle çalışan, yani yapılacak işleri 2 haftalık zaman dilimlerine bölen ve her sabah işe başlamadan önce günün planlaması toplantısını yapan bir ekipti. Dolayısıyla bu popüler metodla çalışmak bana ilerisi için çok şey kattı. Ekip, bulut tabanlı simülasyon servisi sunan bir proje üzerinde çalışıyor. Proje, bir web sitesi arayüzü, RESTful bir sunucu ve simülasyon için gerekli simülasyon motorlarından oluşmakta. Ayrıca DevOps tarafında AWS (Amazon Web Services)’in Lambda, S3, EC2, DynamoDB, AppStream gibi ürünleri kullanılıyor. Bulut tabanlı bir projenin olmazsa olmaz kısımları olan bu ürünler hakkında ben de bilgi sahibi oldum, AWS arayüzünü kullanma deneyimi elde ettim. Projenin arayüzünde AngularJS kullanılıyor. Ortak eğitimim süresince çok revaçta olan bu dil üzerinde kendimi geliştirdim. Simülasyon tarafında ise dağıtık mimari modeli esas alınıyor. Bu modelde bileşenler farklı platformlarda sunuluyor fakat birbirleri ile haberleşerek bir bütün olarak çalışıyor.
Pratik teorinin meyvesi, alınan bilginin sağlamasının yapılmasıdır. Bu bağlamda ortak eğitim uygulamasının mühendislik eğitimimin önemli bir parçası olduğunun farkındayım. Ve bana her konuda söz hakkı veren, bana kendileri gibi bir mühendis gibi davranan ve Python, Angular, .NET Core gibi popüler teknolojileri kullanıp kendimi geliştirme fırsatı sunan ekibime ve bana bu imkanı yaratan, aldığım eğitimi pratik eğitimle pekiştirmemi sağlayan okuluma teşekkür ediyorum.