Bilgisayar Mühendisliği 2019-20 Güz Dönemi Öne Çıkan Ortak Eğitim Deneyimleri
4 YIL ÖNCESoner Say - Siemens AG
İkinci ortak eğitimimi, 2019-2020 Güz Döneminde Siemens AG (Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.) şirketinde PTI (Power Technologies International) biriminde Agile yönetim süreci uygulanılan bir projede gerçekleştirdim.
Ortak eğitimim süresince bulut tabanlı simülasyon servisi sunan bir yazılım projesinde çalıştım. Plansız elektrik kesintisinde şebeke yük dağılımı hesaplama, optimize elektrik şebekesi hesaplama gibi enerji üzerine simülasyonlar gerçekleştirilen bu projede arayüz, RESTful bir sunucu ve simülasyon motoru bulunmakta. Arayüzde çalışırken Angular teknolojisinde kendimi geliştirme fırsatı buldum. Üründe veritabanı, hosting gibi işlemler için AWS (Amazon Web Services) kullanılıyor. Sunucu tarafında çalışırken AWS Lambda, DynamoDB, S3 gibi teknolojileri öğrendim. Bu projenin simülasyon motoru tarafında kompleks algoritmalar çalışıyor. Simülasyonlar uzun sürebileceğinden bu algoritmalar dağıtık mimari üzerinde çalışıyor. Bilgisayarlar arası ve işlemciler arası veriler dağıtılıp hesaplamalar yapılıp daha sonra bu hesaplar belli kurallara göre birleştiriliyor. Bu kısımda çalışırken Apache Spark, Hadoop gibi dağıtık sistem ürünlerini öğrendim.
Buna ek olarak, proje bu simülasyonların çalıştırılabileceği bir masaüstü uygulamasını web site üzerinden sunan bir sistem görevi görmekte. Bu kısımda çalışırken Amazon Appstream 2.0 öğrendim.
Son zamanların oldukça popüler teknolojileri olan Angular, AWS (Lambda, AppStream), .NET Core, Python üzerinde kendimi geliştirme fırsatı bulduğum bu ortak eğitimde ekibim bana bir stajyer olarak değil, Yazılım Mühendisi olarak davrandıkları ve fikirlerimi önemsedikleri için oldukça verimli bir ortak eğitim gerçekleştirdim.
Beyza Altuntaş - HAVELSAN
2019-2020 Güz Dönemi ortak eğitimimi HAVELSAN Test Otomasyon Yazılımları Birimi’nde gerçekleştirdim. Bu ortak eğitim döneminde birçok farklı projede yer aldım. İlk olarak yazılımcıların özelleşmiş uygulama geliştirebilmesi için genel fonksiyonlar sunan arttırılmış gerçeklik uygulama geliştirme platformu H-ARF’in fonksiyonel testlerini C++ve C# programlama dillerini kullanarak, Android ve masaüstü uygulamaları için ayrı olacak şekilde yazdım. Daha sonra haberleşme için Apache ZooKeeper, Apache Kafka ve MongoDB kullanan Publish-Subscribe örüntüsüne sahip bir Java projesini simüle eden yazılımda üç farklı modül geliştirdim ve bu modüller arasında veri aktarımı yapılmasını sağladım. Özel görev uçakları için taktik görev komuta sistemi görevi gören MARTI projesinin geliştiricileri için Java Reflection yapısını kullanarak bir simülasyon aracı geliştirdim. Python programlama dili kullanılarak yazılmış, PyQt’li GUI’ye sahip Java Reflection kütüphanesini kullanarak Java projesine yerleştirilen kendi API sınıfına py4j aracılığıyla çağrılar atarak objelerin alanlarını görüntüleme ve güncelleme amacıyla geliştirilmiş DORUK DIM aracı üzerinde objelerin tek bir tuş ile karşı tarafa gönderilmesini sağlayan bir geliştirmede bulundum. Laravel PHP frameworkünü kullanarak Model-View-Controller yapısına sahip, Test Müdürlüğü’nün tuttuğu tüm verilerin bir arada toplandığı bir web sitesi için front-end ve back-end kısımlarında geliştirmeler yaptım ve birçok yeni web sayfası oluşturdum. MERN Stack yapısını kullanarak Havelsan çalışanlarına yardımcı olması amacıyla web tabanlı uygulama oluşturdum ve ReactJS öğrenerek geliştirmeler yaptım. Bunların dışında örnek bir test taslağı oluşturmak amacıyla tamamlanmamış bir web tabanlı uygulamanın yedi farklı web sayfası için Katalon test aracını kullanarak test yazdım.
Test Otomasyon Yazılımları biriminde yaptığım stajın edindiğim tecrübeler, öğrendiğim yeni bilgiler ve kullandığım yeni teknolojiler doğrultusunda bana birçok katkısı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca savunma sanayii alanını tanımak, iş ortamını görmek, çalışma koşullarını deneyimlemek, büyük projelerin yürütülüş aşamalarını gözlemlemek ve kariyer hedefi belirlemek konularında bilgi edinmemi sağladı. Her açıdan verim aldığım bir staj dönemi geçirdiğim için oldukça mutlu ve memnunum.
İpek Özyönüm - Karel Elektronik
2019-2020 Güz dönemi ortak eğitimimi Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının Ar-Ge tesisinde Veri tabanı Yönetimi ve Yazılım Geliştirme Müdürlüğü'nde tamamladım. Bu süreçte ORACLE APEX ile iki tane yeni yazılım geliştirdim ve buna ek olarak var olan bir yazılımın Android Studio ile entegrasyonunu sağladım. Ortak eğitim dönemimde bana sunulan bir başka fırsat ise Karel'in ev sahibi olduğu ve BTK'da gerçekleşen BT Yönetiminde Milli Stratejiler Semineri'ne katılmak ve seminer öncesinde çalıştığım bölümün direktörünün kendi sunumu için yararlanabileceği ön sunum hazırlamak oldu. İlk projem STY Direktörlüğünün talebi olan daha önce excel üzerinde ayrı ayrı tutulan Yetkili Satıcı ve Müşterilere verilen eğitim ve sertifika bilgilerinin tek bir çatı altında toplanarak takibinin yapılabileceği bir yazılımdı. Bunu bitirdikten sonra Toplantı Odaları adlı android uygulamasını tamamladım. Uygulamada, veri tabanından her toplantı odası için bilgiler çekiliyor ve duvara monte olan tabletlerde istenilen formatta gözüküyordu. En son projem, Karel’in lisan ücreti ödediği bir yazılımı kendi bünyesine geçirmek adına baştan geliştirmekti. Bu yazılım Karel firmasında çalışan herkesin aktif kullandığı ve tüm yeni yazılım ya da yazılım geliştirme taleplerinin ve sonra talebi açan ve talep sahibinin iletişimini sağladığı bir IT yardım masası yazılımıdır. Aynı işlevleri sağlayacak şekilde Talep Bildirim Sistemi adı altında yeni yazılımı geliştirdim. Bu süreçte SQL, PL/SQL, HTML, XML ve JavaScript programla dillerini tecrübe ettim ve yazılımları bu dillerle geliştirdim.
İlk ortak eğitim dönemini tamamlayan bir öğrenci olarak, okulumuzun sunduğu bu imkânın ne kadar önemli olduğunun farkına vardım. Yaklaşık üç buçuk ay boyunca düzenli bir şekilde Karel gibi kurumsal bir firmada çalışmak, gerek teknik gerek sosyal olarak iş hayatının işleyişini net bir şekilde öğrenmemi sağladı. Sadece bu değil aynı zamanda birlikte çalıştığım ekibe ve iş yeri amirime kendimi ve aldığım eğitimi gösterme fırsatını buldum. Aynı şekilde okulda öğrendiğimiz teorik bilgilerin iş hayatına nasıl yansıdığını net bir şekilde anladım, geliştirdiğim yazılımların firmaya olan katkısını gördüğümde bilgisayar mühendisliği mesleğine şevkim arttı. Birlikte çalıştığım veritabanı alanında uzman bilgisayar mühendisleri, son güne kadar bu alanda ki tecrübelerini bana aktardı ve bu sayede kendimi geliştirmemde büyük katkı sağladılar. Bu imkânı sağlayan okuluma, Karel’e ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.