HABERİ PAYLAŞIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2020-2021 Akademik Yılı açılışına çevrimiçi video konferans yoluyla katılarak öğrencilere "Girişimcilik ve Liderlik" dersi verdi.

Hisarcıklıoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını bu yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirerek, salgının bütün insanlığı tehdit ettiğini ve aşı bulunana kadar virüsle yaşamaya alışılması gerektiğini söyledi. TOBB ETÜ'yü dünyayı takip eden, özel sektörü ve ihtiyaçlarını tanıyan ve üniversitede teori ile pratiği birleştirmiş yeni bir nesil için kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, üniversitede her alanda icat çıkaran girişimci gençler yetiştirmek istediklerini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında kuşaklar arasındaki farklara da işaret ederek, Z kuşağının kendi kuşaklarından çok daha avantajlı olduğunu kaydetti. Türkiye nüfusunun yüzde 39'unu kapsayan Z kuşağının, çoğu ülke nüfusundan fazla olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sizlerde müthiş bir teknoloji hakimiyeti var. Sizin nesliniz 18 yaşında milyarlar kazanan insanlarla dolu. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg 88 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin üçüncü insanı. Sizi iyi yetiştirebilirsek ülkemin zenginliği için hayırlı bir iş yapmış oluruz."

Öğrencilere, seyahat etmeleri, yeni kültürleri tanımaları, okumaktan ve araştırmaktan vazgeçmemeleri çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu "En önemlisi de dilinden, dininden, kimliğinden, görüşünden, etnik kökeninden dolayı kimseyi dışlamayın. Türkiye ne çektiyse, hep korkularına esir olmaktan, yanındaki arkadaşını öteki diye görmekten çekti" dedi.

"Yurt dışına gidin ama geri dönün"

Beyin göçü ile ilgili yöneltilen bir soruyu cevaplandıran Hisarcıklıoğlu, “Herkes daha zengin olmak için yurt dışı istiyor. Gidip öğrenmenizde sıkıntı yok. Gidin, ama geri dönün. Biz bunu Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu'nda yaptık. CEO'muz Gürcan Karakaş, Türkiye'de eğitim gördü. Gelecekte Bosch'un bir numaralı CEO'su olacağı söyleniyordu. Ancak şu anda Türkiye'nin 100 yıllık hayalini gerçekleştirmek üzere ülkesine döndü" diye konuştu.

E-ticaretle ilgili soruyu da cevaplandıran Hisarcıklıoğlu, geleceğin bu alanda olduğunu belirterek, "Bir dağ köyünden bile 7 milyara ulaşma imkanın var. Kovid-19 salgını döneminde e-ticaret yüzde 159 büyüdü” dedi. Bir başka soru üzerine yüz yüze eğitim konusunda ise gerekli bütün hijyenik önemleri aldıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi'ni aldık. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'Herşeyi kapatırım eğitim kurumlarını kapatmam' diyor. Onun için en iyi eğitim yüz yüze eğitimdir" değerlendirmesinde bulundu.

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay da Sağlık Bakanlığı ve YÖK gerekli kararları aldığında yüz yüze eğitime geçmek için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Sarınay, TOBB ETÜ’nün teori ile pratiği çok iyi dengeleyen bir müfredata ve ortak eğitim modeline sahip olduğunu kaydederek, “Daha öğrenci iken sahayı tanıma imkanınız olacak. Böylece mezun olduğunuzda sizi bekleyen rekabet ortamına önemli bir tecrübe avantajı ile başlayacaksınız” diye konuştu.